Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ένα βήμα πριν τον Πυρηνικό Αρμαγεδώνα! O κύβος ερρίφθη: Η Ρωσία μεταφέρει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία

Ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία, η οποία ενισχύεται συνεχώς με Δυτικά οπλικά συστήματα-μέσα και πυρομαχικά μεγάλου βεληνεκους, γεγονός που  αναβαθμίζει τη δυνατότητα εκτόξευσης επίθεσης της  για απελευθέρωση των εδαφών της που κατέλαβαν οι Ρώσοι εισβολείς, ενώ παράλληλα δύνανται να πλήξει Ρωσικούς στόχους σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων από την πρώτη γραμμή του μετώπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συμφωνία Ρωσίας-Λευκορωσίας για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών Όπλων στο έδαφος της δεύτερης

Οπωσδήποτε οι παραπάνω  εξελίξεις ενόχλησαν σοβαρά τον Πούτιν, ο οποίος προέβη σε μια κίνηση η οποία αναβαθμίζει κατά την εκτίμησή μας το επίπεδο πυρηνικής απειλής αρχικά στην Ουκρανία και ακολούθως στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

"Η Ρωσία και η Λευκορωσία υπογράφουν έγγραφο για την ανάπτυξη τακτικής πυρηνικών όπλων", είναι ο τίτλος άρθρου Ρωσικού ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:

"Οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Λευκορωσίας υπέγραψαν την Πέμπτη έγγραφο για την ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων σε Λευκορωσικό έδαφος, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας.

Η Ρωσία θα διατηρήσει τον έλεγχο των μη στρατηγικών πυρηνικών της όπλων που βρίσκονται στη γειτονική Λευκορωσία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου στην εκδήλωση υπογραφής εγγράφων με τον Λευκορώσο ομόλογό του Βίκτορ Κρένιν στο Μινσκ.

«Η Ρωσία δεν θα "μεταφέρε"ι πυρηνικά όπλα στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας. Ο έλεγχος τους και η απόφαση να  χρησιμοποιηθούν παραμένει στη ρωσική πλευρά», είπε.

Ο Σόιγκου σημείωσε επίσης ότι «μπορεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του κράτους της Ένωσης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας για να ανταποκριθεί στη στρατιωτικοπολιτική κατάσταση», η οποία επέμεινε ότι «θα είναι σύμφωνη με όλες τις υπάρχουσες διεθνείς νομικές υποχρεώσεις».

Τα προεόρτια με τις δηλώσεις Πούτιν

Στις 25 Μαρτίου, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, περιγράφοντας την απόφαση του ως «τίποτα ασυνήθιστο».

Η κίνηση συνάντησε εκτεταμένες αντιδράσεις από τη Δύση, με την ΕΕ να απειλεί με νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία εάν το Μινσκ συμφωνήσει να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα.

Το Μινσκ ισχυρίζεται ότι αισθάνεται υποχρεωμένο να φιλοξενήσει ρωσικά πυρηνικά όπλα μετά από "πρωτοφανή" πίεση της Δύσης, επιμένοντας ότι η ανάπτυξή τους δεν παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες.

Η Λευκορωσία είναι ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας μεταξύ των πρώην σοβιετικών χωρών. Ενώ το Μινσκ επέτρεψε στα στρατεύματα της Μόσχας να εισβάλουν στην Ουκρανία μέσω του εδάφους της τον Φεβρουάριο του 2022, λέει ότι ο δικός του στρατός δεν έχει εμπλακεί άμεσα σε εχθροπραξίες.

Η εκπαίδευση του στρατού της Λευκορωσίας σε Ρωσικά πυραυλικά συστήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες συνήθους αξιοπιστίας, από τις αρχές Απριλίου, τα λευκορωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν την εκπαίδευση τους σε ένα ρωσικό πυραυλικό σύστημα με δυνατότητα να φέρει αυτό  πυρηνική κεφαλή, μετά την ανακοίνωση της 25ης Μαρτίου του  Βλαντιμίρ Πούτιν που προαναφέραμε.

Τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι όπλα πεδίου μάχης που ενώ είναι καταστροφικά, έχουν μικρότερη απόδοση σε σύγκριση με τα στρατηγικά πυρηνικά  όπλα μεγάλης εμβέλειας.

«Ένα επιχειρησιακό-τακτικό πυραυλικό σύστημα Iskander-M μεταφέρθηκε στις λευκορωσικές δυνάμεις», είχε δηλώσει τότε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, προσθέτοντας ότι τα πληρώματα άρχισαν να εκπαιδεύονται στο σύστημα.

Με τη σειρά του, το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας  είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες ένστολων που επιβιβάζονται σε στρατιωτικά αεροπλάνα για τη Ρωσία.

«Το πλήρωμα αυτών των μονάδων θα μελετήσει λεπτομερώς ζητήματα που σχετίζονται με τη συντήρηση και τη χρήση των τακτικών πυρηνικών όπλων του πυραυλικού συστήματος Iskander-M», ανέφερε στο Telegram το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας.

