Ο αναπληρωτής επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών της Ουκρανίας, Βαντίμ Σκίμπτσκι, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «Κορυφαίος στόχος» για το τμήμα του.
«Προτεραιότητά μας είναι να καταστρέψουμε τον διοικητή της μονάδας, ο οποίος διέταξε τους άνδρες του να επιτεθούν στην Ουκρανία», είπε ο Σκίμπτσκι. Όταν ρωτήθηκε ποιος βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας, ο Σκίμπτσκι κατονόμασε τον Ρώσο Πρόεδρο. « Ο Πούτιν, γιατί συντονίζει και αποφασίζει τι θα συμβεί», είπε.
Ο Σκίμπτσκι απείλησε επίσης, να καταστρέψει το λιμάνι της Μαριούπολης, αποκαλώντας το ένα από τα κρίσιμα σημεία εφοδιαστικής.
Νωρίτερα, η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο για την επίθεση στο Κρεμλίνο, στην κατοικία του Πούτιν. Η Μόσχα είπε: «Το καθεστώς του Κιέβου επιχείρησε να χτυπήσει την κατοικία του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κρεμλίνο με UAV».
Να υπενθυμίσουμε ότι, δύο drone είχαν στόχο το Κρεμλίνο. Ως αποτέλεσμα των έγκαιρων ενεργειών που έγιναν από τον στρατό και τις ειδικές υπηρεσίες με τη χρήση συστημάτων πολέμου ραντάρ, τα drone τέθηκαν εκτός μάχης.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ πιστεύουν τώρα ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας ήταν πιθανόν πίσω από την επίθεση με drone στο Κρεμλίνο, δεν είναι όμως βέβαιο αν ο Ζελένσκι γνώριζε για τις επιθέσεις.
Οι ΗΠΑ κατέληξαν σε αυτή την εκτίμηση με βάση τις υποκλαπείς επικοινωνίες, όπου Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι νόμιζαν ότι ήταν η δική τους χώρα πίσω από την επίθεση.
Η κυριαρχία του Πούτιν στη Ρωσία δεν πρόκειται να «ραγίσει»
Η Δύση ελπίζει ότι, η κυριαρχία του Πούτιν στη Ρωσία θα καταρρεύσει μετά τη δυσαρέσκεια μεταξύ των κατοίκων, λόγω του μακροχρόνιου πολέμου εναντίον της Ουκρανίας.
Ο Μπρούνο Κόλ, επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας και της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Bundesnachrichtendienst, BND), δήλωσε ότι δεν βλέπει τη δύναμη της διακυβέρνησης του Πούτιν να υποχωρεί σύντομα.
Ο αρχηγός κατασκοπείας της Γερμανίας επιμένει ότι, η διαμάχη στη ρωσική κοινωνία δεν απειλεί την κυβέρνηση του Πούτιν. Πρόσθεσε επίσης ότι, η Μόσχα δεν είχε έλλειψη σε νεοσύλλεκτους και εξοπλισμό για να συνεχίσει την εισβολή της στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.
Η Δύση πίστευε ότι, η αποτυχία του Πούτιν να επιτύχει τους αρχικούς στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη άσκοπη στρατιωτική αποστολή, ήταν βέβαιο ότι θα μείωνε τον αρχικό πολεμικό ενθουσιασμό μεταξύ του πληθυσμού.
Ο Γερμανός Αρχηγός Πληροφοριών, ωστόσο, είπε ότι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο είχε αρκετό εξοπλισμό και πυρομαχικά για να παρατείνει τον πόλεμο. «Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι σε θέση να διεξάγει έναν πόλεμο μεγάλης εμβέλειας», είπε.
Από την αρχή του πολέμου, η Γερμανία έχει παράσχει βοήθεια ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, αντιαεροπορικών πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών πυροβολικού.
Η κρίσιμη προμήθεια ήταν αυτή των κύριων αρμάτων μάχης όπως το Leopard 1 και 2. Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους, είπε ότι το τελευταίο πακέτο όπλων των 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων δείχνει «ότι η Γερμανία είναι σοβαρή στην υποστήριξή της» προς την Ουκρανία.
Τα προβλήματα στρατολόγησης της Γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών
Η Γερμανική υπηρεσία πληροφοριών δέχτηκε επίσης πυρά, επειδή δεν μπορούσε να «διαβάσει τα σημάδια» της επικείμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ακόμη και όταν άλλες δυτικές χώρες προειδοποιούσαν ότι η Μόσχα ετοιμαζόταν να εισβάλει στην ευρωπαϊκή χώρα.
Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, ο επικεφαλής της Γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών έχει επίσης ένα ιδιότυπο πρόβλημα στα χέρια του. Δεδομένου ότι η πανδημία άλλαξε τον τρόπο λειτουργίας του κόσμου, η Γερμανική υπηρεσία δυσκολεύεται να προσλάβει προσωπικό, καθώς οι περισσότεροι θέλουν να εργάζονται από το σπίτι.
«Δεν μπορούμε να προσφέρουμε ορισμένες προϋποθέσεις που θεωρούνται δεδομένες σήμερα», είπε ο Κόλ, ο οποίος περιέγραψε την εύρεση αρκετού και κατάλληλου προσωπικού ως σημαντική πρόκληση.
«Η εξ αποστάσεως εργασία είναι ελάχιστα δυνατή στο BND για λόγους ασφαλείας και το να μην μπορείς να πάρεις το κινητό σου στη δουλειά, απαιτεί πολλά από τους νέους που αναζητούν δουλειά», πρόσθεσε.
Επί του παρόντος, η BND έχει περίπου 6.500 άτομα που εργάζονται για αυτήν.