Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε την Τρίτη ότι, κατέστρεψε ένα αμερικανικής κατασκευής σύστημα Patriot στην Ουκρανία με έναν «υπερηχητικό» πύραυλο Kinzhal.
Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας πάντως ότι δεν φαίνεται να έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ανέφεραν ότι, το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot που χρησιμοποιεί η Ουκρανία, πιθανότατα υπέστη ζημιές από ρωσικό χτύπημα.
Αμέσως μετά το περιστατικό, συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη για να συζητηθεί η κατάσταση της αεράμυνας των μεγαλύτερων βάσεων κόμβων για την Ουκρανία.
Η καταστροφή του συστήματος αεράμυνας Patriot, θεωρήθηκε ένα από τα πιο αποτελεσματικά Ρωσικά χτυπήματα, και δημιούργησε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια της Σλοβακίας και της Πολωνίας, όπου τα κύρια αεροδρόμια που λαμβάνουν όπλα για την Ουκρανία βρίσκονται σε αυτές τις χώρες. Η κατάσταση αποδείχθηκε τόσο οξεία που, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, αποφασίστηκε να ληφθούν επειγόντως μέτρα για την ενίσχυση της αεράμυνας.
«Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που σχεδιάζουν να λάβουν οι χώρες του ΝΑΤΟ, είναι το αποτέλεσμα ενός χτυπήματος στο προηγμένο σύμπλεγμα American Patriot της τελευταίας τροποποίησης PAC-3 στο κέντρο του Κιέβου», είπε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Αντρέι Κλίντσεβιτς.
Το Κρεμλίνο πιστεύει ότι, φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει προστασία από τα ρωσικά συστήματα κρούσης, ότι το συγκρότημα Patriot δεν είναι σε θέση να αυτοπροστατευτεί, και «κυνηγούν» τη δεύτερη συστοιχία που παραδόθηκε στην Ουκρανία.
Ο εμπειρογνώμονας δεν απέκλεισε ότι στη Πολωνία, η οποία παρείχε στην Ουκρανία τα εδάφη της για την αποθήκευση στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης, το κύριο κέντρο logistics, το αεροδρόμιο Rzeszow θα μπορούσε να χτυπηθεί.
Επίσης, για τα Ευρωπαϊκά κράτη αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα, διότι μπορούν μεν να αυξήσουν τον αριθμό των εκτοξευτών Patriot , αλλά δεν μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα. Έχουν καλή ποιότητα στα συστήματα ραντάρ, «βλέπουν» αρκετά μακριά, είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και, ενδεχομένως, ακόμη και να συνοδεύσουν ένα υπερηχητικό πύραυλο, αλλά τα χαρακτηριστικά των πυραυλικών όπλων δεν είναι αρκετά ικανά.
Για παράδειγμα, εάν πρόκειται για ένα υπερηχητικό πύραυλο που κινείται με ταχύτητα 3,5 χιλιάδων μέτρων ανά δευτερόλεπτο (πάνω από 10 χιλιάδες χλμ/ώρα), όπως το «Dagger», τότε ο πύραυλος Patriot θα πρέπει να είναι υπερηχητικός από μόνος του, αλλά προς το παρόν αναπτύσσει ταχύτητα στην περιοχή του 1,5 χιλιάδωνμέτρων ανά δευτερόλεπτο (έως 5 χιλιάδες km / h).
Τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, προσπαθούν να λύσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, να συνδέσουν τα διάφορα συστήματα αεράμυνας που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία σε ένα ενιαίο σύνολο.
Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Τα όπλα διαφόρων διαμετρημάτων της αεράμυνας της Ουκρανίας, αποτελούνται από μια ποικιλία συστημάτων που προμήθευσαν. Αυτό είναι το νορβηγικό NASAMS, και το γερμανικό IRIS-T, και το γαλλο-ιταλικό SAMP-T, και το Patriot. Όλα αυτά προσπαθούν να τα συνδέσουν σε ένα ενιαίο σύστημα. Σχεδιάζουν επίσης, να συμπεριλάβουν σοβιετικά συστήματα που έχει αφήσει η Ουκρανία - S-300, Buki, τα ραντάρ τους, θέσεις διοίκησης.
Ταυτόχρονα, το σύστημα αεράμυνας Patriot, αποτελεί στόχο προτεραιότητας για το «Dagger» για δύο λόγους. Πρώτον, λόγω του κολοσσιαίου κόστους των αμερικανικών συστημάτων, και δεύτερον, επειδή στο Patriot δόθηκε σχεδόν ο κύριος ρόλος στο ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας, το οποίο κατασκευάζεται από τις χώρες του ΝΑΤΟ. «Τώρα το Πεντάγωνο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του, ίσως χρειαστεί να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους», αναφέρει ο εμπειρογνώμονας Αντρέι Κλίντσεβιτς.
Ακούγεται ιδιαίτερη κριτική για την υπερβολική χρήση πυραύλων αεράμυνας, εκ των οποίων 20-30 εκτοξεύτηκαν ως απάντηση σε ρωσική πυραυλική επίθεση. Καθένας από αυτούς τους πύραυλους κοστίζει έως και πέντε εκατομμύρια δολάρια.
Ο αριθμός των πυραύλων για το Patriot παραμένει περιορισμένος ακόμη και με τον αμερικανικό στρατό. Πέρυσι, το Πεντάγωνο παρήγγειλε μόνο 252 από αυτούς τους πυραύλους.
Συνολικά, πριν από την έναρξη της ουκρανικής σύγκρουσης, η Lockheed Martin παρήγαγε 300-350 πυραύλους ετησίως. Τώρα η παραγωγή έχει επεκταθεί σε 500 πυραύλους ετησίως. «Η Ουκρανία θα μπορούσε να ξοδέψει τόσους πυραύλους σε μια νύχτα όσο καταφέρνουν να παράγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε έναν ολόκληρο μήνα», αναφέρει ο Κλίντσεβιτς.