Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, η απώλεια του drone τύπου MQ-9 Reaper, το οποίο βρίσκονταν σε κατασκοπευτική αποστολή στο διεθνή εναέριο χώρο της Μαύρης Θάλασσας, προκλήθηκε από την επιθετική συμπεριφορά δύο ρωσικών μαχητικών Su-27 Flanker, τα οποία απογειώθηκαν για να το αναχαιτίσουν. Αυτό οι Αμερικανοί φαίνεται να το υποστηρίζουν και με ένα βίντεο, το οποίο δημοσιεύτηκε από το ίδιο το αμερικανικό υπουργείο άμυνας.
Πιο συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πως ένα από τα δύο μαχητικά ήρθε σε επαφή με το UAV, με αποτέλεσμα αυτό να χάσει τον έλεγχο και να συντριβή. Η απάντηση της Μόσχας στο συμβάν δεν συμφωνεί βέβαια με την αμερικανική "ιστορία".
Ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν ο ελιγμός του ρωσικού αεροσκάφους ήταν εσκεμμένος ή όχι.
Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στην Ευρώπη (US EUCOM) βέβαια, απέρριψε αυτήν την πιθανότητα, προτείνοντας πως η σύγκρουση ήταν ατύχημα. Η υπηρεσία επέλεξε προσεκτικά το τι θα δηλώσει δημόσια, δείχνοντας πως θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει κλιμάκωση της κατάστασης.
Τι Γίνεται στην Μόσχα;
Παράλληλα, οι δύο Ρώσοι πιλότοι που ενεπλάκησαν στο συμβάν με το drone βραβεύτηκαν από τον υπουργό άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, επειδή όπως αναφέρθηκε απέτρεψαν μία "παραβίαση του εναέριου χώρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας" από το MQ-9 Reaper, το οποίο κινούνταν περίπου 40 με 50 ναυτικά μίλια μακριά από την κριμαϊκή ακτή την ώρα του ατυχήματος.
Όπως και να έχει, ο Σοϊγκού δήλωσε πως τα "αίτια" του ατυχήματος συνδέονταν με το γεγονός πως "οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τήρησαν το κανονισμό περί απαγόρευσης πτήσεων στην περιοχή," έναν κανονισμό που έθεσαν οι Ρώσοι για τις επιχειρήσεις τους εκεί.
Πρόσθεσε επίσης πως "αν και η Ρωσία δεν θέλει τέτοια εξέλιξη των πραγμάτων, τώρα θα αντιδρά ανάλογα σε κάθε πρόκληση."
Δεν Είναι η Πρώτη Φορά
Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε πως το περιστατικό με το αμερικανικό Reaper δεν είναι το πρώτο του είδους του. Το περασμένο φθινόπωρο, ένα Su-27 Flanker εκτόξευσε έναν πύραυλο αέρος-αέρος κοντά σε ένα βρετανικό RC-135 Rivet Joint, το οποίο πετούσε σε αποστολή στην Μαύρη Θάλασσα.
Τότε η Μόσχα είχε δικαιολογήσει την πράξη ως "τεχνική δυσλειτουργία", κάτι βέβαια που δεν έπεισε το Λονδίνο, το οποίο έκτοτε ξεκίνησε να συνοδεύει κατασκοπευτικά αεροσκάφη του με μαχητικά Eurofighter Typhoon, ακόμη και εάν έτσι αναλώνονται οι δυνατότητες του τελευταίου (και εμπλέκεται χωρίς μεγάλη ουσία η βασιλική πολεμική αεροπορία της χώρας).
Τι Μελετούν οι Αμερικανοί;
Όσον αφορά τα αμερικανικά drones τώρα, σύμφωνα με το CNN το Πεντάγωνο βρίσκεται εν μέσω μίας διαδικασίας αξιολόγησης και εκτίμησης της αναλογίας "οφελών/ρίσκων" για τις αποστολές drones του στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Παράλληλα, οι Αμερικανοί ψάχνουν τρόπους να αποφύγουν ανάλογα ατυχήματα με τις ρωσικές δυνάμεις.
Να αναφέρουμε βέβαια πως οι πτήσεις αυτές συνεχίζονται κανονικά μέχρι και σήμερα. Στις 17 Μαρτίου για παράδειγμα, ένα RQ-4 Global Hawk (το οποίο πετά ψηλότερο από τα Reaper) απογειώθηκε από την Ιταλία και κινήθηκε προς την Κριμαία. Ωστόσο αναφέρθηκε πως η αποστολή του ήταν "συντομότερη από το κανονικό".