Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται για τη μεγάλης κλίμακας ουκρανική αντεπίθεση που πλησιάζει. Ωστόσο, σύμφωνα με έγκριτο μέσο ενημέρωσης, το Κρεμλίνο έχει να αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό θυμάτων.
Δεδομένου ότι, ο πόλεμος άρχισε να πηγαίνει άσχημα για τις ρωσικές δυνάμεις (δηλαδή μόλις λίγες μέρες μετά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους), ο ρωσικός στρατός χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού.
Σε σχεδόν 15 μήνες μάχης, οι ρωσικές δυνάμεις έχασαν μεταξύ 196.000 και 220.000 στρατιώτες που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Αυτός ο αριθμός, αντιστοιχεί περίπου στο σύνολο της δύναμης εισβολής που ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, αυτές οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού έχουν γίνει πιο έντονες. Ως αποτέλεσμα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προσπαθεί με διαφορετικούς τρόπους να καλύψει τα κενά.
Ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι, το 96ο σύνταγμα της Ρωσικής Φρουράς στάλθηκε από την Τσετσενία στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Αυτό υπογραμμίζει την επιθυμία της Ρωσίας, να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία και την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων στην περιοχή.
Ο Ραμζάν Καντίροφ, ο επικεφαλής της Δημοκρατίας της Τσετσενίας, ανακοίνωσε την αποστολή του 96ου Επιχειρησιακού Συντάγματος του SKO VNG της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μιας από τις πιο μάχιμες μονάδες της Εθνικής Φρουράς, στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Επιπρόσθετα, οι Ρώσοι στρατιωτικοί στρατολόγοι έχουν επικεντρωθεί στους μετανάστες εργάτες από τις δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, όπως το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, που κάποτε ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτοί οι μετανάστες πηγαίνουν στη Ρωσία με την ελπίδα να βρουν μια καλύτερη ζωή.
Οι εκθέσεις αναφέρουν ότι, οι Ρώσοι στρατιωτικοί προσλαμβάνουν μηνιαία πληρωμή 4.200 δολαρίων και μπόνους εγγραφής 2.400 δολαρίων στους μετανάστες εργάτες που κατατάσσονται. Επιπλέον, προσφέρουν ρωσική υπηκοότητα εντός έξι μηνών έως ενός έτους, σε αντίθεση με τη συνήθη περίοδο των πέντε ετών.
«Οι υψηλοί μηνιαίοι μισθοί και τα μπόνους εγγραφής, θα δελεάσουν ορισμένους μετανάστες εργαζόμενους να εγγραφούν. Αυτοί οι νεοσύλλεκτοι πιθανότατα αποστέλλονται στην ουκρανική πρώτη γραμμή, όπου το ποσοστό απωλειών είναι εξαιρετικά υψηλό», εκτιμά η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών στην τελευταία της αναφορά για τον πόλεμο.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, έχει θέσει ως στόχο την αύξηση του ρωσικού στρατού κατά εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα τα επόμενα χρόνια. Και για τον πόλεμο στην Ουκρανία , το Κρεμλίνο επιδιώκει να τοποθετήσει μια δύναμη 400.000 εθελοντών στρατευμάτων. Με τη στρατολόγηση μεταναστών, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προσπαθεί να επιτύχει τους στόχους του για τη δημιουργία δυνάμεων αλλά και να αποτρέψει την ανάγκη να αντλήσει στρατεύματα από τον ρωσικό πληθυσμό.
Η Βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών αναφέρει: «Οι αρχές σχεδόν σίγουρα επιδιώκουν να καθυστερήσουν οποιαδήποτε νέα απροκάλυπτη υποχρεωτική επιστράτευση για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για να ελαχιστοποιήσουν την εσωτερική διαφωνία».
Ρώσοι θύματα
Όλο αυτό το διάστημα, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να έχουν σημαντικές απώλειες στο έδαφος, αυξάνοντας την πίεση στους στρατολόγους να βρουν περισσότερους άνδρες για τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Συνολικά, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει και τραυματίσει περίπου 196.310 Ρώσους στρατιώτες, κατέστρεψαν 308 μαχητικά, επιθετικά, βομβαρδιστικά και μεταφορικά αεροσκάφη, 294 επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα, 3.734 άρματα μάχης, 3.039 πυροβόλα, 7.275 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μαχητικά οχήματα πεζικού.
Επίσης 555 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (MLRS), 18 πλοία και πλοιάρια, 5.974 οχήματα και δεξαμενές καυσίμων, 308 αντιαεροπορικές συστοιχίες, 2.624 τακτικά μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα, 389 πλατφόρμες ειδικού εξοπλισμού, και τέσσερα κινητά συστήματα βαλλιστικών πυραύλων Iskander και 970 πυραύλους κρουζ που καταρρίφθηκαν από την ουκρανική αεράμυνα.
Να υπενθυμίσουμε ότι, ο Σέρχι Τσερεβάτι, εκπρόσωπος των ουκρανικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ότι η κατάσταση παραμένει «δύσκολη» στο Μπαχμούτ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Μόσχα αναγκάζεται ολοένα και περισσότερο να χρησιμοποιεί δυνάμεις του τακτικού της στρατού, λόγω του μεγάλου αριθμού απωλειών στις τάξεις της παραστρατιωτικής οργάνωσης-εταιρείας Βάγκνερ.
Ο επικεφαλής αυτής, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, του οποίου η ομάδα αυτή μισθοφόρων μάχεται στην πόλη, δήλωσε πρόσφατα ότι η ταξιαρχία αυτή εγκατέλειψε τις θέσεις της.
Ο Πριγκόζιν, ο οποίος κατηγορεί επανειλημμένα τις ρωσικές τακτικές ένοπλες δυνάμεις ότι δεν στηρίζουν επαρκώς την παραστρατιωτική του οργάνωση -κάτι που έκανε και πρόσφατα- δήλωσε ότι η ρωσική ταξιαρχία είχε εγκαταλείψει τις θέσεις της. «Ο στρατός μας τρέπεται σε φυγή (…) έχασα περίπου 500 άνδρες», είπε ο Πριγκόζιν.
Επιπρόσθετα εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση των στρατιωτών της Wagner, όπου βρίσκονται μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και όπου ο Ουκρανικός στρατός, σύμφωνα με τον ίδιο, εξαπέλυσε μια σειρά από επιτυχημένες αντεπιθέσεις. Ζητά από τον Σοιγκού, ο οποίος έχει πολυετή εμπειρία σε πολεμικές επιχειρήσεις, να φτάσει προσωπικά στο έδαφος του Μπαχμούτ, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο παραστρατιωτικών μονάδων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και να αξιολογήσει ανεξάρτητα την τρέχουσα κατάσταση.