Ένοπλες Συρράξεις

Ουκρανοί και Ρώσοι αναπτύσσουν UGV για την αντιμετώπιση εχθρικών αρμάτων-Οι κινήσεις της Ελλάδας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναδείξει μεταξύ άλλων την μεγάλη αξία στην διαμόρφωση της εξέλιξης των επιχειρήσεων που έχουν διαδραματίσει μέχρι τώρα τα, UAV  μη επανδρωμένα εναέρια   οχήματα, UCAV επιθετικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και τα USV μη επανδρωμένα θαλάσια οχήματα.
 

Το Ουκρανικό και  το Ρωσικό UGV 

Τώρα φαίνεται ότι παίρνουν σειρά τα UGV  μη επανδρωμένα χερσαία οχήματα, αφού σύμφωνα με έγκριτο Γαλλικό ΜΜΕ σε  αμυντικά θέματα, "Ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να εκτοξεύσουν επίγεια drones «kamikaze» εναντίον τανκς", επισημαίνοντας:

"Στο βιβλίο του "Kaputt", που αφηγείται την εμπειρία του ως πολεμικός ανταποκριτής στο Ανατολικό Μέτωπο το 1941/42, ο Ιταλός συγγραφέας Curzio Malaparte εξηγεί ότι οι Σοβιετικοί είχαν εκπαιδεύσει σκυλιά να μεταφέρουν εκρηκτικά κάτω από εχθρικά άρματα μάχης.

Όμως οι Γερμανοί έσπευσαν να αντιδράσουν χρησιμοποιώντας, κατά τη Μάχη του Κουρσκ, τους «Γολιάθ», δηλαδή αυτοκινούμενες νάρκες που ελέγχονται από τηλεκατευθυνόμενο σύρμα και μπορούν να μεταφέρουν από 60 έως 100 κιλά εκρηκτικά.

Περισσότερα από ογδόντα χρόνια αργότερα, οι ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις έχουν υιοθετήσει αυτήν την ιδέα… αλλά με τηλεκατευθυνόμενα μίνι ρομπότ.

Έτσι, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα μέσω Telegram και Twitter, οι Ρώσοι ανέπτυξαν το AV 04.2, ένα τροχοφόρο επίγειο drone με αντιαρματική εκρηκτική νάρκη ТМ-62, με μάζα περίπου 7 κιλά. Δεν δόθηκαν πρόσθετες λεπτομέρειες… Εκτός από το ότι θα ετοιμαζόταν μια παρακολουθούμενη έκδοση.

Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί δοκίμασαν, προφανώς με επιτυχία, το μίνι ρομπότ RATEL, τοποθετημένο επίσης σε τροχοφόρο σασί. Αλλά σε αντίθεση με το ρωσικό AV 04.2, αυτό μπορεί να μεταφέρει δύο νάρκες TM-62… Δηλαδή 14 κιλά εκρηκτικών.

«Το RATEL χρησιμοποιείται ως κινητή κεφαλή που φέρει δύο νάρκες TM-62 AT. Ο στόχος είναι να τα ενεργοποιήσετε κάτω από ένα όχημα ή ένα τανκ. Στο βίντεο , το επίγειο drone UGV, δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ένα παλιό φορτηγό», εξηγούν αναλυτές από την Ukraine Weapons Warfare.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr"><a href="https://twitter.com/hashtag/Ukraine?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Ukraine</a>: Noted video-Ukrainian forces seem to have started testing domestic suicide UGV (Unmanned Ground Vehicle) most likely named &quot;RATEL&quot;. According to the video, the RATEL UGV carries two TM-62 AT mines and appears to have successfully passed the test. <a href="https://twitter.com/hashtag/UkraineRussiaWar%EF%B8%8F?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#UkraineRussiaWar️</a> <a href="https://t.co/AHTgjoPbJp">pic.twitter.com/AHTgjoPbJp</a></p>&mdash; ?? Ukraine Weapons Warfare (@WeaponsWarfare) <a href="https://twitter.com/WeaponsWarfare/status/1652132234055254016?ref_src=twsrc%5Etfw">April 29, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Μειονεκτήματα

Μένει να δούμε αν αυτές οι ρομποτικές νάρκες θα είναι πραγματικά αποτελεσματικές στο πεδίο της μάχης. Αυτό που δεν είναι βέβαιο, λόγω του πιθανού μπλοκαρίσματος του συστήματος επικοινωνίας τους, εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες που σχετίζονται με την κινητικότητα και την σχετική έλλειψη απόκρυψής τους.

Οι κινήσεις της Ελλάδας στα UGV

Οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια βιώνουν μια εξοπλιστική κοσμογονία, μετά από χρόνια μαρασμού λόγω των οικονομικών μνημονίων.

Έχουν γίνει πολλά και σωστά βήματα αναφορικά με την αγορά σύγχρονων οπλικών συστημάτων, όπως μαχητικών αεροσκαφών RAFALE, φρεγατών BEK@HRA, εκσυγχρονισμού μαχητικών F-16 σε έκδοση VIPER και άλλα.

Ωστόσο κοινή διαπίστωση είναι ότι στον τομέα των μη επανδρωμένων πτητικών μέσων, θαλάσσιων μέσων και χερσαίων συστημάτων, αντίστοιχα UAV, USV, UGV , η χώρα μας υπολείπεται σε σχέση με την Τουρκία, κάτι το οποίο θα πρέπει να διορθωθεί άμεσα, αφού οι πόλεμοι σε Συρία-Λιβύη-Ναγκόρνο Καραμπάχ και εσχάτως σε Ουκρανία, έχουν ανάγει τα εν λόγω μη επανδρωμένα μέσα, σε αποφασιστικούς παράγοντες έκβασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Αναφορικά με τα UGV, η χώρα μας εξοπλιστικά βρίσκεται στα σπάργανα ακόμη, οπότε η εξέταση και προμήθεια ανάλογων συστημάτων από τρίτες χώρες, όπως αυτά που εκθέσαμε παραπάνω, καθίσταται επιτακτική, αφού αντιλαμβανόμαστε ότι θα συνεισφέρουν πολύτιμη και καθοριστική βοήθεια σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία στον Ελληνικό στρατό, ο οποίος αριθμητικά υπολείπεται σημαντικά του τουρκικού.

Η αγορά UGV από τρίτες χώρες και η ένταξή τους σε Μηχανοκίνητους-Τεθωρακισμένους Σχηματισμούς του Στρατού μας, θα διαμορφώσει νέες τακτικές, που θα έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερο κόστος αίματος σε πολεμικές επιχειρήσεις, αλλά και μεγιστοποίηση της φονικότητας  έναντι του εχθρού.

Είναι καιρός οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να στραφούν για τα καλά στην απόκτηση μη επανδρωμένων συστημάτων UAV, USV, UGV, διαμορφώνοντας τακτικές διεξαγωγής σύγχρονων στρατιωτικών επιχειρήσεων, στα πλαίσια της διαλειτουργικότητας τόσο των παραπάνω μέσων, όσο και των ήδη υπαρχόντων στο οπλοστάσιό τους.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