«Θα υποβληθούν σε έναν πλήρη κύκλο εκπαίδευσης σε ένα από τα πεδία εκπαίδευσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε, χωρίς να διευκρινιστεί πόσο θα διαρκέσει η εκπαίδευση.

Η χρήση Τακτικών Πυρηνικών Όπλων στο πεδίο της μάχης

Σημειώνουμε ότι στην πολεμική τέχνη, η τακτική  χρησιμοποίηση των στρατευμάτων διαφοροποιείται πάρα πολύ όταν σχεδιάζεται υπό την απειλή πυρηνικού κτυπήματος σε σχέση με αυτή της διεξαγωγής του πολέμου με συμβατικά όπλα.

Αυτή η διαφοροποίηση αγκαλιάζει όλο το φάσμα των επιχειρήσεων, προέλαση, επίθεση, άμυνα, απαγκίστρωση, με λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας του προσωπικού και με αραίωση της διάταξης του για ευνόητους λόγους.

Εμείς εδώ θα αναφέρουμε επιγραμματικά ορισμένα στοιχεία, προκειμένου να υπάρχει μια στοιχειώδης κατανόηση των όσων ενδεχομένως συμβούν στην Ουκρανία, στην πολύ ακραία περίπτωση χρήσης τακτικών από τον Πούτιν. 

Οι  πυρηνικές εκρήξεις  μπορεί να είναι αναλόγως του ύψους της έκρηξης τους, εναέριες υψηλές, εναέριες χαμηλές, επιφανειακές και υπόγειες (υποεπιφανειακές).

Στις εναέριες υψηλές εκρήξεις  και στις υπόγειες τα αποτελέσματα από τη θερμική ακτινοβολία και το ωστικό κύμα προκαλούν πολύ λίγες  ανθρώπινες απώλειες στην πρώτη και μηδενικές σχεδόν στη δεύτερη, σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Ωστόσο οι εναέριες υψηλές πυρηνικές εκρήξεις προκαλούν σημαντικότατες βλάβες σε οτιδήποτε ηλεκτρονικό, ηλεκτρικό μέσο, με αποτέλεσμα, εχθρικά ραντάρ, τηλεπικοινωνίες, ασύρματοι του εχθρού να νεκρώνουν στην περιοχή της έκρηξης, το μέγεθος της  οποίας εξαρτάται από το μέγεθος του πυρηνικού όπλου.

Στην περίπτωση  που κάποιος θέλει να προκαλέσει εκφοβισμό του εχθρού και νέκρωση των επικοινωνιών του  θα μπορούσε να προκαλέσει μια εναέρια υψηλή έκρηξη με τη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου.

Ανάλογα για εκφοβισμό θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια υπόγεια πυρηνική έκρηξη, η οποία όμως λόγω  της πολυπλοκότητας της προετοιμασίας της, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να διεξαχθεί σε έδαφος του εχθρού.

Αναφορικά τώρα με τις εναέριες χαμηλές και επιφανειακές,εδώ έχουμε μεγάλη πρόκληση απωλειών του προσωπικού  από ωστικό κύμα και την θερμική ακτινοβολία, οπότε και το στρατιωτικό προσωπικό θα πρέπει εκτός των παραπάνω που ανέφερε το άρθρο, να φορέσει σε χρόνο λίγων δευτερολέπτων την στρατιωτική του προσωπίδα και στη συνέχεια το ταχύτερο δυνατό την προστατευτική του στολή

Η χρησιμοποίηση τακτικών πυρηνικών όπλων στο πεδίο της μάχης, γίνεται προκειμένου να εξυπηρετηθούν στρατιωτικοί σκοποί, όπως ενδεχομένως θα είναι, η διάσπαση αμυντικής τοποθεσίας του εχθρού, η καταστροφή δυνάμεών του είτε εν α γραμμή, είτε εφεδρικές, καθώς και η απαγόρευση χρήσης από αυτόν συγκεκριμένης κατεύθυνσης είτε αντεπιθέσεως είτε ενίσχυσης των εμπρός τμημάτων

Τελειώνοντας εκτίμησή μας είναι ότι ο Πούτιν δεν θα καταφύγει στη χρήση τακτικών πυρηνικών πλήν θεαματικής απρόοπτης εξέλιξης στο πεδίο της μάχης.

Σε τέτοια περίπτωση ,αν και το θεωρούμε πολύ ακραίο παρόλα αυτά, μπορεί να κατέφευγε σε χρήση μικρής ισχύος τακικού πυρηνικού όπλου, προκαλώντας είτε εναέρια υψηλή έκρηξη με στόχο την καταστροφή των Ουκρανικών τηλεπικοινωνιών, είτε σε επιφανειακή ή εναέρια χαμηλή έκρηξη πολύ μικρής ισχύος, σε περιοχή εκκενωμένη από άμαχο πληθυσμό, στην πλάτη των εν α γραμμή  Ουκρανικών μαχομένων τμημάτων, απαγορεύοντας τη χρήση της περιοχής από τις Ουκρανικές εφεδρείες . 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