Παρά την τεταμένη κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα, η Γαλλική ναυπηγική εταιρεία OSEA απέστειλε από το Saint-Nazaire στις 10 Μαΐου, τα δύο πρώτα σκάφη συνοριακής περιπολίας για την Κρατική Υπηρεσία Συνοριοφυλακής της Ουκρανίας (GPSU). Τα σκάφη μήκους 32 μέτρων του έργου OCEA FPB 98 Mk I, που ναυπηγήθηκαν στο Les Sables-d'Olonne, αποτελούν μέρος ενός πακέτου 20 μονάδων που παραγγέλθηκαν βάσει της Ουκρανο-Γαλλικής συμφωνίας του 2019.
Το μεταφορικό πλοίο Gaya με τα σκάφη στο κατάστρωμά του, έφτασε στη Μάλτα στις 16 Μαΐου και στις 19 Μαΐου αναμένεται να καταπλεύσει στην Αλεξανδρούπολη της Ελλάδας. Την ίδια ώρα, η περαιτέρω διαδρομή του πλοίου είναι ακόμη άγνωστη. Υπάρχει ζήτημα αν το πλοίο θα πάει στη Μαύρη Θάλασσα, ή τα σκάφη θα ξεφορτωθούν σε κάποιο από τα λιμάνια της Μεσογείου και θα παραδοθούν στην Οδησσό με άλλο μεταφορικό μέσο.
Εκτός από τα συγκεκριμένα σκάφη, τον Απρίλιο, αποκαλύφθηκαν στο Les Sables-d'Olonne άλλα τρία σκάφη, που είχαν ήδη ολοκληρωθεί για την Ουκρανία (BG 204, BG 205 και BG 207).
Η Τουρκία δεν έχει ακόμη σχολιάσει εάν θα αφήσει να περάσουν τα Γαλλικά σκάφη που προορίζονται για την Ουκρανία.
Ο Ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας περιμένει ενίσχυση
Ο Ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας περιμένει ριζική ενίσχυση. Μέχρι το τέλος του έτους, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα περιλαμβάνει τέσσερις νέες μονάδες μάχης. Σύμφωνα με έγγραφο, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα αναπληρωθεί με αυτά πριν από το τέλος του έτους.
Η ενίσχυση αφορά μικρές πυραυλάκατες τύπου Karakurt του project 22800 και ένα περιπολικό του project 22160. Η εμφάνισή τους στη Μαύρη Θάλασσα, θα αυξήσει σημαντικά τη δύναμη πυρός της ομάδας στη νοτιοδυτική κατεύθυνση.
«Τρείς μικρές πυραυλάκατες του έργου 22800 κατασκευάστηκαν στο Κερτς, εκ των οποίων η κύρια, το Cyclone, βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία», αναφέρει ο στρατιωτικός ιστορικός Ντμίτρι Μπολτενκόφ και συνέχισε:
«Τρία τύπου Karakurt φέρουν συνολικά 28 πυραύλους κρουζ Caliber, οι οποίοι μπορούν να χτυπήσουν αποτελεσματικά επίγειους στόχους», εξήγησε. Και σε περίπτωση επίθεσης από τις χώρες του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας, μπορούν να χτυπήσουν στόχους στη νότια πλευρά της συμμαχίας .
Συνολικά, σχεδιάζεται η κατασκευή 18 «Karakurt». Παράγονται ταυτόχρονα σε ναυπηγεία στην Αγία Πετρούπολη, το Ζελενοντολόσκ, την Κριμαία και την Άπω Ανατολή. Υποτίθεται ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020, ο στόλος της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και του Ειρηνικού θα έχει ο καθένας τον δικό του σχηματισμό Karakurt.
Πυραυλάκατες του έργου 22800
Οι μικρές πυραυλάκατες του έργου 22800 είναι σχετικά μικρές, το εκτόπισμά τους είναι 870 τόνοι. Ωστόσο, παρά το μέτριο μέγεθός τους, φέρουν ένα αρκετά εντυπωσιακό οπλοστάσιο. Περιλαμβάνει σύστημα βολής 3S14 για οκτώ πυραύλους κρουζ Caliber ή υπερηχητικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Onyx, καθώς και βάση πυροβολικού AK-176MA 76,2 mm.
