Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αναπτύχθηκε μεγάλη τεχνολογία. Πράγματα όπως το GPS, το Διαδίκτυο και τα μικροτσίπ αναπτύχθηκαν όλα ως μέρος της τεχνολογικής έκρηξης των εξοπλισμών.
Η Σοβιετική Ένωση ανέπτυξε έναν παγκοσμίου φήμης μηχανισμό, που θα εκτόξευε όλα τα πυρηνικά της όπλα χωρίς καμία εντολή από πραγματικό άνθρωπο.
Η Ρωσία έχει επί του παρόντος περίπου 1.600 αναπτυγμένα τακτικά πυρηνικά όπλα , με άλλα 2.400 στρατηγικά πυρηνικά όπλα συνδεδεμένα με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Αυτό καθιστά τη Ρωσία τη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο. Όλα αυτά τα όπλα είναι συνδεδεμένα με την «Περίμετρο», ένα αυτόματο σύστημα ελέγχου πυρηνικών όπλων.
Σε περίπτωση πραγματικής απειλής για τη Ρωσία, η ρωσική πλευρά θα είναι έτοιμη να καταφύγει στη χρήση του υπερόπλου της. Η δύναμή του θα είναι αρκετή για να καταστρέψει οποιαδήποτε χώρα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Πληροφορίες για αυτό το θέμα, εξέφρασε ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Νικολάι Πατρούσεφ.
Δεδομένων των δηλώσεων του Πατρούσεφ, είναι προφανές ότι μιλάμε για ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα για την πραγματοποίηση ενός μαζικού χτυπήματος. Ειδικότερα, το θέμα της χρήσης του συστήματος «Περίμετρος», πιο γνωστό στη Δύση με το όνομα «Νεκρό χέρι», συζητήθηκε ενεργά νωρίτερα.
Το τελευταίο, όταν ενεργοποιηθεί, εκτοξεύει αυτόματα μεγάλο αριθμό πυραύλων σε καθορισμένους στόχους (σύμφωνα με ορισμένα δεδομένα, έως και το 30% όλων των ICBM με πυρηνικές κεφαλές σε υπηρεσία με τη Ρωσία), το οποίο, για προφανείς λόγους, θα οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή του εχθρού.
Σε μια κρίση που μπορεί να σημαίνει ένα πρώτο χτύπημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ή στρατιωτικοί διοικητές, θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν την «Περίμετρο». Η «Περίμετρος» θα εγγυάται ότι, η Ρωσία θα μπορούσε να απαντήσει ακόμη και αν εξουδετερωθούν όλες οι ένοπλες δυνάμεις της.
Μόλις ενεργοποιηθεί, το σύστημα μπορεί να εκτοξεύσει ακόμη και ολόκληρο το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο, ως απάντηση σε μια πυρηνική επίθεση. Αποτελούσε μέρος του δόγματος του Ψυχρού Πολέμου για αμοιβαία εξασφαλισμένη καταστροφή, ένα μέσο αποτροπής πυρηνικών επιθέσεων διασφαλίζοντας ότι, η πλευρά που ξεκίνησε το πρώτο χτύπημα θα εκμηδενιζόταν επίσης.
Στη Δύση ονομάζεται "Dead Hand", και η θεωρία είναι ότι ένα σύστημα διοίκησης και ελέγχου μετρά τις επικοινωνίες σε στρατιωτικές συχνότητες, επίπεδα ακτινοβολίας, πίεση αέρα, θερμότητα και βραχυπρόθεσμες σεισμικές διαταραχές. Εάν η μέτρηση δείχνει πυρηνική επίθεση, η «Περίμετρος» ξεκινά μια ακολουθία που θα κατέληγε στην εκτόξευση όλων των ICBM στο ρωσικό οπλοστάσιο.
Η «Περίμετρος» θα εκτόξευε έναν πύραυλο εντολής, με μια ραδιοκεφαλή που μεταδίδει εντολές εκτόξευσης στα ρωσικά πυρηνικά σιλό, ακόμη και με την παρουσία ραδιοεμπλοκής. Ο πύραυλος θα πετούσε σε όλο το μήκος της χώρας. Μετά από μια σειρά από δοκιμαστικές εκτοξεύσεις για να αποδειχθεί η βιωσιμότητα ενός τέτοιου πυραύλου εντολής, το σύστημα «Περίμετρος» τέθηκε σε λειτουργία το 1985.
Επί Σοβιετικής Ένωσης δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ ότι, υπήρχε ένα τέτοιο σύστημα, αλλά ο Στρατηγός των Ρωσικών Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων, Σεργκέι Καρακάεφ, το επιβεβαίωσε σε ρωσική εφημερίδα το 2011, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταστραφούν σε 30 λεπτά. Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι, το σύστημα αναβαθμίστηκε ώστε να περιλαμβάνει συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης ραντάρ και τους νέους υπερηχητικούς πυραύλους της Ρωσίας.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύχθηκαν παρόμοιες τεχνολογίες. Σεισμικοί αισθητήρες και αισθητήρες ακτινοβολίας χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση τμημάτων των ΗΠΑ και του κόσμου για πυρηνικές εκρήξεις και άλλες δραστηριότητες, αλλά ο αμερικανικός στρατός δεν δημιούργησε ποτέ μια «αυτόματη σκανδάλη» για το οπλοστάσιό του.
Δεδομένου ότι η Περίμετρος φέρεται να είναι ακόμη ενεργή , ο κίνδυνος ενός αυτόματου πυρηνικού χτυπήματος που δημιουργείται από υπολογιστή εξακολουθεί να υφίσταται. Τώρα που ο Πούτιν έθεσε τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας σε κατάσταση υψηλού συναγερμού , μπορεί να είχε λάβει υπόψη του και τη συσκευή της ρωσικής καταστροφής.