Από την μια μεριά έχουμε την Λευκορωσία να κατασκευάζει ενεργά αμυντικές οχυρώσεις, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Οι οχυρωματικές εργασίες γίνονται στην περιοχή Γκομέλ, η οποία απέχει περίπου 20-22 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Επιπλέον, λίγο πιο μακριά στη διαδρομή, και λίγο πιο κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, οι Λευκορώσοι έχουν ήδη κατασκευάσει αντιαρματικές οχυρώσεις γνωστές ως «δόντια του δράκου».
Επιπλέον, μια άλλη είδηση έφτασε επίσης από τη Λευκορωσία, η οποία αφορά άμεσα τον ρωσικό στρατό, πιο συγκεκριμένα, τις λεγόμενες ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις.
Οι Ρώσοι μετέφεραν 10 αεροσκάφη τους (οκτώ Su-34 και δύο Su-30SM) από το αεροδρόμιο Baranovychy, το οποίο απέχει 127 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία, στο Machulyshchi airfiel, το οποίο βρίσκεται 355 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Αν και δεν αναφέρονται οι λόγοι για μια τέτοια αναδιάταξη, μπορεί να υποτεθεί ότι με την εμφάνιση όπλων μεγάλης εμβέλειας στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας , οι Ρώσοι αποφάσισαν να μετασταθμεύσουν σε ασφαλές μέρος και να στείλουν τα αεροπλάνα τους λίγο πιο μακριά από την πιθανή ζώνη ζημιάς από ουκρανικούς πυραύλους κρουζ.
Οι ρωσικές δυνάμεις σκάβουν στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζιε
Εν όψει μιας αναμενόμενης αντεπίθεσης στην περιοχή, οι Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ενισχύουν τις αμυντικές θέσεις μέσα και γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζιε στη νότια Ουκρανία.
Νέα χαρακώματα έχουν σκαφτεί γύρω από την πόλη και έχουν τοποθετηθεί περισσότερες νάρκες. Οι κάμερες παρακολούθησης στο εργοστάσιο δείχνουν βόρεια προς εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία.
Οι Ρώσοι έχουν στηθεί σε θέσεις βολής σε ορισμένα από τα κτίρια του εργοστασίου εδώ και αρκετούς μήνες. Επιπροσθέτως, έχουν στηθεί δίχτυα ως πιθανό αποτρεπτικό μέσο για τα drones. Τα μέτρα που περιγράφονται υπογραμμίζουν τους κινδύνους που εγκυμονεί ο πόλεμος για την ασφάλεια της εγκατάστασης.
Η στρατιωτική δράση της Ουκρανίας αποτελεί απειλή για την πυρηνική ασφάλεια
Η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom δήλωσε ότι, οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική ενέργεια από την Ουκρανία, αποτελεί απειλή για την πυρηνική ασφάλεια και ότι ο εξοπλισμός του εργοστασίου συντηρείται σωστά.
Ορισμένοι ειδικοί της πυρηνικής βιομηχανίας είπαν ότι, ανησυχούν και προειδοποίησαν ότι, οποιαδήποτε βλάβη στο εργοστάσιο θα μπορούσε να έχει τρομερές συνέπειες για τους ανθρώπους, τη γύρω περιοχή, τον πόλεμο και την παγκόσμια πυρηνική βιομηχανία.
Ο Πέτρο Κότιν, επικεφαλής της ουκρανικής πυρηνικής υπηρεσίας Energoatom, είπε στο Reuters ότι δεν πιστεύει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα πραγματοποιούσαν επίθεση απευθείας στην τοποθεσία, και θα μπορούσαν αντ 'αυτού, να προσπαθήσουν να αναγκάσουν τους Ρώσους να υποχωρήσουν αποκόπτοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού.
Η οργάνωση πυρηνικής επιτήρησης του ΟΗΕ λέει ότι, η στρατιωτική παρουσία και δραστηριότητα αυξάνεται στην περιοχή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επείγουσα δράση. Έχει προειδοποιήσει εδώ και μήνες για τον κίνδυνο ενός μεγάλου ατυχήματος στο εργοστάσιο.
Πλεονέκτημα στο Κίεβο και στη Δύση
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, είπε στο CNN πως οι ρωσικές επιθέσεις στη στρατιωτική υποδομή της Ουκρανίας θα μπορούσαν να αποδειχθούν πλεονέκτημα για το Κίεβο.
Θέλοντας να αιτιολογήσει αυτήν του την άποψη τόνισε ότι, η Ρωσία πρόσφατα ενέτεινε τις αεροπορικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας με στόχο να αποτρέψει την υποτιθέμενη αντεπίθεση του Κιέβου. Αυτό οδηγεί σε σημαντική σπατάλη πυρομαχικών από την πλευρά του ρωσικού στρατού, καθώς επιδιώκει να εκτρέψει την ουκρανική αεράμυνα.
«Η Ρωσία διεξάγει αεροπορικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας από πολλές κατευθύνσεις, στοχεύοντας κέντρα διοίκησης στο Κίεβο και άλλες βασικές εγκαταστάσεις, πιθανότατα προσπαθώντας να αναγκάσει την Ουκρανία να καθυστερήσει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της», είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η κίνηση θα μπορούσε να είναι επωφελής για την Ουκρανία. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι η Ουκρανική πλευρά, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, κατάφερε να απωθήσει τους περισσότερους πυραύλους και drones με τη βοήθεια πολυεπίπεδης αεράμυνας που παρείχαν δυτικοί εταίροι.
«Οι μαζικές ρωσικές επιθέσεις θα μπορούσαν ακόμη και να ωφελήσουν την Ουκρανία, καθώς η Ρωσία χρησιμοποιεί περισσότερο το περιορισμένο απόθεμα κατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας της» , κατέληξε.