Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Έρχεται η “Anatolian Eagle”-Τουρκική άσκηση απόκρουσης των ελληνικών Rafale και F-16 VIPER

Oύτε στο χειρότερο εφιάλτη τους οι Τούρκοι πιλότοι, καθώς οι Έλληνες πιλότοι τους κάνουν μεγάλα χουνέρια στο Αιγαίο, αφού “κλειδώνουν” τα τουρκικά αεροσκάφη από πολύ μεγάλες αποστάσεις προκαλώντας σοκ και στο τουρκικό γενικό επιτελείο.   

Αυτό που ενοχλεί την Τουρκία, είναι ότι αν λέμε, επιχειρήσουν οτιδήποτε αυτήν την στιγμή στο Αιγαίο, ή την Α.Μεσόγειο θα χάσουν πολλά μαχητικά πριν ακόμα εισέλθουν στο Αιγαίο, από τα Ελληνικά F-16 VIPER και Rafale αντίστοιχα.

Τούρκοι αναλυτές έχουν  δηλώσει  εδώ και μεγάλο διάστημα ανοιχτά, ότι η απόκτηση των γαλλικών μαχητικών Rafale από την Ελλάδα,  αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο και θα οδηγήσει σε ήττες στις αερομαχίες την Τουρκία.

Αναφέρουν ότι τα ραντάρ και οι πύραυλοι meteor, έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν τα τουρκικά μαχητικά και να τα πλήξουν πριν εκείνα τα παρατηρήσουν.

Η Τουρκία ανακοίνωσε τις χώρες που θα συμμετάσχουν στη 2η Άσκηση   “Anatolian Eagle” (Αετού της Ανατολίας), που θα διεξαχθεί φέτος στην 3η Διοίκηση Κύριας Βάσης Αεριωθουμένων στο Ικόνιο και η οποία θα ξεκινήσει στις 2 Μαΐου και θα συνεχιστεί έως τις 12 Μαΐου.

Τα σενάρια της άσκησης αποτελούνται από μια «Μπλε Ομάδα», η οποία επιτίθεται σε τακτικούς και στρατηγικούς στόχους σε μια «Κόκκινη Γη», κατά τη διάρκεια Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (COMAO). Η «Κόκκινη Γη», υπερασπίζεται αντιτιθέμενα αεροσκάφη μάχης και συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος (SAM).

Στο Κέντρο Ελέγχου Διοίκησης (CCC), μεταφέρονται επίσης ίχνη ραντάρ και βολές πυραύλων από συστήματα SAM, αεροσκάφη AWACS , χερσαία ραντάρ και άλλα αντιαεροπορικά συστήματα.

Ο εναέριος χώρος για το Anatolian Eagle είναι 200 ​​nm από ανατολή προς δύση και 150 nm από βορρά προς νότο. Ο κύριος εναέριος χώρος επιχειρήσεων, γνωστός και ως Salt Area, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το επίπεδο του εδάφους έως και τα 50.000 πόδια.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, τα αεροσκάφη AWACS παρέχουν υποστήριξη διοίκησης και ελέγχου στην «Μπλέ ομάδα» και ένα ραντάρ ξηράς παρέχει υποστήριξη GCI στην «Κόκκινη Γη». Τάνκερ ανεφοδιασμού αέρος-αέρος, ανεφοδιάζουν αεροσκάφη και των δύο δυνάμεων.

Τα συστήματα SA-6 , SA-8 , SA-11 , ZSU 23-4 και Hawk που βρίσκονται στα πεδία Tersakan, Koc και Karapmar χρησιμοποιούνται για την προσομοίωση ρεαλιστικών χειρισμών πυραύλων εδάφους-αέρος εναντίον των αεροσκαφών της άσκησης.

Σύμφωνα με τουρκικό μέσο ενημέρωσης, μετά από πολύ καιρό, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία θα συμμετάσχουν  στην άσκηση.

Η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν, που μετασταθμεύει στο Ικόνιο εδώ και πολλά χρόνια, θα συμμετάσχει με αεροσκάφη F-16C/D.

Αξίζει να τονίσουμε ότι, ενώ το Κατάρ συμμετείχε με το γαλλικό Rafale που κατασκευάστηκε από τη Dassault στο παρελθόν, φέτος φέρνει τα Eurofighters στην άσκηση “Anatolian Eagle”. Αυτό  βάζει ένα φρένο στους Τούρκους, που ψάχνουν τρόπους να ανταποκριθούν στην προκλητική ανωτερότητα των Ελληνικών Rafale.

Να υπενθυμίσουμε ότι, μια κρίσιμη συμφωνία υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ. Αντίστοιχα, 36 αεροσκάφη και 250 στρατιωτικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ, και πολεμικά αεροσκάφη Rafale θα μπορούν να αναπτυχθούν σε στρατιωτικές βάσεις στην Τουρκία που θα καθοριστούν από το Γενικό Επιτελείο.

Η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία, επίσης θα συμμετάσχει  για λίγο στην άσκηση στο Ικόνιο με αεροσκάφη Eurofighter.

Η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), της οποίας οι πρώτες προσαρμογές F-16 δόθηκαν από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία πριν από χρόνια, θα λάβει μέρος στην άσκηση με αεροσκάφη της σειράς Block 60, που ονομάζονται επίσης F-16E/F.

Για ένα διάστημα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμετείχαν έντονα στις ασκήσεις στο Ικόνιο, αλλά η συμμετοχή έληξε μετά τη διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών.

Μετά την επανέναρξη των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας, εγκρίθηκε η συμμετοχή. Η Σαουδική Αραβία θα εμφανιστεί στο Anatolian Eagle με τα F-15SA της.

Τέλος το Αζερμπαϊτζάν, (η αδελφή χώρα της Τουρκίας), θα συμμετάσχει στην άσκηση. Το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο έφερε τα Mig-29 τα τελευταία χρόνια, θα βρίσκεται φέτος στο Ικόνιο με τον στόλο του Su-25 στενής αεροπορικής υποστήριξης.

Ο συνδυασμός των Rafale με τον εκσυγχρονισμό των F-16  σε VIPER από τις ΗΠΑ, φέρνουν την Τουρκία σε μειονεκτική θέση έναντι της Ελλάδας κυρίως στον αέρα, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να καίγεται για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ  που όμως δεν βλέπει να έρχονται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