Τα περιγράμματα του πλοίου και η χρήση υλικών που απορροφούν ραντάρ στη σχεδίαση, καθιστούν το Karakurt λιγότερο ορατό στα εχθρικά ραντάρ από ότι οι προηγούμενες γενιές RTO. Ταυτόχρονα, είναι εξοπλισμένο με σύγχρονους σταθμούς ραντάρ (RLS) και εξοπλισμό πλοήγησης, καθώς και συστήματα ελέγχου μάχης, ανίχνευσης, προσδιορισμού στόχων και επικοινωνιών.
Στο Karakurt μπορούν να τοποθετηθούν drones Orlan-10 με εμβέλεια έως και 120 km. Τα drones επιτρέπουν στο Karakurt να περνά απαρατήρητο: το πλήρωμα του πλοίου μπορεί να απογειώσει τα drones για να αξιολογήσει το περιβάλλον και να μην ενεργοποιήσει ραντάρ, το σήμα των οποίων μπορεί να ανιχνευθεί από τα εχθρικά ραντάρ.
Περιπολικά πλοία Project 22160
Τα περιπολικά πλοία Project 22160 αναπτύχθηκαν στη μετασοβιετική εποχή. Στο εγγύς μέλλον, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η κατασκευή των πλοίων Viktor the Great και Nikolai Sipyagin, που ναυπηγήθηκαν το 2016 και το 2018.
Τα πλοία της σειράς μπορούν να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις υπεράσπισης της ακτής και των παράκτιων βάσεων, σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης. Μπορούν επίσης, να συνοδεύουν ομάδες πλοίων και πλοία, να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και κατά της πειρατείας.
Ο οπλισμός τους αποτελείται από βάση πυροβολικού των 76 χλστ., εκτοξευτές χειροβομβίδων και πολυβόλα Kord. Το ελικόπτερο Ka-27PS, καθώς και υποβρύχια και εναέρια drones, μπορούν να βρίσκονται στο κατάστρωμα. Χάρη σε αυτό, τα πληρώματα μπορούν να παρακολουθούν την επιφανειακή και υποβρύχια κατάσταση σε πραγματικό χρόνο σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων, ενώ το πλοίο δεν χρειάζεται να ενεργοποιήσει τον δικό του εξοπλισμό ραντάρ και έτσι παραμένει απαρατήρητο.
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των περιπολικών πλοίων Project 22160 είναι ότι, κατασκευάζονται σύμφωνα με ένα αρθρωτό σχήμα. Αυτό επιτρέπει να τοποθετούνται γρήγορα όπλα και εξοπλισμός σε αυτά για μια συγκεκριμένη εργασία.
Οι υδροακουστικοί σταθμοί και ο άλλος εξοπλισμός, συνδέονται με την παροχή ρεύματος του πλοίου και ενσωματώνονται σε ένα ενιαίο σύστημα ελέγχου. Αυτό επιτρέπει, σύμφωνα με την αρχή του σχεδιαστή, κάθε φορά να εξοπλίζει το πλοίο για μια συγκεκριμένη εργασία.
Τα τελευταία χρόνια, ο στόλος δοκιμάζει διαφορετικές μονάδες, τόσο με όπλα όσο και με διάφορους βοηθητικούς εξοπλισμούς. Ανάμεσά τους τα αντιαεροπορικά συγκροτήματα «Redut» και «Pantsir-M» σε θαλάσσια έκδοση, ανθυποβρυχιακός εξοπλισμός και μονάδες με πυραύλους κρουζ. Συγκεκριμένα, το πλοίο μπορεί να φέρει πυραύλους Caliber-NK.
Αλλά το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι, είναι προσαρμοσμένο για χρήση υποβρύχιων και επιφανειακών μη επανδρωμένων οχημάτων όλων των διαθέσιμων τύπων. Αυτό επιτρέπει την παρακολούθηση εχθρικών στόχων, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων σε διαφορετικές κατευθύνσεις.