Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Μετράει κουκιά το Αζερμπαϊτζάν! Το Ιράν έτοιμο να συντρίψει το Μπακού λόγω Ισραήλ- Περιφερειακή σύγκρουση με "άρωμα" Τουρκίας

Οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και του βόρειου γείτονα Αζερμπαϊτζάν είναι υψηλές εδώ και μήνες, με αυξανόμενους φόβους για σύγκρουση. Οι παράλληλες εντάσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας κινδυνεύουν επίσης να πυροδοτήσουν έναν άλλο βίαιο πόλεμο στο Νότιο Καύκασο, στον οποίο το Ιράν ενδέχεται να παρέμβει στρατιωτικά στο πλευρό της τελευταίας.

Θα μπορούσαν όμως πράγματι το Μπακού και η Τεχεράνη να καταλήξουν σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ τους;

Το Μπακού έκλεισε την πρεσβεία του στην Τεχεράνη τον Ιανουάριο, αφού ένας ένοπλος επιτέθηκε, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας άλλους δύο, ενώ ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ κατηγορώντας ευθέως το Ιράν για το περιστατικό.

https://www.youtube.com/watch?v=Xwk1Tcuno5U

Λίγο αργότερα, το Μπακού εγκαινίασε μια πρεσβεία στο Ισραήλ στα τέλη Μαρτίου, προς μεγάλη κατάπληξη της Τεχεράνης. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ είπε μάλιστα ότι αυτός και ο ομόλογός του από το Αζερμπαϊτζάν «συμφώνησαν να σχηματίσουν ένα ενιαίο μέτωπο κατά του Ιράν». Στις αρχές Απριλίου, το Αζερμπαϊτζάν απέλασε τέσσερις Ιρανούς διπλωμάτες, επικαλούμενοι απροσδιόριστες «προκλητικές ενέργειες» και κατηγόρησε τους Ιρανούς ότι χρησιμοποιούν ντόπιους για κατασκοπεία.

Αυτή την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν, πριν από ένα ταξίδι στο Τουρκμενιστάν, επισκέφθηκε το Αζερμπαϊτζάν για να ανοίξει την πρώτη πρεσβεία του Ισραήλ στη χώρα, που βρίσκεται μόλις 20 χιλιόμετρα από τα ιρανικά σύνορα.

Εκτός από τις αυξημένες διπλωματικές εντάσεις, το Ιράν ανησυχεί και για τις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν στο Νότιο Καύκασο. Ο πόλεμος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ του Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2020, στον οποίο το Αζερμπαϊτζάν κατέλαβε τεράστιες περιοχές από την Αρμενία, έπιασε την Τεχεράνη απροετοίμαστη. Η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή μειώθηκε επίσης από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ η επιρροή της Τουρκίας, του στενότερου συμμάχου του Αζερμπαϊτζάν, έχει αυξηθεί σημαντικά.

Παρά τις προσπάθειες για μια ειρηνευτική συμφωνία και την εξομάλυνση των σχέσεων από τον πόλεμο του 2020, οι εντάσεις μεταξύ Μπακού και Γερεβάν αυξάνονται.

Τον Οκτώβριο, το Ιράν πραγματοποίησε άλλον έναν γύρο μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στα σύνορά του με το Αζερμπαϊτζάν, που περιελάμβανε τη δημιουργία πλωτών γεφυρών στον ποταμό Άρας. Τον ίδιο μήνα, άνοιξε ένα γενικό προξενείο στο Καπάν της Σιούνικ, σηματοδοτώντας ξεκάθαρα την αντίθεσή του στον διάδρομο Ζανγκέζουρ, ο οποίος θα πρόσφερε μια απρόσκοπτη διαδρομή μεταφοράς μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας. Στις 9 Απριλίου, ενώ φιλοξενούσε τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας, το Ιράν επανέλαβε τις αντιρρήσεις του για «οποιεσδήποτε γεωγραφικές αλλαγές» στο Νότιο Καύκασο.

