Ο εθνικιστής ηγέτης, ο οποίος αντιτίθεται στα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα του πολέμου αυτού και αρνείται να βοηθήσει στρατιωτικά τη γειτονική Ουκρανία, επανέλαβε τις εκκλήσεις του για εκεχειρία.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, εκτίμησε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία, και τάχθηκε υπέρ των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα για να τεθεί τέλος στη σύγκρουση.
Ο εθνικιστής ηγέτης, ο οποίος αντιτίθεται στα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα του πολέμου αυτού και αρνείται να βοηθήσει στρατιωτικά τη γειτονική Ουκρανία, επανέλαβε τις εκκλήσεις του για εκεχειρία.
«Είναι προφανές ότι η στρατιωτική λύση δεν προχωρά», δήλωσε κατά τη διάρκεια οικονομικού φόρουμ στο Κατάρ, εκτιμώντας ότι η ρωσική εισβολή το 2022 είναι αποτέλεσμα της «αποτυχίας της διπλωματίας».
«Αν δούμε την πραγματικότητα, τους αριθμούς, το πλαίσιο και το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να στείλει στρατεύματα, είναι προφανές ότι δεν θα υπάρχει νίκη για τους φτωχούς Ουκρανούς στο πεδίο της μάχης. Αυτή είναι η θέση μου», δήλωσε ο Ορμπάν.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος διατηρεί δεσμούς με το Κρεμλίνο, είναι ένας από τους ελάχιστους ηγέτες, ο μόνος της ΕΕ, που δεν έχει επισκεφθεί το Κίεβο.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Ουγγαρία αρνείται την αποδέσμευση ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, δηλώνοντας «βέβαιος» ότι η βοήθεια αυτή θα αποδεσμευτεί.
Για τον Βίκτορ Ορμπάν, μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία ασφαλείας πρέπει να τεθεί υπό διαπραγμάτευση με τη Μόσχα έπειτα από μια εκεχειρία. «Ως κράτος, η Ουκρανία είναι ασφαλώς πολύ σημαντική αλλά πιο μακροπρόθεσμα, από στρατηγική άποψη, αυτό που διακυβεύεται είναι η μελλοντική ασφάλεια της Ευρώπης».
«Είναι σαφές ότι χωρίς τις ΗΠΑ, δεν υπάρχει αρχιτεκτονική ασφάλειας για την Ευρώπη. Και αυτός ο πόλεμος δεν θα μπορεί να σταματήσει, παρά μόνο εάν οι Ρώσοι καταλήξουν σε μια συμφωνία» με την Ουάσινγκτον, πρόσθεσε.
Η Ουγγαρία, της οποίας οι μισές ενεργειακές ανάγκες εξαρτώνται από τη Ρωσία, διαπραγματεύεται μια συμφωνία εισαγωγής φυσικού αερίου με το Κατάρ, δήλωσε επίσης, εκφράζοντας την ελπίδα να αρχίσουν οι παραδόσεις το 2026.