Η Ουκρανία γίνεται όλο και πιο ανυπόμονη στις απαιτήσεις της να παραλάβει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16. Αν και η Ουάσιγκτον συνεχίζει να αρνείται, οι απαιτήσεις από το Κίεβο δεν σταματούν. Και δεν έχει ληφθεί απόφαση αποστολής F-16 στην Ουκρανία; Κανείς δεν ξέρει ότι δεν είναι επίσημο, αλλά η τελευταία δήλωση του Ουκρανού υπουργού Άμυνας εγείρει πολλά ερωτηματικά.
Ο Ρέζνικοφ, Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, τον οποίο αναφέρει η Ukrainska Pravda (Ουκρανική Αλήθεια) έκανε έκκληση στους πιλότους με εμπειρία σε μαχητικά αεροσκάφη F-16. Απευθυνόμενος στο διεθνές κοινό είπε ότι, εάν υπάρχουν πιλότοι με πείρα στον χειρισμό του F-16 και είναι πρόθυμοι και έτοιμοι να συμμετάσχουν στον πόλεμο κατά του ρωσικού στρατού, οι πόρτες της Ουκρανικής «Λεγεώνας των Ξένων» είναι ανοιχτές γι' αυτούς. Είναι ευπρόσδεκτοι να πολεμήσουν το Su-27 ή το Su-35.
Σύμφωνα με τον Ρέζνικοφ, οι δυτικοί εταίροι του Κιέβου επιτέλους θα ανάψουν το «πράσινο» φως για τη μεταφορά σύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών τους επόμενους μήνες.
Οι Ουκρανοί πιλότοι θα μπορούσαν να κυριαρχήσουν με τα αεροσκάφη F-16 σε λιγότερο από έξι μήνες, δήλωσε στις 20 Μαρτίου ο Διοικητής της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, στρατηγός Σεργκέι Χολούτσοφ .
Η Ουκρανία λέει ότι, χρειάζεται μαχητικά F-16 για να υποστηρίξει την επερχόμενη επίθεσή της κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής και για να αντιμετωπίσει την τελευταία κλιμάκωση του πολέμου από τη Ρωσία, τους βομβαρδισμούς ουκρανικών παραμεθόριων πόλεων με κατευθυνόμενες βόμβες ολίσθησης, που πέφτουν από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη που πετούν έξω από την εμβέλεια της Ουκρανικής αεράμυνας.
Αν και δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση για πιθανή ανάπτυξη F-16 στην Ουκρανία, ορισμένες χώρες έχουν εκφράσει μια τέτοια επιθυμία. Για παράδειγμα, η Ολλανδία και η Πολωνία ήταν οι πρώτες. Μια πιθανή λύση μάλιστα εμφανίστηκε, μια τρίτη χώρα να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ και να τα στείλει στην Ουκρανία. Όποια σχέδια κι αν γίνουν, ωστόσο, χωρίς την άδεια της Ουάσιγκτον, ένα αμερικανικό αεροπλάνο δεν μπορεί να εμφανιστεί στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία.
Μια εικασία είναι τα F-16 να ενδέχεται να εμφανιστούν πάνω από την Ουκρανία, απογειώνοντας από άλλες χώρες. Η συμμετοχή τους θα είναι επεισοδιακή και ίσως στοχεύει στην αεροπορική υποστήριξη των χερσαίων δυνάμεων. Πιθανότατα, αυτά τα αεροσκάφη δεν θα συναντήσουν τους Ρώσους αντιπάλους τους, αλλά θα χρησιμοποιήσουν πυραύλους εκτός οπτικού βεληνεκούς.
«Για να αποφευχθεί η εμπλοκή συγκεκριμένης τρίτης χώρας στη σύγκρουση, τα F-16 μπορούν να καλυφθούν με ουκρανικό καμουφλάζ», αναφέρει ξένο μέσο ενημέρωσης.
Μια τέτοια υπόθεση, προκύπτει την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, μιλάει για επιστροφή της κατεχόμενης Κριμαίας. Σε μια τέτοια επιχείρηση είναι δυνατή η χρήση ενός «πλαστού» ουκρανικού F-16.
Προς το παρόν, ωστόσο, η Ουκρανία δέχεται μόνο σοβιετικά μαχητικά. Η Πολωνία και η Σλοβενία, είναι οι δύο χώρες που επιβεβαίωσαν την ανάπτυξη των MiG-29 στην Ουκρανία. Χθες, 10 Απριλίου, βγήκαν πληροφορίες ότι και η Βουλγαρία ήταν πρόθυμη να στείλει τα MiG-29 της στην Ουκρανία. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο εάν μια τέτοια ενέργεια ήταν δυνατή ως δωρεά ή ως πώληση.
Αυτή η απόφαση, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στη Σόφια. Η Βουλγαρία δεν έχει άλλο μαχητικό μαχητικό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει τρόπο να εκτελέσει τακτικά αεροπορικά καθήκοντα. Το F-16 που παραγγέλθηκε από τις ΗΠΑ θα έρθει στη Βουλγαρία τα επόμενα χρόνια.
Φυσικά, η δήλωση του Ρέζνικοφ εγείρει ένα άλλο ερώτημα. Δεν έχει ήδη αποφασιστεί η δωρεά κάποιας μορφής F-16 στην Ουκρανία; Μήπως προσπαθεί να προκαλέσει τις ΗΠΑ να στείλουν το F-16 έχοντας έτοιμο κατάλογο πρώην πιλότων F-16;
Με αυτόν τον τρόπο, η Ουκρανία θα δείξει ότι είναι έτοιμη τώρα και άμεσα να αντεπιτεθεί στον αέρα με δυτικά αεροσκάφη. Αυτή είναι μια καίρια στιγμή, καθώς το Κίεβο θα έχει βρει μια εύκολη λύση στο πρόβλημα του χρόνου που χρειάζεται για την εκπαίδευση ενός πιλότου F-16.
Σε όλες τις περιπτώσεις, τα λόγια του υπουργού Άμυνας είναι άλλη μια έκκληση για βοήθεια προς την Ουάσιγκτον. Ίσως αυτά τα λόγια αναζητούν τους συμμάχους τους για να τους υποστηρίξουν. Κάποια στιγμή, ένας συνασπισμός F-16, όπως ένας συνασπισμός αρμάτων μάχης, θα μπορούσε να κάνει τον Λευκό Οίκο να αλλάξει γνώμη.