Οι κόκκινες γραμμές της Τεχεράνης

Αυτές οι αλληλοεπικαλυπτόμενες εντάσεις αυξάνουν την πιθανότητα στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν. Οι αναλυτές βλέπουν ορισμένα σενάρια όπου η Τεχεράνη μπορεί να ενεργήσει δυναμικά εναντίον του Μπακού.

«Νομίζω ότι η Τεχεράνη μπορεί να απαντήσει πιο δυναμικά εάν δει ότι οι κόκκινες γραμμές της ξεπερνιούνται», δήλωσε στο Middle East Eye ο Εμίλ Αβδαλιάνι, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και μελετητής στο Geocase στην Τιφλίδα της Γεωργίας.

Το Ιράν θεωρεί επίσης προβληματική τη δημιουργία ενός «πραγματικού τουρκικού διαδρόμου» που εκτείνεται από την Τουρκία στο Τουρκμενιστάν. «Η Τεχεράνη είναι πραγματικά δυσαρεστημένη με την αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στα βόρεια των συνόρων της και πιθανότατα θα αυξήσει τη δέσμευσή της στην περιοχή», είπε ο Αβδαλιάνι.

Ο Μοχάμαντ Αγιατολάχι Ταμπαάρ, αναπληρωτής καθηγητής διεθνών υποθέσεων στο Bush School of Government and Public Service του Πανεπιστημίου A&M του Τέξας, επεσήμανε επίσης ότι το Ιράν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για οποιαδήποτε δημιουργία του διαδρόμου Ζανγκέζουρ. «Εάν δεν υπάρξει λύση μέσης οδού και το Μπακού προσπαθήσει να δημιουργήσει αυτόν τον διάδρομο με τη χρήση βίας, το Ιράν δεν θα είναι τόσο παθητικό όσο το 2020», είπε στο Middle East Eye. «Αυτή τη φορά θα δράσει».

Οι Ιρανοί ηγέτες πιστεύουν επίσης ότι ο Αλίεφ επέτρεψε στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει το έδαφος της χώρας του ως εφαλτήριο κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σενάρια πολέμου

Ο Φαρζίν Ναντίμι, αναλυτής άμυνας και ασφάλειας και συνεργάτης του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον για την Πολιτική της Εγγύς Ανατολής, βλέπει επίσης σενάρια όπου το Ιράν θα μπορούσε να παρέμβει στρατιωτικά εναντίον του Αζερμπαϊτζάν.

«Το Ιράν φαίνεται να έχει μια σαφή ατζέντα και αυτή είναι να διατηρήσει ανοιχτές και ασφαλείς τις διαμετακομιστικές οδούς του μέσω της Αρμενίας», είπε στο Middle East Eye. «Εάν το Αζερμπαϊτζάν αποφασίσει να προχωρήσει στην Αρμενία για να καταλάβει έδαφος προκειμένου να ελέγξει τον διάδρομο Ζανγκεζούρ, το Ιράν πιθανότατα θα προσπαθήσει να το αποτρέψει στέλνοντας στρατεύματα και βαρύ εξοπλισμό στην Αρμενία και κατά μήκος των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν».

Σε αυτό το χειρότερο σενάριο, ο Ναντίμι προβλέπει ότι το Ιράν θα διασφαλίσει ότι οι χερσαίες δυνάμεις του έχουν κάλυψη από αέρα, πυροβολικό και αεράμυνα. Ωστόσο, αυτή η κάλυψη θα παραμείνει περιορισμένη μόνο στις ιρανικές δυνάμεις. 

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν πρόσφατα ότι η Τεχεράνη μπορεί να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στο Ερεβάν σε περίπτωση νέου πολέμου. Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι η Αρμενία είναι μία από τις χώρες που έχουν δείξει ενδιαφέρον για την αγορά εγχώριων στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. «Οποιαδήποτε ιρανική στρατιωτική βοήθεια προς την Αρμενία θα περιοριστεί στην αποστολή μηνυμάτων προς το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία», είπε ο Ναντιμί. «Δεν νομίζω ότι το Ιράν θα μεταφέρει σημαντική ποσότητα όπλων».

