Η Ρωσία μετατοπίζει τον κύριο στόχο των επιθέσεων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών της στην Ουκρανία, εστιάζοντας πλέον στους κόμβους επιμελητείας και στις συγκεντρώσεις δυνάμεων, σύμφωνα με τον Βαντίμ Σκίμιτσκι, αναπληρωτή επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας HUR.
«Οι Ρώσοι θα αναπροσανατολίσουν τώρα ελαφρώς την κατεύθυνση των χτυπημάτων. Αυτές μπορεί να είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συγκεντρώσεις στρατευμάτων και το σύστημα επιμελητείας των μονάδων μας», ανέφερε.
Η στροφή έρχεται καθώς η Ουκρανία μπαίνει στην άνοιξη, με το ενεργειακό της σύστημα σε μεγάλο βαθμό άθικτο και την ισχύ σε όλη τη χώρα, παρά τη συνεπή εκστρατεία της Ρωσίας για μαζικές επιθέσεις με πυραύλους κρουζ και drone κατά της ενεργειακής υποδομής που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο.
Αυτός είναι ο λόγος που οι επιθέσεις πυραύλων που διεξάγονται από τη Ρωσία, ενδέχεται να διαμορφωθούν εκ νέου λόγω των νέων στόχων που η Ρωσία διερευνά επί του παρόντος ενεργά και της αποτυχίας της στρατηγικής να χτυπήσει μη στρατιωτική πυραυλική υποδομή.
Σύμφωνα με τον Σκίμιτσκι, τα τελευταία χτυπήματα της Ρωσίας, τα οποία πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα της 17ης προς 18η Μαρτίου και τη νύχτα της 21ης προς την 22η Μαρτίου, στράφηκαν σε αντικείμενα όπως βάσεις καυσίμων και λιπαντικών, καθώς και σε αντικείμενα στο πόλη Yavoriv στην περιφέρεια Lviv.
Βέβαια δεν σημαίνει ότι, δεν απειλούνται οι εγκαταστάσεις ενεργειακής υποδομής, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις υψηλής σημασίας για την οικονομία της χώρας και την άμυνά της. Αυτά μπορεί να είναι χτυπήματα σε υδροτεχνικές κατασκευές, γέφυρες στον ποταμό Dnipro, αεροδρόμια, άμυνα επιχειρήσεων κ.λπ. Τουλάχιστον, καταγράφεται ότι οι Ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν τακτικά αναγνώριση αυτών των αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων των αεροδιαστημικών.
Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, η αλλαγή των στόχων από τις κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής ήταν προβλέψιμη. Η δαπάνη εκατοντάδων πυραύλων κατά τη διάρκεια μεθοδικών εβδομαδιαίων επιθέσεων, δεν οδήγησε στην καταστροφή τους κατά την πιο δύσκολη χειμερινή περίοδο. Επιπλέον, η έλλειψη πυραύλων κρουζ (έως και 40 μονάδες πυραύλων κρουζ Kh-101 και Kalibr ανά μήνα), οδήγησε σε μείωση της συχνότητας των χτυπημάτων.
Ειδικότερα, ο αριθμός των πυραύλων κρουζ στην τελευταία επίθεση που αναχαιτίστηκαν ήταν 34 από τους 48 πυραύλους Κρουζ. Ταυτόχρονα, το μερίδιο άλλων πυραύλων αυξάνεται, ιδίως των Kh-22 και Kh-47 Kinzhal , έξι μονάδες των οποίων εκτοξεύτηκαν ταυτόχρονα, επιλέγοντας τους υποσταθμούς μετασχηματιστών ως στόχους για αυτούς.
Στο τέλος, η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις στις πόλεις της Ουκρανίας εκτοξεύοντας τους πυραύλους S-300 και S-400. Μόλις εχθές, πιθανότατα, ένας Tornado-S MLRS των 300 mm χτύπησε ένα πολυώροφο κτίριο στη Zaporizhzhia.
Αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι, εκτός από τη συνολική ποσότητα των πυραύλων, ρόλο παίζει και η «τράπεζα» των στόχων για τη Ρωσία. «Σε αυτή την κατάσταση, είναι πολλές φορές πιο εύκολο για τον εχθρό να το γεμίσει με πολιτικά αντικείμενα ή γενικά να χτυπήσει απλώς τις πόλεις, κάτι που αποδεικνύεται ενεργά», αναφέρει το μέσο ενημέρωσης.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας άρχισαν να ναρκοθετούν drones
Ο Ρωσικός στρατός αναφέρει ότι, αντιμετωπίζει νέες τακτικές για τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τον ουκρανικό στρατό. Λαμβάνοντας υπόψη την ενεργό καταστολή τους μέσω ηλεκτρονικού πολέμου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας άρχισαν να ναρκοθετούν drones, τοποθετώντας σε αυτά μια μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης. Όταν γίνεται προσπάθεια να αποκτηθεί ένα τέτοιο drone ως τρόπαιο, το τελευταίο εκρήγνυται, προκαλώντας έτσι σοβαρό τραυματισμό ή και θάνατο.
Δεδομένης της σοβαρής έλλειψης μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεταξύ των εθελοντικών σχηματισμών, οι προσπάθειες κατοχής καταρριπτομένων drones ηλεκτρονικού πολέμου είναι κάτι παραπάνω από προφανείς. Ωστόσο, πλέον λόγω του κινδύνου που εγκυμονεί, απαγορεύεται η προσέγγιση τέτοιων drones και συνιστάται ανεπιφύλακτα η κλήση των σκαπανέων για να αποφευχθεί η έκρηξη και ο τραυματισμός, αφού τέτοια περιστατικά έχουν ήδη συμβεί.
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι, σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν αντιμετωπίζουν έλλειψη drones λόγω παραδόσεων μεγάλης κλίμακας από την Κίνα, την Ινδία, την Ταϊβάν και μια σειρά από άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να άρχισαν να τα ναρκοθετούν, παρά τον κίνδυνο έκρηξης ενός drone κατά τη διάρκεια της πτήσης.