Ένοπλες Συρράξεις

Η Ρωσία έβγαλε από τις αποθήκες της αντιαρματικά πυροβόλα ηλικίας 50 ετών

Σύμφωνα με το bulgarianmilitary.com, η Ρωσία έβγαλε αντιαρματικά πυροβόλα των 100 χιλιοστών ηλικίας 50 ετών από τις αποθήκες της, τα φόρτωσε σε ένα τρένο και τα έστειλε στην Ουκρανία, όπως φαίνεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.


Τα συγκεκριμένα όπλα είναι τα MT-12 Rapier ή 2A29. Παρά την ιστορία μισού και πλέον αιώνα, αυτά τα αντιαρματικά όπλα αρέσουν και χρησιμοποιούνται τόσο από τις ρωσικές όσο και από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Πριν από 50 χρόνια αυτό το αντιαρματικό όπλο μπορεί να ήταν ζωτικής σημασίας στο μέτωπο, αλλά σήμερα δεν είναι. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά των άοπλων, ελαφρώς θωρακισμένων οχημάτων ή των εχθρικών χαρακωμάτων [μπουντρούμια, κτίρια].

Το ΜΤ-12 είναι ο διάδοχος του Τ-12, το οποίο εισήλθε σε υπηρεσία δέκα χρόνια νωρίτερα - το 1961. Επί του παρόντος, τουλάχιστον δέκα χώρες στον κόσμο είναι οι εναπομείναντες χειριστές του ΜΤ-12, συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΝΑΤΟ, της Βουλγαρίας και της Ουγγαρίας. Τα προηγούμενα χρόνια, το ΜΤ-12 βρισκόταν σε υπηρεσία με τους στρατούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Ανατολικής Γερμανίας. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, παραμένει σε υπηρεσία στη Ρωσία από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Το αντιαρματικό όπλο έχει στρατιωτική εμπειρία, αλλά όχι τόση όση κάποια από τα πιο διάσημα σοβιετικά οπλικά συστήματα, τα οποία έχουν λάβει μέρος σχεδόν σε όλες τις συγκρούσεις από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι σήμερα. Στην πραγματικότητα, το ΜΤ-12 χρησιμοποιήθηκε σε δύο πολέμους πριν από τον σημερινό μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και οι οποίοι είναι ο σοβιετο-αφγανικός πόλεμος και ο πόλεμος της Υπερδνειστερίας.

Το αντιαρματικό πυροβόλο των 100 χιλιοστών είναι ρυμουλκούμενο και όχι αυτοκινούμενο. Το επιχειρησιακό βεληνεκές μπορεί να φτάσει τα 3.000 μέτρα σε άμεσο πυρ και περίπου 8.200 μέτρα σε έμμεσο πυρ. Μπορεί να βάλλει από 6 έως 14 βολές ανά λεπτό, που από πλευράς επιδόσεων είναι ένα πολύ καλό rpm για αυτόν τον τύπο πυροβόλου. Η ανάκρουση του πυροβόλου είναι υδροπνευματική.


Η αποστολή αυτού του όπλου στην Ουκρανία πιθανότατα σημαίνει ενίσχυση των σημερινών ρωσικών θέσεων βαθιά στα νώτα τους. Η επερχόμενη ουκρανική επίθεση θα αναγκάσει τον ρωσικό στρατό να χρησιμοποιήσει πιο σύγχρονο πυροβολικό. Αυτό τοποθετεί το ΜΤ-12 ως "υπερασπιστή των κατακτημένων".

Το ΜΤ-12 δύσκολα μπορεί να αποδώσει λαμπρά στο μέτωπο. Αν και είναι ένα εξαιρετικό πυροβόλο για χαρακώματα και ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα, το ΜΤ-12 δεν μπορεί να σταματήσει ένα άρμα μάχης. Εάν χρησιμοποιεί στερεά βλήματα, το ΜΤ-12 δεν μπορεί να διαπεράσει την ομόκεντρη θωράκιση [RHA] των 800 και 900 χιλιοστών των αρμάτων μάχης της δεκαετίας του 1990, όπως το Leopard 2. Όπως λένε ορισμένοι ειδικοί, το όπλο αυτό έχει φτάσει στα φυσικά του όρια.

Κατ' αρχήν, το ΜΤ-12 μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρομαχικά 9M117 Bastion. Πρόκειται για ρωσικούς αντιαρματικούς πυραύλους που κινούνται με ακτίνες λέιζερ. Αυτά τα αντιαρματικά πυρομαχικά μπορούν να διαπεράσουν τη θωράκιση των αρμάτων, αλλά όχι των σύγχρονων, αλλά των παλαιότερων. Για παράδειγμα, το Bastion μπορεί να βλάψει ένα άρμα μάχης της τάξης των T-55 και T-62. Δηλαδή, κάποια στιγμή, το ΜΤ-12 θα μπορούσε να είναι χρήσιμο εναντίον των ρωσικών αρμάτων T-62 που έχουν ήδη καταληφθεί από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Το Bastion είναι στην πραγματικότητα η αρχική πηγή μερικών από τα πιο σύγχρονα πυρομαχικά των ρωσικών αρμάτων, όπως το 9M119 Svir. Τα πυρομαχικά αυτά μπορούν να διαπεράσουν τη θωράκιση των αρμάτων T-72 και T-80, τα οποία είναι διαμετρήματος Leopard 2. Το ΜΤ-12 δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τέτοια πυρομαχικά επειδή είναι διαμετρήματος 125 χιλιοστών.

Φυσικά, δεν είναι το πυροβόλο, αλλά το βλήμα που είναι επικίνδυνο για ένα άρμα. Εάν οι Ρώσοι αποφασίσουν να γεμίσουν αυτό το πυροβόλο με σύγχρονα βλήματα σταθεροποιημένης πτερύγωσης [APFSDS] και σύγχρονα πυρομαχικά υψηλής εκρηκτικότητας αντιαρματικά [HEAT] έχει πιθανότητα να πλήξει ένα εχθρικό άρμα, σοβαρά, να το αχρηστεύσει και να το καταστήσει αναποτελεσματικό στο πεδίο της μάχης. Παραμένει όμως ένα μυστήριο και με υπονοούμενα αμφιβολίας, πώς και αν η 50 ετών κάννη θα μπορέσει να αντέξει τέτοια σύγχρονα πυρομαχικά.


Πιθανότατα, το ΜΤ-12 θα χρησιμοποιηθεί για εντατικά πυρά στις τάξεις των ουκρανικών μονάδων. Διάφορα μη θωρακισμένα και ελαφρά θωρακισμένα οχήματα, όπως το M113, μπορούν να πέσουν θύματα του ΜΤ-12. Αυτά τα πυροβόλα μπορούν επίσης να επιτεθούν με επιτυχία στα οχήματα υποστήριξης των ταξιαρχιών αρμάτων μάχης. Το ΜΤ-12 μπορεί να επιτεθεί σε φάλαγγες φορτηγών που μεταφέρουν προμήθειες, εξοπλισμό και πυρομαχικά.

Ωστόσο, η Ρωσία στέλνει σίγουρα ΜΤ-12 για να αυξήσει τη διαθεσιμότητα πυροβολικού στο μέτωπο, η οποία μειώνεται λόγω των συχνών ουκρανικών επιθέσεων, ιδίως με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το ΜΤ-12 μπορεί να είναι χρήσιμο, αλλά όχι εντυπωσιακό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