Ενώ ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν είναι πολύ μικρότερος από αυτόν του Ιράν, έχει προηγμένο στρατιωτικό υλικό που προμηθεύεται από το Ισραήλ και την Τουρκία. Τα όπλα στο σημερινό του οπλοστάσιο περιλαμβάνουν προηγμένα ισραηλινά Harop («drones αυτοκτονίας»), τουρκικά στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, ισραηλινούς βαλλιστικούς και αντιπλοϊκούς πυραύλους και προηγμένες αεροπορικές άμυνες.

Αλλά το Ιράν θα εξακολουθούσε να έχει σαφές πλεονέκτημα σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση. «Εκτός και αν υπάρξει μεγάλη επέμβαση της Τουρκίας, κάτι που είναι πολύ απίθανο, μια περιορισμένη αντιπαράθεση στον διάδρομο Ζανγκέζουρ μεταξύ του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν θα είναι πιθανότερο να είναι επωφελής για το Ιράν λόγω του σαφούς γεωγραφικού του πλεονεκτήματος και της υπεροχής του σε δύναμη πυρός», είπε.

Ο Ταμπάαρ επεσήμανε ότι, παρά την ισχυρή περιφερειακή του επιρροή, το Ιράν έχει αποφύγει να επέμβει απευθείας σε χώρες της περιοχής, επιλέγοντας συχνά να εργαστεί μέσω τοπικών συμμάχων και αντιπροσώπων. Κατά συνέπεια, αναμένει ότι το Ιράν θα στηρίξει την Αρμενία ή θα συνεργαστεί με τις τοπικές σιιτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν για την αντιμετώπιση του Μπακού και την προστασία των συνόρων του με την Αρμενία.

«Όμως, φυσικά, υπάρχει πάντα μια πιθανότητα κλιμάκωσης και άμεσης εμπλοκής στη σύγκρουση», είπε. Οι στρατιωτικές ασκήσεις του Ιράν στη βορειοδυτική συνοριακή του περιοχή έχουν επίσης σηματοδοτήσει τη «βούληση και την ικανότητα της Τεχεράνης να αντεπιτεθεί εναντίον του Μπακού».

Ο παράγοντας Ισραήλ και Τουρκίας

Το Ιράν μπορεί να ελπίζει ότι μπορεί να αναγκάσει το Αζερμπαϊτζάν να χαλιναγωγήσει τη θέση του όπως έκανε η Σαουδική Αραβία. Μετά από χρόνια πολέμου στην Υεμένη και την επίθεση του Σεπτεμβρίου 2019 εναντίον ζωτικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας που αποδίδονται στο Ιράν, ο ισχυρός διάδοχος του βασιλείου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν «γλύκανε» τη γερακινή στάση του έναντι της Τεχεράνης και τελικά έλαβε μέτρα για την εξομάλυνση των σχέσεων σε μια συμφωνία που μεσολάβησε η Κίνα στις αρχές Μαρτίου.

«Ομοίως, στην περίπτωση του Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν μπορεί να προσπαθήσει να δείξει ότι η εξάρτηση του Προέδρου Αλίεφ στο Ισραήλ θα μπορούσε να είναι δαπανηρή γι' αυτόν και είναι πολύ πιο ευάλωτος από ό, τι αντιλαμβάνεται», είπε ο Ταμπάαρ.

Η Τεχεράνη δεν θέλει το Ισραήλ να χρησιμοποιεί το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της. Το Μπακού απέτυχε να πείσει τον νότιο γείτονά του ότι οι δεσμοί του με το Ισραήλ είναι παρόμοιοι με εκείνους της Τουρκίας - ούτε εις βάρος ούτε απειλούν το Ιράν.

«Το Ιράν έχει μια τμηματοποιημένη σχέση με την Τουρκία και θα προσπαθήσει να τη διατηρήσει εάν ξεκινήσει μια σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν», είπε ο Ταμπάαρ. «Η Τουρκία μπορεί να μην επιδιώκει επίσης αυξημένες εντάσεις με το Ιράν».

Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να αποφευχθεί ένας περιφερειακός πόλεμος. «Οι συγκρούσεις έχουν συχνά ανεπιθύμητες συνέπειες και οι εντάσεις στον Νότιο Καύκασο θα εντείνουν τις παλιές αντιπαλότητες μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