Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Το Κίεβο πιέζει αφόρητα για F-16- Ρωσικές παγίδες στον αέρα κατά των Ουκρανών πιλότων

“Η Ρωσία στήνει εξελιγμένες «παγίδες» για να εξουδετερώσει δεκάδες ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη”, αποκάλυψε ένας από τους κορυφαίους Ουκρανούς πιλότους.

Ο Επισμηναγός Vadym Voroshylov είπε πώς κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κρατηθούν οι Ρώσοι μακριά χρησιμοποιώντας απαρχαιωμένα σοβιετικά αεροσκάφη, καθώς το Κίεβο ικετεύει την Δύση να στείλει μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Ο Ουκρανός Επισμηναγός, ο οποίος σε ένα σπάνιο διάλειμμα από την πρώτη γραμμή συναντήθηκε με δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph, λέγοντας τα εξής:

«Οι Ρώσοι αλλάζουν τακτική συνεχώς, οπότε η τρόπος τους  δεν είναι σταθερός. Στήνουν συνεχώς παγίδες. Για παράδειγμα στέλνουν ένα μαχητικό μόνο του, ξεγελώντας την ουκρανιήκ διοίκηση που πιστεύει ότι έχει να κάνει με ένα μοναχικό ρωσικό μαχητικό.

Στη συνέχεια, δύο ή τρία ρωσικά μαχητικά εμφανίζονται από το πουθενά σε κάθε πλευρά του, περικυκλώνοντας το ουκρανικό αεροσκάφος.

Πετάμε με μαχητικά MiG-29 της σοβιετικής εποχής, τα οποία δεν μπορούν να κάνουν τίποτα περισσότερο από το να «κρατήσουν την παρουσία μας στο πεδίο της μάχης.

Το να καταρρίψουμε σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-35 και τα βομβαρδιστικά Su-34 των Ρώσων, έχει αποδειχθεί τρομερά δύσκολη υπόθεση.

Αυτή τη στιγμή, μπορούμε να κρατήσουμε μόνο τον εχθρό, αλλά με τα F-16 μπορούσαμε να ελέγξουμε τις θάλασσες και το έδαφος για να προστατεύσουμε το πεζικό μας», είπε ο ίδιος.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα σύγχρονα αεροσκάφη για να είμαστε καλύτεροι από τον εχθρό».

Η Ουκρανία έχει κάνει έκκληση να αποκτήσει τα αμερικανικής κατασκευής F-16, από τα οποία υπάρχουν πάνω από 3.000 που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο.

Το δοκιμασμένο στη μάχη, αμερικανικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, έχει αναβαθμιστεί και βελτιωθεί με τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με τεχνολογίες πέμπτης γενιάς, όπως προηγμένα ραντάρ.

Ωστόσο, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πρόσφατα ότι δεν ήθελε να προμηθεύσει την Ουκρανία με μαχητικά F-16 προς το παρόν, κάτι που ώθησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να παροτρύνει τον Ρίσι Σουνάκ να δώσει στην Ουκρανία RAF Typhoons.

Τον Φεβρουάριο, ο Βρετανός πρωθυπουργός έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να διερευνήσει ποια από τα βρετανικά αεροπλάνα θα μπορούσαν να δοθούν στην Ουκρανία, αν και ο κ. Σουνάκ προειδοποίησε ότι μπορεί να χρειαστούν τρία χρόνια για την εκπαίδευση ενός πιλότου.

Αυτό το χρονικό πλαίσιο είναι κάτι που αμφισβητούν ο Ουκρανός Επισμηναγός Voroshylov και ο συνάδελφός του Σμήναρχος Volodymyr Lohachov, επικεφαλής της αεροπορικής τακτικής διοίκησης της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Απαιτούνται λιγότερο από έξι μήνες για την εκπαίδευση σε ένα τέτοιο μαχητικό», είπε ο Σμήναρχος Lohachov.

«Όσο συνεχίζουμε να περιμένουμε θα χάσουμε περισσότερους πιλότους. Είχαμε μια λίστα με τους πιο καλούς πιλότους μας, οι οποίοι θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν σε F-16 και δυστυχώς, μερικοί από αυτούς έχουν ήδη σκοτωθεί στη δράση», ανέφερε ο ίδιος.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ της Ανατολικής Ευρώπης, παραχώρησαν πολλά παλαιά σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη, με την υπόσχεση από τη Δύση ότι θα παρασχεθούν νεότερα μοντέλα για αναπλήρωση.

