Ένοπλες Συρράξεις

Μπορούν να την “σβήσουν” από τον χάρτη: Η Ρωσία “παρακάμπτει” τα αμερικανικά συστήματα άμυνας βαλλιστικών πυραύλων στην Ευρώπη «ενεργοποιώντας» υποβρύχια πυρηνικά

Η σημασία των στρατηγικών πυρηνικών όπλων στη συνολική στρατιωτική στρατηγική της Ρωσίας έχει αυξηθεί, αντί να μειωθεί, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Εν μέρει, η αυξημένη σημασία πηγάζει από τη δραματική συρρίκνωση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια στρατεύματα υπό όπλα στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, σε λιγότερα από δύο εκατομμύρια σήμερα.

Ανίκανος να στηριχθεί σε τεράστιες συμβατικές δυνάμεις, όπως στο παρελθόν, ο ρωσικός στρατός σχεδιάζει να αναπτύξει μια πολύ μικρότερη, υψηλής κινητικότητας δύναμη. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι συμβατικές δυνατότητες της Ρωσίας εκτείνονται αραιά σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή.

Οι Ρώσοι ήθελαν εδώ και καιρό να παρακάμψουν τα αμερικανικά συστήματα βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας που έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη, δημιουργώντας μια στρατηγική ανισορροπία έναντι της Ρωσίας. Έτσι, η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων σε υποβρύχια δίνει, τη δυνατότητα στον ρωσικό στρατό να αποφύγει τον έλεγχο βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ (BMD).

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, τα  υποβρύχια ειδικού σκοπού Belgorod και Khabarovsk προορίζονται να ενταχθούν στον ρωσικό στόλο του Ειρηνικού, ο οποίος θα αποτελείται επίσης από άλλα υποβρύχια. Ωστόσο, η πηγή φέρεται να είπε ότι τα νέα υποβρύχια ειδικού σκοπού «θα αντιμετωπίσουν στρατηγική αποτροπή».

Το Belgorod είναι ένα επεκτατικό, προσαρμοσμένο υποβρύχιο ειδικού σκοπού που κατασκευάστηκε από το κύτος ενός υποβρυχίου με πυραύλους κρουζ Oscar-II που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το κύτος του υποβρυχίου, έχει μήκος περίπου 184 μέτρα (604 πόδια) και το εκτόπισμα του σκάφους φτάνει τους 30.000 τόνους (όταν είναι βυθισμένο).

Το υποβρύχιο λέγεται ότι, έχει ταχύτητα περίπου 32 κόμβων (60 χιλιόμετρα την ώρα) και σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να παραμείνει υποβρύχια για περίπου 120 ημέρες χωρίς να επιστρέψει στην επιφάνεια. Οι έλικές του λέγεται ότι, έχουν σχεδιαστεί για να ξεφεύγουν από το σόναρ.

Ενώ το υποβρύχιο κλάσης Khabarovsk, που ονομάζεται επίσης Project 09851, βασίζεται σε υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κατηγορίας Borei, είναι μικρότερο και φέρει διαφορετικά όπλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ένα σκάφος 10.000 τόνων με εκτιμώμενο μήκος περίπου 120 μέτρα, σε σύγκριση με τα 160 μέτρα των υποβρυχίων κλάσης Borei.

Τα υποβρύχια κλάσης Belgorod και Kharabovsk, έχουν σχεδιαστεί για να είναι σκάφη πυρηνικής επίθεσης και αποτροπής. Εκτός αυτού, το Belgorod προορίζεται να λειτουργεί ως υποβρύχιο υποδοχής ή «μητρικό πλοίο» για τα μικρά, πυρηνικά υποβρύχια που μπορούν να βουτήξουν βαθιά.

Για να πραγματοποιήσουν ένα πυρηνικό χτύπημα, τα υποβρύχια κλάσης Belgorod και Kharabovsk θα φέρουν έξι πυρηνικά  Poseidon UUV.

Γνωστά και ως «Σούπερ Όπλα»

Το Poseidon UUV είναι ένα από τα έξι στρατηγικά όπλα της Ρωσίας , γνωστά και ως «Σούπερ Όπλα», που αποκάλυψε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια ομιλίας του το 2018 στην κεντρική εκθεσιακή αίθουσα Manezh κοντά στο Κρεμλίνο.

