Ο Όλεγκ Ζντάνοφ, ένας Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής, ισχυρίστηκε ότι ο στρατός του έθνους του παρατήρησε μια αλλαγή στις τακτικές επίθεσης πυραύλων της Ρωσίας, πιθανώς λόγω μειωμένου αποθέματος διαθέσιμων πυραύλων. Ο Ζντάνοφ επεσήμανε ότι προτιμώνται πλέον οι επιθέσεις μικρού βεληνεκούς και ότι οι πύραυλοι S-300 χρησιμοποιούνται σε μετωπικές επιθετικές στρατηγικές πόλεων. Ουσιαστικά, πρόσθεσε ότι η Ρωσία φέρνει τη μάχη πιο κοντά στην πρώτη γραμμή και ότι λιγότεροι πύραυλοι στοχεύουν προς το εσωτερικό της χώρας.
Ο αμυντικός εμπειρογνώμονας με έδρα το Κίεβο, επικαλούμενος ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ισχυρίστηκε περαιτέρω ότι οι Ρώσοι αποκτούν 40 έως 50 πυραύλους κάθε μήνα. Κατά συνέπεια, εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο νέας πυραυλικής επίθεσης μεγάλης κλίμακας. Η μελλοντική πυραυλική επίθεση μπορεί να συνοδεύεται από drones, συμπεριλαμβανομένων drones καμικάζι όπως το Shahed-136, είπε ο Ζντάνοφ.
Ανέφερε επίσης ότι ενώ το ουκρανικό σύστημα αεράμυνας είναι ικανό να αντιμετωπίσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, η αντιμετώπιση πυραύλων είναι ένα πολύ πιο περίπλοκο έργο.
Ωστόσο, σημείωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας ικανά να καταπολεμήσουν βαλλιστικούς πυραύλους αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία σύντομα, κάτι που θα απλοποιήσει τα πράγματα σε κάποιο βαθμό για την Ουκρανία. «Αυτό θα πρέπει να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Δεν λέω ότι αυτό θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα», πρόσθεσε. Ο Ουκρανός εμπειρογνώμονας δεν διευκρίνισε ρητά το όνομα του συστήματος αεράμυνας που θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση βαλλιστικών πυραύλων. Ωστόσο, μπορεί να αναφερόταν στο σύστημα αεράμυνας Patriot, καθώς πρόκειται για μια γνωστή πλατφόρμα όπλων που χρησιμοποιούν διάφορες χώρες.
Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα προτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες να παράσχουν ένα εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας για την προστασία από πιθανές ρωσικές επιθέσεις. Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να προμηθεύσουν μια συστοιχία Patriot στην Ουκρανία στα τέλη του 2022 και τα ουκρανικά στρατεύματα άρχισαν να εκπαιδεύονται γι' αυτήν στην Οκλαχόμα τον Ιανουάριο του 2023.
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μια ομάδα 65 Ουκρανών στρατιωτικών ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή τους στο σύστημα αεράμυνας Patriot στις Ηνωμένες Πολιτείες και επέστρεψε στην Ευρώπη. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πρόσφατα ότι τα υποσχεμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot θα παραδοθούν στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες.
Το σύστημα αεράμυνας Patriot κατασκευάζεται από τη Raytheon, μια αεροπορική και αμυντική εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ. Αρχικά σχεδιάστηκε για να αναχαιτίζει αεροσκάφη μεγάλου υψόμετρου, αργότερα τροποποιήθηκε τη δεκαετία του 1980 για να αντιμετωπίσει την αναδυόμενη απειλή των τακτικών βαλλιστικών πυραύλων.
Οι ρωσικοί πύραυλοι αποτελούν απειλή για την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας
Στις 9 Μαρτίου, η Ρωσία εξαπέλυσε μια μαζική πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία, αναπτύσσοντας μια σειρά από πυραύλους και ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας Shahed.
Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά εκρήξεων σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου. Οι πυραυλικές επιθέσεις επηρέασαν επίσης την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας. Ωστόσο, η Ukrenergo, ένας ουκρανικός διαχειριστής συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε ότι οι περιορισμοί στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας στις περιοχές Κιέβου, Ζιτομίρ και Χάρκοβο επιβλήθηκαν λόγω της ζημιάς που προκλήθηκε από τη ρωσική πυραυλική επίθεση στις 9 Μαρτίου.
Η Ukrenergo ισχυρίστηκε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κατανάλωση ενέργειας στην Ουκρανία. Η Ρωσία ξεκίνησε μια σειρά εκτεταμένων πυραυλικών επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου. Ο στόχος αυτών των επιθέσεων φέρεται να ήταν να εμποδίσουν την πρόσβαση των Ουκρανών σε θέρμανση, ηλεκτρισμό και νερό κατά τη χειμερινή περίοδο.
Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι σε μια σειρά από περισσότερες από δώδεκα μαζικές επιθέσεις με πυραύλους, σε ορισμένα σημεία, υπέστη ζημιές έως και το 50% του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας.
Κατά τη χειμερινή περίοδο, σημαντικές περιοχές της χώρας έπρεπε να υπομείνουν συχνές προγραμματισμένες διακοπές έκτακτης ανάγκης, οι οποίες επιβλήθηκαν για να αντισταθμιστεί το έλλειμμα στην παραγωγική ικανότητα και να αποκατασταθεί η σταθερότητα στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, μέχρι τον Μάρτιο, υπήρχαν ενδείξεις ότι η επίθεση της Ρωσίας κατά της υποδομής της Ουκρανίας έχανε δυναμική. Υπήρχαν λιγότεροι πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε επίθεση και οι επιθέσεις γίνονταν λιγότερο συχνές με την πάροδο του χρόνου.
Ουκρανοί εμπειρογνώμονες έχουν προτείνει ότι η Ρωσία μπορεί να έχει εξαντλήσει τα αποθέματα πυραύλων υψηλής ακρίβειας και ότι πρέπει τώρα να περιμένει έως ότου μπορέσει να παράγει περισσότερους πυραύλους πριν ξεκινήσει μια άλλη επίθεση μεγάλης κλίμακας.
Επιπλέον, η Ρωσία φαίνεται να εξαρτάται όλο και περισσότερο από τα drones καμικάζι Shahed, τα οποία είναι ιρανικής καταγωγής. Αυτά τα drones χρησιμοποιούνται συχνότερα σε νυχτερινές επιθέσεις στο Κίεβο, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.
Από τότε που η Ρωσία άρχισε τις πυραυλικές της επιθέσεις, η Ουκρανία απέκτησε σύγχρονα συστήματα αεράμυνας από τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές χώρες. Ως αποτέλεσμα, η ικανότητα της χώρας να καταρρίπτει τόσο πυραύλους κρουζ όσο και βομβαρδιστικά αεροσκάφη έχει αυξηθεί σημαντικά.