Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Έρχεται αεροπορική καταιγίδα στην Ουκρανία - Αμερικανικά F-16 εναντίον Ρωσικών Su-35S και Su-30SM

Ο "κύβος ερρίφθη" από τις ΗΠΑ, οι οποίες δια στόματος του Πρόεδρου τους Μπάϊντεν στη Σύνοδο των G7 που διεξήχθη πρόσφατα στην Ιαπωνία, έδωσαν το "πράσινο φώς" για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων από Δυτικές χώρες στα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ΗΠΑ ανοίγουν τον δρόμο για παραχώρηση των F-16 στην Ουκρανία

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά οι ΗΠΑ ανοίγουν τον δρόμο για τον εξοπλισμό των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων με τα εν λόγω μαχητικά αεροσκάφη, κάτι το οποίο ζητούσε εδώ και καιρό ο Ζελένσκι, προκειμένου να υποβοηθηθεί η μεγάλη επίθεση που προετοιμάζει, για την απελευθέρωση εδαφών της χώρας του από τους Ρώσους εισβολείς.

Σε άρθρο έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ αναφέρεται ότι, "Οι Ουκρανοί πιλότοι θα ξεκινήσουν την εκπαίδευση σε μια  αεροπορική βάση στην Ευρώπη εντός των επόμενων εβδομάδων, η οποία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες και  θα προετοιμάσει τους πιλότους να πετάξουν επιχειρησιακά το αεροσκάφος μόλις οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιτρέψουν τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία", ενώ στη  συνέχεια επισημαίνονται κατά την εκτίμησή μας τα παρακάτω κύρια σημεία:

"Σύμφωνα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, μόλις ξεκινήσει η εκπαίδευση, οι ΗΠΑ σε συνεννόηση με τους συμμάχους τους θα καθορίσουν πότε θα παραδοθούν τα αεροπλάνα, ποιος θα τα παραδώσει και πόσα.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του προέδρου της Ουκρανίας, Mykhailo Podolyak, η Δύση έχει ήδη λάβει απόφαση να μεταφέρει F-16 στο καθεστώς του Κιέβου.

O πόλεμος οδηγείται σε ραγδαία κλιμάκωση

Η μεταφορά του F-16, ή ενός μαχητικού αεροσκάφους με παρόμοια ικανότητα, θα ήταν η μεγαλύτερη κλιμάκωση στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που διαρκεί  εδώ14 μήνες.

Το F-16 θα είναι σε θέση να χτυπήσει στρατιωτική και βιομηχανική υποδομή βαθιά μέσα στη Ρωσία, όπου τέτοιοι στόχοι είναι απίθανο να αμυνθούν αποτελεσματικά, αφού καμία χώρα ειδικά μια χώρα του μεγέθους της Ρωσίας, δεν μπορεί να αντέξει το κόστος της ανάπτυξης συστημάτων αεράμυνας γύρω από πολλαπλούς στόχους, βαθιά στο εσωτερικό της.

Αεροδυναμικά, το F-16 είναι λιγότερο ποιό ισχυρό από ένα MiG-29 ή ένα Su-27, διαθέτει πιο προηγμένους αισθητήρες ραντάρ και ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες, πυραύλους αέρος-αέρος μεγαλύτερης εμβέλειας και  όπλα ακριβείας καθοδήγησης αέρος-εδάφους, συμπεριλαμβανομένων βομβών ολίσθησης και πυραύλων κρουζ.

Το πιο σημαντικό, θα είναι δυνατό για την Ουκρανία να ενσωματώσει τη σύνδεση δεδομένων του F-16 με το δίκτυο αεράμυνας της που περιλαμβάνει πολυάριθμα επίγεια συστήματα ραντάρ και πυραύλους, επίγειους σταθμούς παρατήρησης, drones και πιθανώς άλλα αερομεταφερόμενα μέσα, όπως το AWACS.

