Η Ρωσία δεν διαθέτει την ικανότητα να πραγματοποιεί ταυτόχρονα πολλαπλές επιθετικές επιχειρήσεις. Αυτό δήλωσε Ουκρανός αξιωματικός αυτήν την εβδομάδα, όσο η Μόσχα προετοιμάζεται για την ουκρανική αντεπίθεση.
Η αμερικανική δεξαμενή σκέψης το Ινστιτούτο για την Μελέτη του Πολέμου δήλωσε στην νεότερη ανάλυσή της την Πέμπτη πως οι πρόσφατες ουκρανικές τοποθετήσεις επιβεβαιώνουν την εκτίμηση της δεξαμενής πως η Ρωσία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει πολλαπλές επιθετικές επιχειρήσεις ταυτόχρονα.
Όσο το Κίεβο και η Μόσχα ετοιμάζουν τα στρατεύματά τους για την επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση, οι μάχες για του Μπαχμούτ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Η πόλη-κλειδί πολιορκείται από τους Ρώσους από το καλοκαίρι του 2022, ωστόσο ακόμη δεν βρίσκεται πλήρως υπό τον έλεγχό τους.
Παράλληλα, αναφορές περιγράφουν πως ρωσικά στρατεύματα οχυρώνονται για να εμποδίσουν μία ουκρανική προέλαση στην Κριμαία, η οποία πέρασε στην ρωσική επικράτεια το 2014. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει μεγάλες αμυντικές γραμμές στην περιοχή, με φωτογραφίες και βίντεο να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς.
Το ινστιτούτο σημείωσε την Πέμπτη πως ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Ουκρανίας ταξιάρχης-στρατηγός Oleksiy Hromov είπε πως ρωσικές δυνάμεις μετέφεραν έναν άγνωστο αριθμό στρατιωτών από την Αντβίικα στο Μπαχμούτ, για να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις τους στην πόλη.
Ο ίδιος ο Ουκρανός επίσημος ανέφερε πως η Ρωσία έχει χάσει περίπου 4 χιλιάδες μαχητές της Βάγκνερ από την αρχή των μαχών στο Μπαχμούτ.
«Η Δήλωση του Hromov υποστηρίζει την χρόνια εκτίμηση του ινστιτούτο για το ότι ο ρωσικός στρατός - στην σημερινή μορφή του - δε μπορεί να εκτελέσει μεγάλης κλίμακας, ταυτόχρονες επιθετικές εκστρατείες σε διαφορετικούς άξονες» ανέφερε η δεξαμενή σκέψης των ΗΠΑ.
Οι Περισσότεροι Αμερικανοί Θέλουν να Ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ
Βάση μίας δημοσκόπησης του διάσημου Newsweek τώρα, οι μισοί Αμερικανοί ψηφοφόροι δήλωσαν πως θέλουν να ενταχθεί η Ουκρανία στην στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Η δημοσκόπηση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου, ρώτησε 1.500 νόμιμους Αμερικανούς ψηφοφόρους. Τo αποτέλεσμα ήταν η ένθερμη υποστήριξη των Αμερικανών στην επέκταση του ΝΑΤΟ και στην ενίσχυση της συμμετοχής των ΗΠΑ στην συμμαχία ηλικίας 74 ετών.
Το 30 τις εκατό αυτών δήλωσε πως υποστηρίζει σθεναρά την ένταξη της Ουκρανίας στην βορειοατλαντική συμμαχία, ενώ το 25 τις εκατό δήλωσε πως την υποστηρίζει. Το 5 τις εκατό αντιτίθεται σθεναρά ενώ το 5 τις εκατό αντιτίθεται (απλά) στην ένταξη του Κιέβου. Το 26 τις εκατό δήλωσε αδιάφορο, ενώ το 7 τις εκατό δεν ήξερε τι ψηφίσει.
Πολλοί ανέφεραν πως η υπεράσπιση της Ουκρανίας είναι «κρίσιμη» για τα αμερικανικά συμφέροντα.
Οι ηγέτες της Ουκρανίας πάντως θεωρούν πως το Άρθρο 5 του βορειοατλαντικού συμφώνου είναι η μόνη μόνιμη λύση για την επιθετικότητα της Ρωσίας. Σύμφωνα με αυτό, η συμμαχία πρέπει να παρέχει υποστήριξη σε άλλα μέλη για να αντιμετωπιστεί μία κρίσιμη κατάσταση.