Η Σλοβενία και η Πολωνία έχουν στείλει MiG από το απόθεμα τους, αλλά τα αεροσκάφη αυτά είναι χρήσιμα μόνο για ανταλλακτικά.

Παρά την έλλειψη υποσχέσεων για πιο προηγμένα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, οι Ουκρανοί πιλότοι παραμένουν αισιόδοξοι.

Οι περισσότεροι Ουκρανοί  πιλότοι και μηχανικοί παρακολουθούν ήδη εντατικά μαθήματα αγγλικών, ώστε να μπορούν να κατανοήσουν τους εκπαιδευτές τους εάν έρθει η ώρα να εκπαιδευτούν σε δυτικά μαχητικά.

Αυτό συμβαίνει παρά τις υποδείξεις από το Λονδίνο ότι η Ουκρανία δεν θα παραλάμβανε βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη παρά μόνο μετά τον πόλεμο.

Αυτό δεν είναι κάτι που θέλει να πιστέψει ο Ουκρανός Σμήναρχος.

«Για να είναι αποτελεσματικά στον αέρα, τα μαχητικά μας θα πρέπει να διαθέτουν σύγχρονα ραντάρ και πυραύλους αέρος-αέρος.

Τα ραντάρ στα ρωσικά αεροσκάφη είναι περίπου τέσσερις φορές καλύτερα από αυτά που έχουμε και μπορούν να δουν πολύ μακρύτερα. Επίσης, οι ρωσικοί πύραυλοι είναι πολύ πιο ικανοί από τους δικούς μας που είναι από την σοβιετική εποχή.

Γίνεται πιο επικίνδυνο. Μερικές φορές δεν μπορούμε καν να δούμε ότι οι Ρώσοι έχουν εκτοξεύσει πυραύλους, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο για τους πιλότους μας», τόνισε ο Ουκρανός Επισμηναγός.

Εξήγησε πώς η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει επίθεση από 200 χιλιόμετρα μακριά από την πρώτη γραμμή, ενώ η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία δεν έχει αυτήν την δυνατότητα.

Το μήνυμα των Ουκρανών πιλότων είναι ξεκάθαρο: «Η απόκτηση F-16 θα μας βοηθούσε να επιβιώσουμε και να κρατήσουμε περισσότερους ανθρώπους στη ζωή», τονίζει ο Ουκρανός Αξιωματικό .

“Αν θέλουμε να χτυπήσουμε ρωσικά αεροσκάφη, πρέπει να πλησιάσουμε πολύ πιο κοντά στην πρώτη γραμμή και να πετάξουμε σε μικρή απόσταση, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο τώρα», είπε.

«Οι Ρώσοι έχουν 40 αεροπορικές βάσεις και πάνω από 700 αεροσκάφη και ελικόπτερα συνολικά και είναι πιο σύγχρονα από τα δικά μας.

Εργαζόμαστε πάνω στο ζήτημα της απόκτησης δυτικών αεριωθούμενων αεροσκαφών, επειδή αυτά που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν είναι αρκετά για να είναι αποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης», τόνισε ο Ουκρανός Επισμηναγός.

Ερωτηθείς εάν η απόκτηση δυτικών μαχητικών αεροσκαφών θα σημαίνει το τέλος αυτού του πολέμου ο Επισμηναγός Βοροσίλοφ απάντησε: «Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό,αλλά θα βοηθήσει».

Η δύση θα παραχωρήσει F-16 στην Ουκερανία, αν πετύχει η επίθεση των χερσαίων δυνάμεων του Κιέβου το επόμενο διάστημα, αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση θα διακοπεί και η ήδη υπάρχουσα βοήθεια.    

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Βίντεο του ΓΕΕΘΑ με τα “βατράχια μας” ως απάντηση στο παραμύθι των γειτόνων “θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά” και στους Τούρκους “ψαράδες” του Αιγαίου

Στις 18 Ιουλίου 2024 αναφέρθηκε η παρουσία Εξήντα Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο με 5 από αυτούς γύηρω από την Ζουράφα-Οι...