Χώρες προέλευσης- τύπος-δυνατότητες των F-16 που θα δοθούν στην Ουκρανία

Τα μαχητικά F-16 που παρέχονται στην Ουκρανία είναι πιθανό να είναι οι παραλλαγές MLU (Mid Life Upgrade), που αποσύρονται από την υπηρεσία από συμμάχους του ΝΑΤΟ όπως η Νορβηγία, η Δανία και η Ολλανδία.

Το F-16 MLU διαθέτει ένα αναβαθμισμένο ραντάρ AN/APG-66 με νέο επεξεργαστή σήματος, υψηλότερη ισχύ εξόδου και βελτιωμένη αξιοπιστία.

Μπορεί να εντοπίσει και να παρακολουθεί πολλαπλούς στόχους σε βεληνεκές έως και 150 km. Το εύρος ανίχνευσης ή εμπλοκή είναι 83 km.

Το F-16 MLU μπορεί να φέρει AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile).

Ωστόσο, δεν είναι γνωστό εάν το αναβαθμισμένο μαχητικό μπορεί να μεταφέρει την παραλλαγή AIM-120D, η οποία διαθέτει ενεργό αναζητητή και βεληνεκές που εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 120 km και 160 km.

Το ρεπερτόριο των όπλων ακριβείας αέρος-εδάφους των F-16 περιλαμβάνει πυραύλους HARM για επίθεση σε ραντάρ, βόμβες ολίσθησης JASSM-ER και AGM-65B Maverick, έναν ηλεκτρο-οπτικό ή κατευθυνόμενο με υπέρυθρο πύραυλο που μπορεί να επιτεθεί σε στόχους εδάφους όπως τανκς, ΤΟΜΠ, ΤΟΜΑ και  οχήματα.

Περιορισμένη η ακτίνα δράσης των F-16

Το F-16 είναι ένα σχετικά μικρό αεροσκάφος με περιορισμένη ακτίνα μάχης 550 km.

Ωστόσο, λειτουργώντας ενάντια στο προηγμένο πολυεπίπεδο ολοκληρωμένο σύστημα AD της Ρωσίας (IADS), είναι απίθανο το F-16 να μπορεί να πετάξει προφίλ hi-lo-hi. Το πιθανότερο είναι ότι θα πετάξει προφίλ lo-lo-lo ή lo-hi-lo, οπότε η εμβέλεια θα είναι πολύ μικρότερη.

Η εμβέλεια μπορεί να αυξηθεί με επιπρόσθετες δεξαμενές καυσίμων και μειωμένο φορτίο όπλων, ενώ για βαθιά χτυπήματα στη Ρωσία, το F-16 θα μπορούσε να φέρει πυραύλους AGM-65B Maverick.

Αντιμέτωπα με τα Ρωσικά Su-35S και Su-30SM

Εκτός από τη χρήση του F-16 ως ευέλικτης πλατφόρμας επίθεσης με όπλα κρούσης ακριβείας, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία πιθανότατα θα αναπτύξει επίσης αμερικανικά μαχητικά για αεροπορική κυριαρχία.

Σε αυτόν τον ρόλο, τα F-16 θα πετούν περιπολίες μάχης σε μεσαία ύψη κοντά στο μέτωπο της μάχης, οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλου, μεσαίου και μικρού βεληνεκούς.

Ρωσικά μαχητικά όπως τα Su-35S και Su-30SM πετούν επί του παρόντος παρόμοιες περιπολίες εναέριας κυριαρχίας κατά μήκος των συνόρων οπλισμένοι με παρόμοια φορτία όπλων και καταρρίπτουν περιοδικά ουκρανικά μαχητικά που πετούν χαμηλά , όπως τα Su-25, Su-24 και Su-27 ,προσπαθώντας να επιτεθούν σε ρωσικά χερσαία στρατεύματα και υποδομές.

Αποστολές F-16 που θα πετούν σε ρόλο περιπολίας μάχης

1. Αποτροπή επιθέσεων σε ουκρανικά χερσαία στρατεύματα από ρωσικά μαχητικά και ελικόπτερα που πετούν χαμηλά όπως τα Su-25, Mi-28, Ka-52 και Mi-8.

