Στην Βρετανία έχει ξεκινήσει έρευνα για ένα περιστατικό δολιοφθοράς, σε πολεμικό πλοίο επόμενης γενιάς του Βασιλικού Ναυτικού σε ναυπηγείο της Σκωτίας.
Η φρεγάτα HMS Glasgow (Type 26), η οποία μπήκε στο νερό τον Νοέμβριο του 2022, βρίσκεται επί του παρόντος στο ναυπηγείο BAE Systems στο Scotstoun (Σκωτία) για την εγκατάσταση των διαφόρων και πολλών συστημάτων της. Αυτό απαιτούσε την τοποθέτηση 23.000 καλωδίων.
Δεκάδες καλώδια στο HMS Glasgow, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη της δεκαετίας του 2020, «καταστράφηκαν σκόπιμα» σύμφωνα με την BAE Systems , τον κύριο εργολάβο που είναι υπεύθυνος για την κατασκευή και την τοποθέτηση του πλοίου. Οι έλεγχοι στο σκάφος ξεκίνησαν μετά την ανακάλυψη πιθανής δολιοφθοράς αυτή την εβδομάδα.
«Ξεκινήσαμε αμέσως μια εσωτερική έρευνα, μαζί με τους προμηθευτές μας, και αναστείλαμε προσωρινά τις εργασίες στο σκάφος για να επιθεωρήσουμε κάθε περιοχή του και να διασφαλίσουμε ότι πληρούνται τα υψηλά πρότυπα και οι ποιοτικοί μας έλεγχοι. Γίνεται αξιολόγηση για να καθοριστεί ποιες επισκευές χρειάζονται», ανέφερε η BAE Systems.
Η αρμοδιότητα της έρευνας αναμένεται να περιλαμβάνει τον εντοπισμό των υπευθύνων, την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι δράστες μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τις ενέργειές τους και την επινόηση μέτρων για την αποφυγή επανάληψης παρόμοιων περιστατικών.
Ο εξειδικευμένος ιστότοπος UK Defense Journal ανέφερε ότι, περισσότερα από 60 καλώδια κόπηκαν και θα μπορούσε να είναι μια πράξη δολιοφθοράς που διαπράχθηκε από υπεργολάβο, στο πλαίσιο μιας διαφωνίας για τις πληρωμές. Κάτι που η BAE Systems δεν έχει επιβεβαιώσει.
Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό αυτό το σαμποτάζ να έχει κάποια σχέση με το «διεθνές πλαίσιο». Αυτό ισχύει και για τη Γαλλία, όπως τόνισε τον Σεπτέμβριο του 2022 ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκόρνου, επιμένοντας στον «κίνδυνο δολιοφθοράς κατά των αλυσίδων παραγωγής των γαλλικών κατασκευαστών όπλων». Και να προσθέσει: «Παρατηρούμε και παρακολουθούμε έναν συγκεκριμένο αριθμό ενεργειών. Δεν θα προχωρήσω περισσότερο γιατί καλύπτεται από μυστικότητα».
Η HMS Glasgow αναμένεται να τεθεί σε ενεργό υπηρεσία το 2026/27. Υπενθυμίζουμε ότι, με μήκος 150 μέτρων και εκτόπισμα 8000 τόνων με πλήρες φορτίο, η φρεγάτα Type 26 είναι αφιερωμένη κυρίως στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, με βυθόμετρο 2150 πλώρης, σόναρ μεταβλητού βάθους 2087 (ή CAPTAS 4) και SSTD (Surface Ship Torpedo Defense) και σύστημα τορπιλών «Sea Centor».
Θα έχει επίσης δυνατότητες αεράμυνας (με 48 πυραύλους Sea Ceptor), χερσαία πλήγματα και αντιεπιφανειακό πόλεμο. Το Βασιλικό Ναυτικό θα έχει συνολικά οκτώ μονάδες.
Ο θάλαμος πτήσης του HMS Glasgow, θα μπορεί να φιλοξενήσει ελικόπτερα μέχρι το μέγεθος του Chinook της RAF, ενώ ο χώρος φόρτωσής του θα μπορεί να προσαρμόζεται για να στεγάζει και να αναπτύσσει πλοία, οχήματα και εμπορευματοκιβώτια.
Η Ουκρανία έλαβε 200 πυραύλους κρουζ Storm Shadow- Θα πάρει ακόμη 400
Η Ουκρανία έλαβε πυραύλους κρουζ Storm Shadow από το Ηνωμένο Βασίλειο και πρόκειται να λάβει άλλους 400 στο εγγύς μέλλον, ανέφεραν ουκρανικές ειδησεογραφικές πηγές.
Ο Storm Shadow είναι ένας αγγλο-γαλλικός πύραυλος κρουζ χαμηλής παρατήρησης, μεγάλου βεληνεκούς, που αναπτύχθηκε το 1994 από τη Matra και τη British Aerospace και τώρα κατασκευάζεται από την MBDA.
Ο πύραυλος διαθέτει σύστημα αδρανειακής πλοήγησης με τη βοήθεια GPS με σύστημα αντιστοίχισης προφίλ εδάφους. Για τερματική καθοδήγηση, ο πύραυλος είναι εξοπλισμένος με σύστημα συσχέτισης περιοχής απεικόνισης με υπέρυθρη απεικόνιση. Η μέγιστη εμβέλεια του Storm Shadow είναι 560 χιλιόμετρα. Ωστόσο, πιστεύεται ότι η Ουκρανία έλαβε την υποβαθμισμένη έκδοση εξαγωγής με αυτονομία 250 χιλιομέτρων.
Οι αριθμοί είναι εξαιρετικά υψηλοί λαμβάνοντας υπόψη την εκτίμηση των αποθεμάτων πυραύλων του ίδιου του ΗΒ. Η εφημερίδα Independent το 1996 υπολόγισε ότι, η παραγγελία της Βασιλικής Αεροπορίας ήταν μεταξύ 700 και 1.000 πυραύλων.
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία φέρεται να έχει ενσωματώσει το Storm Shadow στα μαχητικά βομβαρδιστικά Su-24 της Σοβιετικής εποχής, τα οποία έχουν την ικανότητα να μεταφέρουν τον πύραυλο κρουζ βάρους 1.300 κιλών.
Με τιμή 2 εκατομμυρίων λιρών ανά μονάδα, η παράδοση 600 πυραύλων στην Ουκρανία θα κόστιζε στο Ηνωμένο Βασίλειο έως και 1,2 δισεκατομμύρια.