Το CNN δημοσίευσε δορυφορικές εικόνες της Maxar Technologies που δείχνουν το πριν και το μετά της πόλης του Μπαχμούτ, μία πόλη που αποτέλεσε το επίκεντρο των μαχών του πολέμου από το καλοκαίρι του 2022 μέχρι και σήμερα.
Η Ουκρανός υφυπουργός άμυνας Χάνα Μαλιάρ παρείχε την Τετάρτη την τοποθέτηση του Κίεβου για την κατάσταση στο έδαφος, λέγοντας πως οι ουκρανικές δυνάμεις κρατούν σημαντικές περιοχές γύρω από το Μπαχμούτ, τις οποίες βέβαια οι Ρώσοι αναφέρουν ότι έχουν ανακαταλάβει.
Η επίσημη σημείωσε πως «περίπου 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα» απελευθερωμένων περιοχών στα προάστια της πόλης δεν έχουν χαθεί, ενώ πρόσθεσε πως λαμβάνουν χώρα «έντονες μάχες» γύρω από την πόλη, με τα ουκρανικά στρατεύματα να προελαύνουν σε κάποια σημεία. Παραδέχτηκε βέβαια πως και οι ρωσικές δυνάμεις «προελαύνουν κάπου αλλού».
Το Κίεβο Μίλησε για τις Ρωσικές Απώλειες
Παράλληλα, την Πέμπτη ο στρατός του Κιέβου αναφέρθηκε στις συνολικές απώλειες του ρωσικού στρατού, οι οποίες σύμφωνα με αυτούς έχουν ξεπεράσει τις 200 χιλιάδες. Το νούμερο αυτό έκανε τον κόσμο να αναρωτιέται ποιος είναι ο αντίστοιχος αριθμός του στρατού του Ζελένσκι, ειδικά τώρα που προετοιμάζεται η αντεπίθεση.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία, αναφέρουν πολύ λίγες λεπτομέρειες για τις εκτιμήσεις των απωλειών τους. Ωστόσο, οι ουκρανικές απώλειες αναμένεται να είναι το ίδιο υψηλές με τις ρωσικές, αν όχι και μεγαλύτερες, κατά την διάρκεια της 15μηνης σύρραξης.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως προτεραιότητα για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του είναι να ελαχιστοποιηθούν οι μελλοντικές απώλειες, για αυτό εν μέρει καθυστερεί την επιχείρηση αντεπίθεσης.
Τι Δήλωσε μία Ειδικός;
«Είναι πολύ δύσκολο να εκτιμήσεις τις απώλειες σε μία εν εξελίξει σύρραξη, αφού και οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τα δεδομένα τους μυστικά και να φουσκώσουν τα νούμερα των εχθρικών απωλειών» δήλωσε η ερευνήτρια Marina Miron, του τμήματος μελέτες πολέμου στο κολέγιο King's College του Λονδίνου.
«Συνήθως αυτά [τα νούμερα περί των εχθρικών απωλειών] χρησιμοποιούνται για να στείλουν ένα μήνυμα στον εχθρό και στον πληθυσμό της χώρας του. Με απλά λόγια, είναι ένα ψυχολογικό κόλπο για να επηρεαστεί αρνητικά η κοινωνική συνοχή του εχθρού, μέσω της αύξησης των εκτιμήσεων των απωλειών του» πρόσθεσε η ίδια.
«Για το Κίεβο, η δημοσιοποίηση τέτοιων στοιχείων θα ήταν αφελής, δεδομένου ότι θα έδινε στους Ρώσους μία εκτίμηση του αριθμού των στρατιωτών που έχουν μείνει στην Ουκρανία. Επίσης, θα έκανε ακόμη πιο δύσκολη την επιστράτευση, αφού ο ουκρανικός κόσμος θα έβλεπε πως υπάρχει μικρή πιθανότητα επιβίωσης» έκλεισε.