Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η εφοδιαστική αλυσίδα των F-35 δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε έναν πόλεμο

Στον σύνθετο και δαιδαλώδη κόσμο των αμυντικών δαπανών, τίποτα δεν είναι απλό, εκτός της επιλογής του όπλου που θα αγοραστεί. Μετά την απόφαση αγοράς των αμερικανικών μαχητικών F-35 -που θεωρούνται αυτή τη στιγμή ότι καλύτερο- απομένει να αποφασιστεί η μορφή της συμφωνίας γι’ αυτή την αγορά.

Η Ελλάδα έχει δύο επιλογές: να πάρει τα αεροσκάφη χωρίς να εμπλακεί σε συμφωνίες συμπαραγωγής κάποιων τμημάτων τους, ή να κλείσει συμφωνίες βιομηχανικής συνεργασίας ώστε η παραγωγή ορισμένων μερών του αεροσκάφους και του εξοπλισμού του, να αναληφθεί από ελληνικές εταιρείες, εισπράττοντας και τα αντίστοιχα ποσά από τις εξαγωγές αυτών που θα παράγονται.

Τι θα διαλέξει η ελληνική κυβέρνηση ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα ακόμη.

Μια δήλωση όμως του  αμερικανού υποστράτηγου Michael Schmidt, εκτελεστικός αξιωματικός του προγράμματος,  κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ στο συνέδριο Sea Air Space του Navy League που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο National Harbor του Maryland, δημιούργησε προβληματισμό καθώς ανέφερε ότι, απαιτείται μια πιο ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού για να διασφαλίσει ότι ο στρατός μπορεί να το διατηρήσει σε έναν μελλοντικό, έντονα αμφισβητούμενο πόλεμο.

«Το πρόγραμμα F-35 δημιουργήθηκε με μια αλυσίδα εφοδιασμού ακριβώς «έγκαιρα», όπου τα εξαρτήματα φτάνουν ακριβώς πριν χρειαστούν και λίγα αποθέματα αποθηκεύονται», είπε ο υποστράτηγος Michael Schmidt.

Στον ιδιωτικό τομέα, είπε ο Schmidt, αυτό το είδος αποτελεσματικής εφοδιαστικής αλυσίδας, λειτουργεί καλά για τη διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα. Αλλά σε έναν μελλοντικό πόλεμο που περιλαμβάνει έντονα αμφισβητούμενα περιβάλλοντα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή.

«Πρέπει να δούμε πώς θα μοιάζει το σωστό στο μέλλον, για να μας δώσει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε ένα περιβάλλον μάχης», ανέφερε.

Η Bridget Lauderdale, αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια του προγράμματος F-35 για τον κύριο κατασκευαστή του αεροσκάφους, Lockheed Martin, είπε ότι η εταιρεία έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην προσπάθεια πρόβλεψης του κύκλου ζήτησης, ώστε να μπορεί να προβλέψει καλύτερα πότε θα χρειαστεί ανταλλακτικά.

«Πολλά από αυτά τα υλικά χρειάζονται χρόνο για να προετοιμαστούν, ακόμα και όταν έχετε χρηματοδότηση και ακόμη και όταν έχετε ικανότητα επισκευής», είπε η Lauderdale.

Για να δημιουργηθεί η ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού που είναι απαραίτητη για να πετάξει το F-35 στο μέλλον, είπε η Lauderdale, οι στρατιωτικές υπηρεσίες και η αμυντική βιομηχανία θα πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά.

Το δίκτυο υποστήριξης της επιχείρησης F-35 είναι «τεράστιο», είπε ο Schmidt, και περιλαμβάνει αεροπλάνα που λειτουργούν από 27 βάσεις και 10 πλοία. Εννέα έθνη πετούν επιχειρησιακά με το F-35 και στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 17 χώρες.

Ανέφερε επίσης, ότι ο διεθνής χαρακτήρας του προγράμματος F-35 θα προσφέρει ευκαιρίες στις ΗΠΑ και σε άλλα κράτη-εταίρους, να συνεργαστούν και να συντηρήσουν πιο αποτελεσματικά τα τζετ τους.

«Σε λίγα χρόνια, θα πετάμε μεταξύ 500 και 600 F-35 στην Ευρώπη, και λιγότερα από 100 από αυτά θα είναι αμερικανικά μαχητικά», είπε ο Schmidt. «Τι τεράστια ευκαιρία είναι αυτή να αξιοποιήσουμε ο ένας τα περιβάλλοντα logistics και συντήρησης του άλλου», συμπλήρωσε.

Ταυτόχρονα, είπε, το πρόγραμμα F-35 πρέπει να εργαστεί για να διασφαλίσει ότι, μπορεί να μεταφέρει τα σωστά εξαρτήματα και άλλα υλικά στα σωστά σημεία, ώστε αυτοί οι κόμβοι συντήρησης να μπορούν να κάνουν την απαραίτητη εργασία στα αεροπλάνα.

Τεράστια νίκη

Ο Schmidt αναγνώρισε ότι, το πρόγραμμα άργησε λίγο όσο αφορά το θέμα των αποθηκών για να χειριστεί τη χωρητικότητα συντήρησης που θα χρειαστεί το F-35, προσθέτοντας ότι καθώς το Πεντάγωνο διαπραγματευόταν με τη Lockheed στις παρτίδες 15-17 πέρυσι, επέλεξε να χρησιμοποιήσει κάποια από τα χρήματα για να πληρώσει για μεγαλύτερη χωρητικότητα αποθήκης, αντί να αγοράσει έναν απροσδιόριστο αριθμό επιπλέον μαχητικών.

«Είναι μια τεράστια νίκη. Νομίζω ότι από τη στιγμή που καταφέρουμε πραγματικά να καταλάβουμε αυτή την παγκόσμια επιχείρηση υποστήριξης, για να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις απαιτήσεις όλων των χωρών, το να το πετύχω αυτό είναι ένας τεράστιος τομέας εστίασής μου», ανέφερε.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