Ένοπλες Συρράξεις

Το Ισραηλινό σύστημα ανίχνευσης πυραύλων "Red Alert" εγκαταστάθηκe στην Ουκρανία-Η Ρωσική αντίδραση στη Συρία

Είναι γνωστό ότι το Ισραήλ σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ακολουθεί μαι ευμενή ουδετερότητα υπέρ της πολύπαθης χώρας, αποφευγοντας ωστόσο να της παράσχει στρατιωτική βοήθεια, υπό τον φόβο αλλαγής της Ρωσικής στάσης στην Συρία.

Οι φόβοι του Ισραήλ για την Ρωσική στάση στη Συρία και η ευμενής ουδετερότητα με την Ουκρανία

Η Ισραηλινή αεροπορία  τα τελευταία χρόνια πλήτει Ιρανικούς στόχους στο Συριακό έδαφος, μετά την συμμαχία Τεχεράνης -Δαμασκού και την αποστολή προσωπικού των  Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης IRGC , οπλικών συστημάτων και εφοδίων στο καθεστώς του Άσαντ.

Στην Συρία εκτός των Ιρανών, ως σύμμαχοι του Άσνατ σταθμεύει και  προσωπικό των Ρωσικών Ενόπλων  Δυνάμεων με μαχητικά αεροσκάφη, S-400 και πολεμικά πλοία.

Ωστόσο μέχρι στιγμής θα λέγαμε ότι μεταξύ των Ρωσικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Συρία και της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, πως" ισχύει μια άτυπη συμφωνία ", όπου τα Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και αντιαεροπορικά συστήματα δεν "επενέβαιναν" κατά των Ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών όταν αυτά βομβάρδιζαν Ιρανικούς στόχους στην Συρία.

Αυτή την αλλαγή στάσης των Ρώσων στη Συρία  είναι που φοβάται το Ισραήλ κια γιαυτό τηρεί την στάση που προαναφέραμε με την Ουκρανία.

Το Ισραηλινό σύστημα "Red Alert" εγκαταστάθηκε στην Ουκρανία 

Εντούτοις , σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ , το ισραηλινό σύστημα ανίχνευσης πυραύλων «Red Alert» και τα ραντάρ του εντοπίστηκαν στην Ουκρανία, όπου επισημαίνεται ότι:

"Εικόνες ενός ραντάρ ισραηλινής κατασκευής σε ουκρανικό έδαφος εμφανίστηκαν για πρώτη φορά σε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο.

Το σύστημα ανίχνευσης και τα ραντάρ «Κόκκινος Συναγερμός», τα οποία έχει αποστείλλει το Ισραήλ στην Ουκρανία ως αμυντικό μέτρο κατά των επιθέσεων πυραύλων, απεικονίστηκαν στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, δεν έγινε επίσημη δήλωση ότι το σύστημα στάλθηκε στην Ουκρανία και η μεταφορά τέτοιων συστημάτων ραντάρ απαιτούσε την έγκριση του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ.

Το Ισραηλινό ραντάρ Red Alert είναι ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το Ισραήλ από απειλές πυραύλων.

Το σύστημα ραντάρ είναι ικανό να ανιχνεύει πυραύλους σε απόσταση αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων και μπορεί να προσδιορίσει γρήγορα την τροχιά τους και τις εκτιμώμενες θέσεις πρόσκρουσης.

Σύμφωνα με ειδικούς ασφαλείας, το σύστημα θα συνδεθεί με το σύστημα παρακολούθησης ραντάρ της Ουκρανίας, παρέχοντας ταχύτερες και ακριβέστερες ειδοποιήσεις στους χρήστες κινητών τηλεφώνων και θα ενεργοποιεί επίσης τις σειρήνες αεροπορικής επιδρομής μόνο στις πληγείσες περιοχές.

Όταν ανιχνεύεται βλήμα, το σύστημα στέλνει μια ειδοποίηση στους κατοίκους της πληγείσας περιοχής μέσω διαφόρων μέσων, συμπεριλαμβανομένων σειρήνων, ειδοποιήσεων κινητών τηλεφώνων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών. Το σύστημα συναγερμού έχει σχεδιαστεί για να δίνει στους ανθρώπους όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για να βρουν καταφύγιο και να προστατευτούν από τον εισερχόμενο πύραυλο.

Το ραντάρ Red Alert του Ισραήλ είναι ένα κρίσιμο στοιχείο του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας της χώρας, το οποίο περιλαμβάνει πολλές άλλες προηγμένες τεχνολογίες όπως το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome, το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας David's Sling και το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Arrow.

Αυτά τα συστήματα συνεργάζονται για να παρέχουν μια πολυεπίπεδη άμυνα έναντι απειλών πυραύλων από διάφορες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν υποσχέθηκε την παράδοση του συστήματος συναγερμού εντός έξι μηνών κατά την επίσκεψή του τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία.

Στο διάστημα που μεσολάβησε, Ισραηλινοί και Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι φέρεται να έχουν συναντηθεί αρκετές φορές στην Πολωνία για να συζητήσουν την ανάπτυξη του συστήματος και τις απαραίτητες τροποποιήσεις, δεδομένης της διαφοράς μεγέθους μεταξύ των δύο χωρών καθώς και των τύπων πυραύλων που χρησιμοποιούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι προσεκτικοί χειρισμοί του Ισραήλ

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα απευθύνει έκκληση στο Ισραήλ να συνδυάσει την ανθρωπιστική του βοήθεια με στρατιωτική βοήθεια από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022.

Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και η σημερινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψαν το αίτημα, φοβούμενοι την διαφοροποίηση της Ρωσικής στάσης στη Συρία που προαναφέραμε.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι ακόμη και τώρα το Ισραήλ μπορεί να ισχυριστεί όχι άδικα στον Πούτιν ότι η παροχή του συστήματός τους "Red Alert", έγινε προκειμένου να συμβάλλει αυτό αποτελεσματικά στην ελαχιστοποίηση των απωλειών Ουκρανών μη μάχιμων πολιτών, κάτι απόλυτα σεβαστό από το Διεθνές Δίκαιο.

Ωστόσο το timing που αυτό γίνεται δεν είναι ευνοϊκό για τους ισχυρισμούς του Ισραήλ, αφού η Ρωσία αναμένει την Ουκρανική επίθεση στο πεδίο της μάχης, ενώ στη Συρία το Ιράν έχει  ακόμη σπουδαιότερο ρόλο σε σχέση με το παρελθόν, συνομιλώντας ισότιμα με Ρωσία-Τουρκία για το μέλλον της πολύπαθης χώρας, ενώ παράλληλα Τεχεράνη και Μόσχα είναι στρατηγικοί σύμμαχοι μετά την αποστολή εκατοντάδων drone από την πρώτη, τα οποία βοήθησαν σημαντικότατα τον Πούτιν να καταστρέψει περίπου το 50% των Ουκρναικών ενεργειακών υποδομών.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...