Άλλα σούπερ όπλα περιλαμβάνουν τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Sarmat (ICBM), το Avangard Hypersonic Glide Vehicle (HGV), τον πύραυλο κρουζ Burevestnik, τον υπερηχητικό πύραυλο αεροεκτοξευόμενου Kinzhal και τον υπερηχητικό πύραυλο εκτοξευόμενου από πλοίο Tsirkon.

Το Poseidon είναι ίσως το μεγαλύτερο υπερ-όπλο που αλλάζει το παιχνίδι στο ρωσικό οπλοστάσιο, προσθέτοντας άλλη διάσταση στην πυρηνική αποτροπή. Είναι μια «διηπειρωτική αυτόνομη τορπίλη με πυρηνική ενέργεια».

Το Poseidon αντιπροσωπεύει μια πολύ έξυπνη μέθοδο πυρηνικής αποτροπής, που οραματίστηκαν οι Ρώσοι στρατιωτικοί σχεδιαστές.

Οι Ρώσοι ήθελαν εδώ και καιρό να παρακάμψουν τα αμερικανικά συστήματα βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας, που έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη, δημιουργώντας μια στρατηγική ανισορροπία έναντι της Ρωσίας. Έτσι, η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων υποβρύχια δίνει τη δυνατότητα στον ρωσικό στρατό να αποφύγει τον έλεγχο βαλλιστικών πυραύλων των ΗΠΑ (BMD).

Το Poseidon λέγεται επίσης ότι, είναι ικανό να εκτελεί «τρισδιάστατους» ελιγμούς αποφυγής για να αυξήσει τη μακροζωία του.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα δίκτυο δορυφόρων εξοπλισμένων με αισθητήρες υπερύθρων, για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ρωσικών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Στον αέρα, η ανάφλεξη του κινητήρα του πυραύλου δημιουργεί υπερβολική θερμότητα, δημιουργώντας μια διαφορά θερμοκρασίας στο κρύο φόντο για να συλλάβουν οι δορυφόροι από πάνω.

Αντίθετα, οι δορυφόροι δεν μπορούν να δουν τι συμβαίνει στα βάθη της θάλασσας. Εξάλλου, ο Ποσειδώνας φέρεται να έχει σχεδιαστεί για να εκπέμπει πολύ λίγη θερμότητα και να ταξιδεύει αθόρυβα.

Οπλισμένο με πυρηνική κεφαλή δύο μεγατόνων, το Poseidon μπορεί να καταστρέψει ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων (CSG) και εχθρικές εγκαταστάσεις υποδομής σε παράκτιες περιοχές.

Τον Ιανουάριο, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε, επικαλούμενο μια ανώνυμη πηγή κοντά στο ρωσικό στρατιωτικό τμήμα, ότι το πλήρωμα του πυρηνικού υποβρυχίου Belgorod ολοκλήρωσε μια σειρά δοκιμών της τορπιλικής  Poseidon.

Οι αναφορές των δυτικών μέσων ενημέρωσης επιβεβαίωσαν επίσης αυτό, επικαλούμενοι ανώνυμους ανώτερους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι παρατήρησαν σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, συμπεριλαμβανομένου του Belgorod, να προετοιμάζονται πιθανώς για την πρώτη δοκιμή πυρηνικών τορπίλων Poseidon.

Εκτός από αυτό, υπήρξαν αναφορές για μυστική αξιολόγηση του ΝΑΤΟ στα τέλη Σεπτεμβρίου, η οποία λέγεται ότι προκάλεσε ανησυχίες για την ανάπτυξη του Belgorod στις θάλασσες της Αρκτικής, πιθανώς για να δοκιμάσει το Poseidon UUV για πρώτη φορά.

Με βάση αυτές τις αναφορές, φαίνεται ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να πέρασε περισσότερο από ένα μήνα στην Αρκτική Θάλασσα προετοιμάζοντας τη δοκιμή, αλλά ακολούθησε φερόμενη ματαίωση λόγω τεχνικών δυσκολιών.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν εκτιμήσει τότε ότι, η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει άλλη μια προσπάθεια να δοκιμάσει την τορπίλη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...