Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Πανόπτης οφθαλμός" στην Ουκρανία! Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν «αισθητήρες» για να ανιχνεύσουν πυρηνικά- Εμπλοκή με την Κίνα στα ΗΑΕ

Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν ένα δίκτυο αισθητήρων σε όλη την Ουκρανία για να ανιχνεύσουν πιθανή πυρηνική έκρηξη και εκρήξεις ραδιενέργειας, ανέφεραν οι New York Times. Οι αισθητήρες θα μπορούν να ανιχνεύουν την ακτινοβολία τόσο από μια βρώμικη βόμβα όσο και από ένα πυρηνικό όπλο που ενδεχομένως ενεργοποιηθεί στην Ουκρανία, ανέφερε το δημοσίευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μια ανακοίνωση, η Nuclear Emergency Support Team (NEST) είπε ότι το δίκτυο των ατομικών αισθητήρων αναπτύσσεται «σε όλη την περιοχή» και θα έχει τη δυνατότητα «να χαρακτηρίζει το μέγεθος, τη θέση και τις επιπτώσεις οποιασδήποτε πυρηνικής έκρηξης». Η κίνηση φέρεται να στοχεύει στο να στερήσει τη Ρωσία οποιαδήποτε ευκαιρία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία χωρίς αντίποινα, ανέφεραν οι ΝΥΤ.

Οι αισθητήρες πιθανότατα θα χρησιμεύσουν ως αποτρεπτικοί παράγοντες επειδή θα κάνουν τους Ρώσους λήπτες αποφάσεων να συνειδητοποιήσουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αποκαλύψουν τη χρήση πυρηνικού όπλου ως επιχείρηση False Flag.

«Εάν συμβεί μια πυρηνική έκτακτη ανάγκη στην Ουκρανία, είτε έκλυση ραδιενέργειας από πυρηνικό αντιδραστήρα είτε έκρηξη πυρηνικού όπλου, θα παρασχεθούν γρήγορα επιστημονικές αναλύσεις στις κυβερνητικές αρχές των ΗΠΑ και στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ουκρανία και την περιοχή για να λάβουν δραστικές, τεχνικά τεκμηριωμένες αποφάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η επικεφαλής της Εθνικής Διοίκησης Πυρηνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζιλ Χράμπι (Jill Hruby) επιβεβαίωσε σε κατάθεση στο Κογκρέσο ότι η υπηρεσία της, μαζί με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA), έχουν εγκαταστήσει αισθητήρες στην Ουκρανία για την ανίχνευση ραδιολογικής δραστηριότητας και έχει ήδη αρχίσει να εκπαιδεύει άτομα στην Ουκρανία για το πώς να απαντήσουν σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης.

Η Μέση Ανατολή «βράζει»

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ φέρεται να ανακάλυψαν τον περασμένο Δεκέμβριο ότι οι κατασκευαστικές εργασίες ξεκίνησαν εκ νέου σε μια ύποπτη κινεζική στρατιωτική εγκατάσταση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Αυτή η εξέλιξη έρχεται ένα χρόνο αφότου τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι θα σταματούσαν το κατασκευαστικό έργο λόγω ανησυχιών που εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν.

Η κοινότητα πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών φέρεται να παρακολουθεί στενά διάφορες εξελίξεις που αφορούν τον κινεζικό στρατό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων σε λιμάνι κοντά στο Άμπου Ντάμπι. Η ανησυχία προέρχεται από τους φόβους ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένας παραδοσιακός εταίρος ασφαλείας των ΗΠΑ, σφυρηλατούν ισχυρότερους δεσμούς ασφαλείας με την Κίνα, ενδεχομένως εις βάρος των αμερικανικών συμφερόντων.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι αυτές οι ανησυχίες αναφέρθηκαν λεπτομερώς σε έγγραφα που είδαν πηγές και επιβεβαιώθηκαν από ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν. Επιπλέον, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχία για την παρουσία κινεζικού στρατιωτικού προσωπικού που εντοπίστηκε γύρω από άλλα ευαίσθητα εργοτάξια.

Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας (PLA) επιδιώκει μια φιλόδοξη παγκόσμια στρατιωτική στρατηγική που περιλαμβάνει τη δημιουργία τουλάχιστον πέντε υπερπόντιων βάσεων και δέκα τοποθεσιών υλικοτεχνικής υποστήριξης μέχρι το έτος 2030. Το έγγραφο φέρεται να περιλαμβάνει έναν χάρτη που περιγράφει άλλες προγραμματισμένες εγκαταστάσεις σε διαφορετικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής. Έτσι, οι προσπάθειες του κινεζικού στρατού στα ΗΑΕ γίνονται αντιληπτές ως μέρος αυτής της μεγαλύτερης εκστρατείας, η οποία έχει εγείρει ανησυχίες μεταξύ των Αμερικανών αξιωματούχων για την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία και επιρροή της Κίνας παγκοσμίως.

Κινέζοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ονόμασαν αυτή την πρωτοβουλία «Project 141». Τούτου λεχθέντος, η ανακάλυψη έχει σημάνει συναγερμό στην Ουάσιγκτον, δείχνοντας τις συνεχείς προσπάθειες της Κίνας να επεκτείνει τη στρατιωτική της παρουσία σε στρατηγικές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Η αποκάλυψη της πρωτοβουλίας του παγκόσμιου στρατιωτικού δικτύου της Κίνας έρχεται όταν το Πεκίνο επιδιώκει να επεκτείνει τον ρόλο του ως παγκόσμιος παίκτης. Τους τελευταίους μήνες, η Κίνα μεσολάβησε μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Πρότεινε επίσης ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Γιατί το διευρυνόμενο αποτύπωμα της Κίνας προκαλεί ανησυχία για τις ΗΠΑ;

Η Μέση Ανατολή, ειδικότερα, έχει αναδειχθεί ως βασικός τομέας ανταγωνισμού μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς το Πεκίνο επιδιώκει να ενισχύσει τους εμπορικούς και πολιτικούς δεσμούς του σε μια περιοχή που παραδοσιακά κυριαρχούσαν οι ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επαναλάβει συχνά τη θέση τους ότι δεν θα επιτρέψουν να λειτουργήσει μια κινεζική στρατιωτική βάση στα ΗΑΕ. Υποστηρίζουν ότι η δημιουργία μιας τέτοιας εγκατάστασης θα αποτελούσε απειλή για τις ευαίσθητες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Η Ουάσιγκτον θεωρεί εδώ και καιρό την περιοχή μια κρίσιμη στρατηγική περιοχή επιχειρήσεων και είναι πιθανό να αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια της Κίνας να επεκτείνει το στρατιωτικό της αποτύπωμα στην περιοχή. Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά το λιμάνι Χαλίφα, που βρίσκεται περίπου 50 μίλια βόρεια της πρωτεύουσας των ΗΑΕ, Άμπου Ντάμπι. Ένας κινεζικός ναυτιλιακός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων εκμεταλλεύεται επί του παρόντος το λιμάνι και αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την πιθανή χρήση του για στρατιωτικούς σκοπούς.

Τον Δεκέμβριο του 2021, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι διέκοψαν τις κινεζικές κατασκευαστικές δραστηριότητες στο λιμάνι μετά από ενστάσεις από Αμερικανούς αξιωματούχους. Παρά το γεγονός αυτό, δεδομένης της στρατηγικής τους θέσης, οι ΗΠΑ παραμένουν επιφυλακτικές για οποιαδήποτε περαιτέρω κινεζική εμπλοκή στην τοποθεσία.

Ωστόσο, ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση των ΗΑΕ, τα έγγραφα που διέρρευσαν υποδηλώνουν ότι μια εγκατάσταση PLA εξακολουθούσε να αναπτύσσεται στην περιοχή. Η εγκατάσταση πιστεύεται ότι ήταν συνδεδεμένη με δημοτικές παροχές ρεύματος και νερού, ενώ «ολοκληρώθηκε μια περιτοιχισμένη περίμετρος για έναν χώρο αποθήκευσης υλικοτεχνικής υποστήριξης PLA», ανέφερε η Washington Post.

Η εγκατάσταση PLA στο λιμάνι Χαλίφα θεωρείται βασικό συστατικό του ευρύτερου σχεδίου του Πεκίνου για τη δημιουργία μιας στρατιωτικής βάσης στα ΗΑΕ, πρόσθεσε η WP. Ο τερματικός σταθμός στο λιμάνι Χαλίφα είναι μόνο ένα από τα 100 στρατηγικά εμπορικά λιμάνια και τερματικά στα οποία η Κίνα έχει επενδύσει σε όλο τον κόσμο.

Εκτός από τις εξελίξεις στο λιμάνι Χαλίφα, η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να ανησυχεί για την παρουσία προσωπικού του PLA σε δύο στρατιωτικές βάσεις των ΗΑΕ που βρίσκονται στο εσωτερικό της χώρας. Αυτές οι βάσεις είναι γνωστό ότι λειτουργούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αμυντικά συστήματα βαλλιστικών πυραύλων και η παρουσία κινεζικού στρατιωτικού προσωπικού σε αυτές τις τοποθεσίες προκάλεσε περαιτέρω ανησυχία στους αξιωματούχους των ΗΠΑ.

O PLA προφανώς εμπλέκεται επίσης στην κατασκευή και επέκταση ενός αεροδιαδρόμου στις ακτές του Άμπου Ντάμπι. Επί του παρόντος, το Τζιμπουτί στη βορειοανατολική αφρικανική ήπειρο είναι η μόνη υπερπόντια τοποθεσία όπου η Κίνα έχει μια επίσημα αναγνωρισμένη υπερπόντια βάση, η οποία άνοιξε το 2017. Ακόμα κι έτσι, οι δύο ανώτεροι Aμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στην Post ότι είναι απίθανο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να διακινδυνεύσουν υπερβολικά τη σχέση ασφάλειας με τις ΗΠΑ, ακόμα κι αν προτιμούν την αγνωστικιστική στάση της Κίνας σε θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