Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι 300 υπερσύγχρονα δυτικά άρματα μάχης, ειδικά αυτά με την ταχύτητα, την ευελιξία, την προστατευτική πανοπλία και τη δύναμη πυρός των Leopards και Abrams, θα τους επιτρέψουν να αλλάξουν το «ρεύμα» του πολέμου, δίνοντας στις δυνάμεις τους τη «θωρακισμένη γροθιά» που χρειάζεται για να διαπεράσει τις ρωσικές γραμμές στο Ντόνετσκ, το Λουχάνσκ και τη Ζαπορίζια, κατακτώντας εδάφη από τους Ρώσους, ενώ θα μπορέσουν να φτάσουν μέχρι την Κριμαία.
Η έξοδος από το «ληθαργικό» όνειρο της συλλογικής ασφάλειας της Ευρώπης, έχει ήδη χαρακτηριστεί από μια απότομη αύξηση των αμυντικών προϋπολογισμών των κρατών και μια σταδιακή αύξηση των αμυντικών παραγγελιών, που είχαν τεθεί σε αναμονή για πολλά χρόνια.
Επιπλέον, ένας πραγματικός πόλεμος πλήρους κλίμακας (Ουκρανία), έκλεισε τελικά το ερώτημα που ήταν σχετικό πριν από μερικά χρόνια: αν υπάρχει χώρος για τανκς στο σημερινό πεδίο μάχης. Και τα συμβόλαια για την προμήθεια τανκς έγιναν η απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
Φυσικά, την πρώτη θέση παίρνει η Πολωνία, η οποία ανακοίνωσε τα πιο φιλόδοξα σχέδια για την ύπαρξη ενός τεράστιου αριθμού τανκ σε υπηρεσία, ο οποίος φαίνεται να έχει υπολογιστεί σύμφωνα με τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις του Ψυχρού Πολέμου. Συγκεκριμένα, η χώρα παρήγγειλε 250 άρματα μάχης M1A2 Abrams SEPv3 και άλλες 116 μονάδες στην έκδοση M1A1 FEP, εκτός από 180 κορεατικά K2 και άλλες 820 τοπικές εκδόσεις K2PL .
Δηλαδή, συνολικά, μόνο η Πολωνία παρήγγειλε 546 άρματα μάχης και μαζί με την παραγωγή των δικών της, μπορεί να ανεβάσει τον συνολικό αριθμό τους σε 1.366 νέα οχήματα, τα οποία, μαζί με περίπου 240 Leopard 2 σε διάφορες εκδόσεις, θα αποτελέσουν μια «θωρακισμένη γροθιά» 1.600 τανκς.
Η Ιταλία, επίσης σκέφτεται να αγοράσει το Leopard 2A7+. Ο Αρχηγός του Ιταλικού Στρατού, Πιέτρο Σερίνο, βλέπει την ανάγκη για 125 μονάδες, αν και ορισμένα ιταλικά δημοσιεύματα γράφουν για πρόθεση αγοράς 250 Leopard 2A7+. Πιθανότατα, σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, θα αγοραστούν επιπλέον τανκ διατηρώντας το δικό τους ιταλικό τανκ Ariete σε υπηρεσία, σύμφωνα με το άλλο σενάριο, το Leopard 2A7+ απλώς θα τα αντικαταστήσει.
Ξένο μέσο ενημέρωσης, αναφέρει έναν άλλο μελλοντικό χειριστή του Leopard 2A7: τη Νορβηγία , η οποία έχει παραγγείλει 54 τανκ με δυνατότητα επέκτασης του αριθμού σε 72. Επίσης, η Τσεχική Δημοκρατία που εκφράζει την επιθυμία να παραγγείλει 50 οχήματα αυτού του τύπου, εκτός από τα 14, που ελήφθησαν με κυκλικές παραδόσεις του Leopard 2A4.
Την ίδια στιγμή, η Ρουμανία παρήγγειλε 54 άρματα μάχης Abrams . Η Λιθουανία πρέπει να κάνει τη δύσκολη επιλογή της, η οποία έχει επίσης ανακοινώσει την επιθυμία να έχει 54 άρματα μάχης σε υπηρεσία και να σχηματίσει μια μηχανοποιημένη Μεραρχία από τις υπάρχουσες ταξιαρχίες.
Συνολικά, αν υπολογίσουμε μόνο νέα οχήματα, χωρίς να λάβουμε υπόψη τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος θωρακισμένου στόλου, πρόκειται για περίπου 337-474 άρματα μάχης που σχεδιάζουν να αγοράσουν η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Νορβηγία και η Ιταλία.
Μεγάλης κλίμακας εκσυγχρονισμός από Ελλάδα
Αλλά σε αυτή τη διαδικασία, είναι απαραίτητο να προστεθούν προγράμματα μεγάλης κλίμακας για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων οχημάτων, για παράδειγμα, η Ελλάδα σχεδιάζει να εκσυγχρονίσει το 183 Leopard 2A4 στο επίπεδο Α7.
Η πρόταση περιλαμβάνει τον ριζικό εκσυγχρονισμό των 183 αρμάτων Leopard 2 A4 στο κορυφαίο επίπεδο Leopard 2 A7 (εναλλακτικά προτείνεται και το Trophy με επιπλέον κόστος περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο των αρμάτων) και 190 Leopard 1 A5 με νέα σκοπευτικά καθώς και τη δημιουργία εργοστασίου βάσης στην Ελλάδα.
Το κόστος του εκσυγχρονισμού με βάση τα όσα ζήτησε ο ΕΣ των 183 αρμάτων Leopard 2 A4 και των 190 Leopard 1 A5 ανέρχεται στα 1.3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ εάν τοποθετηθεί από τη Rafael το Trophy στα 183 άρματα, έχει κοστολογηθεί δαπάνη ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ. Σύνολο 1.9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ταυτόχρονα, ελαφρώς διαφορετικές διαδικασίες λαμβάνουν χώρα σε χώρες μακριά από τη Ρωσία. Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο εκσυγχρονίζει τον δικό του στόλο τεθωρακισμένων, αλλά αυτό πραγματοποιείται με μείωση του συνολικού αριθμού οχημάτων σε 148 μονάδες Challenger 3 . Παρόμοιο πρόγραμμα με εκσυγχρονισμό, αλλά και μείωση του αριθμού, γίνεται και στη Γαλλία με το Leclerc.
Επιπλέον, πολλές ευρωπαϊκές χώρες πιθανότατα θα δώσουν τις παραγγελίες τους για άρματα μάχης τα επόμενα χρόνια. Είναι πολύ πιθανό, να περιμένουμε αυτή την απόφαση από τις άλλες χώρες της Βαλτικής, καθώς και τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία.
Αναμένεται επίσης ο εκσυγχρονισμός των αρμάτων Leopard 2 στη Φινλανδία και τη Σουηδία. Δηλαδή, με μεγάλο βαθμό πιθανότητας, οι υπάρχουσες παραγγελίες είναι μόνο η αρχή. Για παράδειγμα, οι Κάτω Χώρες μπορούν να θυμηθούν πώς κάποτε είχαν 455 Leopard 2 σε υπηρεσία ταυτόχρονα.