2. Απώθηση των σημείων εκτόξευσης των ρωσικών μαχητικών βομβαρδιστικών, όπως τα Su-34, που στοχεύουν με μεγάλη επιτυχία τις ουκρανικές αποθήκες πυρομαχικών και περιοχές συγκέντρωσης Ουκρανικών εφεδρειών . Απελευθερωμένες από υψόμετρο, οι βόμβες ολίσθησης μπορούν να χτυπήσουν στόχους 50-60 km κατά μήκος της γραμμής ελέγχου στην Ουκρανία.

3. Να ωθήσει ρωσικά μαχητικά που πετούν σε περιπολίες αεροπορικής  κυριαρχίας, πιο πίσω από το μέτωπο της μάχης, θέτοντάς τα σε κίνδυνο κατάρριψης του AIM-120D. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία να υποστηρίξει αποτελεσματικότερα τις ουκρανικές χερσαίες δυνάμεις.

Προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις  των F-16 στην Ουκρανία

Είναι απίθανο οι ουκρανικές περιπολίες F-16 να είναι εξίσου αποτελεσματικές με τα ρωσικά μαχητικά με παρόμοια αποστολή.

Σε αντίθεση με το ρωσικό IADS, η ουκρανική ικανότητα AD είναι αδύναμη.

Πετώντας σε μεσαία ύψη, τα ουκρανικά F-16 θα πρέπει να μείνουν τουλάχιστον 250 χιλιόμετρα μακριά από το μέτωπο της μάχης για να αποφύγουν την κατάρριψή τους από ένα ρωσικό σύστημα S-400 εμβέλειας 400 χιλιομέτρων.

Αντίθετα, τα ρωσικά μαχητικά αεροπορικής κυριαρχίας πρέπει να παραμείνουν μόλις 50 χιλιόμετρα εντός του μετώπου της μάχης για να αποφύγουν την κατάρριψη από το βεληνεκές 150 χιλιομέτρων των ουκρανικών συστημάτων S-300.

Στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής εξαρτηθεί περισσότερο από τα παλαιότερα συστήματα S-300, ενώ  έχει αναπτύξει ορισμένα Συντάγματα S-400 στη Λευκορωσία.

Δεν είναι σαφές πόσα Συντάγματα S-400 έχει δεσμεύσει η Ρωσία στη σύγκρουση στην Ουκρανία,ωστόσο όποιος κι αν είναι ο αριθμός τους, η Ρωσία θα πρέπει να τον αυξήσει για να αντιμετωπίσει τα F-16.

Ο ρόλος των Ρωσικών μαχητικών  stealth Su-57

Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής το κορυφαίο μαχητικό stealth Su-57 μόνο σε αποστολές επιτήρησης και επικοινωνίας.

Εάν η Ουκρανία αναπτύξει μαχητικά F-16, είναι πιθανό ότι στο Su-57 θα ανατεθεί ένας πιο ενεργός μαχητικός ρόλος.

Σε  ρόλο αναχαίτισης, το Su-57 θα έχει σημαντικό πλεονέκτημα πρώτης εκτόξευσης, έναντι του F-16.

Συμπέρασμα

Η χρήση των F-16 MLU θα δώσει στην Ουκρανία τη δυνατότητα να χτυπήσει  Ρωσικούς στόχους στην Κριμαία, συμπεριλαμβανομένων των πλοίων του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας,  διευκολύνοντας παράλληλα τις ουκρανικές χερσαίες δυνάμεις στην αναμενόμενη προσπάθειά τους να κόψουν τη ρωσική χερσαία γέφυρα ενισχύσεων προς την Κριμαία.

Από την πλευρά της η Ρωσία έχει την δυνατότητα να ματαιώσει τις προσπάθειες της Ουκρανίας να αποτελέσουν υπαρξιακή απειλή για αυτήν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...