Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, η τετραμερής συνάντηση των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Συρίας και του Ιράν ,θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα την Τετάρτη 15 Μαρτίου και την Πέμπτη 16 Μαρτίου, με σκοπό την δημιουργία του αναγκαίου κλίματος για μελλοντική συνάντηση των ΥΠΕΞ των παραπάνω χωρών αναφορικά με την πορεία της μεταπολεμικής Συρίας.
Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές που δεν κατονομάζονται, ότι η τουρκική αντιπροσωπεία θα έχει επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μπουράκ Ακτζαμπάρ
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση στη Μόσχα θα συμμετάσχει αντιπροσωπεία από τη Ρωσία, μεταξύ των οποίων ο Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ειδικός εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τη Μέση Ανατολή και τις αφρικανικές χώρες, καθώς και ο Αλί Ασγκάρι Χατζί, ο οποίος είναι σύμβουλος πολιτικών υποθέσεων.
Τη συριακή αντιπροσωπεία θα εκπροσωπήσει ο Αϊμάν Σουσάν, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, ενώ ο Ali Ashgar Khaji, σύμβουλος πολιτικών υποθέσεων του ιρανού υπουργού Εξωτερικών, θα εκπροσωπήσει την Τεχεράνη.
Η φιλοσυριακή εφημερίδα Al-Watan επικαλέστηκε πηγές, δηλώνοντας ότι η θέση της Συρίας παραμένει αμετάβλητη έως ότου λάβει τουρκικές εγγυήσεις για αποχώρηση από το έδαφός της πριν από οποιαδήποτε πολιτική συνάντηση που φέρνει τα δύο μέρη στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι τουρκική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τη Μόσχα για τεχνικές συνομιλίες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας, της Ρωσίας, του Ιράν και της Συρίας.
«Η ιρανική πλευρά θα παραστεί επίσης σε αυτή τη συνάντηση. Σε αυτή τη συνάντηση, θα γίνουν προετοιμασίες για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν στην πρωτεύουσα Άγκυρα.
Στις 28 Δεκεμβρίου 2022, οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Συρίας συναντήθηκαν στη Μόσχα για να συζητήσουν τις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας στη Συρία. Συμφώνησαν να συνεχίσουν τις τριμερείς συναντήσεις για τη διασφάλιση της σταθερότητας στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Σχετικά με το ενδεχόμενο συμπερίληψης του Ιράν στις συνομιλίες, η Τουρκία είπε προηγουμένως ότι η Άγκυρα θα ήταν «ευχαριστημένη εάν το Ιράν εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία».
Αν και δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία ή τοποθεσία, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών θα σηματοδοτήσει άλλη μια συνομιλία υψηλού επιπέδου από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου το 2011.
Γιατί ο Πούτιν έβαλε στο "παιγνίδι" της Συρίας και το Ιράν
Αυτό έγινε για δύο λόγους.
Ο πρώτος είναι η συμβολή του Ιράν στο πλευρό του Πούτιν στον πόλεμο στην Ουκρανία, με την αποστολή εκατοντάδων UCAV και droneς. καμικάζι, χάρη στα οποία η Ρωσία έχει καταστρέψει το 50% σχεδόν των ενεργειακών υποδομών παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.
Ο Πούτιν αντάμειψε το Ιράν κάνοντας το Στρατηγικό του σύμμαχο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να δοθούν σε αυτό τους προσεχείς μήνες από την Ρωσία μαχητικά SU-35 και αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-400.
Ο δεύτερος είναι ότι το Ιράν στήριξε τον Άσαντ στέλνοντας δυνάμεις των IRGC (φρουροί της επανάστασης) να στελεχώσουν τον Συριακό στρατό του καθεστώτος, πολεμώντας μαζί τους ενάντια στις τουρκόφιλους μισθοφόρους της Συριακής αντιπολίτευσης που ήθελε να ανατρέψει τον Σύριο Πρόεδρο.
Επίσης στα δύσκολα με προτροπή του Ιράν, ενεπλάκη στον πόλεμο στη Συρία παρά το πλευρό του Άσαντ η Σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, βγάζοντας τα κάστανα από την φωτιά.
Τέλος μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έπαψε εύλογα να είναι για τον Πούτιν η πρώτη προτεραιότητα η Συρία, με αποτέλεσμα να ελατώσει την στρατιωτική του παρουσία εκεί, βάζοντας επικουρικά ως τοποτηρητή του το Ιράν, αφού στην Τουρκία του Ερντογάν δεν είχε εμπιστοσύνη πως θα εκμεταλλευόταν την όλη κατάσταση.
Η συμμαχία Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας κατά των Κούρδων της Συρίας
Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι λήφθηκε απόφαση οι συζητήσεις Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας και Συρίας για το μέλλον της τελευταίας να έχουν ως θεμέλιο λίθο την παρεμπόδιση δημιουργίας Κουρδικού ημιανεξάρτητου μορφώματος στη Βόρεια Συρία, αφού αυτό θα αποτελούσε Αμερικανική και Ισραηλινή "σφήνα" στην περιοχή.
Η μη δημιουργία Κουρδικού μορφώματος συμφέρει τις τέσσερις χώρες αλλά και την Κίνα για τους εξής λόγους:
Το Ιράν όπως και η Τουρκία έχουν κουρδικές μειονότητες, οπότε έχουν κάθε όφελος από την μη δημιουργία αυτόνομου κουρδικού κρατιδίου στη Βόρεια Συρία, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ανάλογες προσδοκίες στη μειονότητά τους.
Προσδοκούν ακόμη σε οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου της περιοχής, τα οποία τώρα κατέχουν οι Κούρδοι.
Επίσης το Ιράν τα έχει βρεί σε μεγάλο βαθμό με τον Άσσαντ, τον οποίο συνέδραμε στρατιωτικά με τους IRGC (φρουρούς επανάστασης) και με την Χεζμπλάχ του Λιβάνου και προσδοκεί σε περαιτέρω αποκόμιση οφελών από την μεταπολεμική Συρία, ερχόμενο σε "επαφή", με τον εχθρό του Ισραήλ
Η Τουρκία από την πλευρά της επιχειρεί κατόπιν Ρωσικής προτροπής να τα βρεί με τον Άσσαντ, προσδοκώντας στην αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο από τη Δαμασκό, στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ) με αυτό καθώς και στην συμμετοχή της στην ανοικοδόμηση της Συρίας
Η Ρωσία βλέπει την Τουρκία ως τον γεωπολιτικό παίκτη που μπορεί σε συνεργασία με τη Συρία, να διεισδύσει ενεργειακά στη ΝΑ Μεσόγειο, δημιουργώντας προβλήματα σε ΗΠΑ-ΕΕ-Κύπρο-Ελλάδα οι οποίες επιχειρούν την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ηπέιρου από τη Ρωσία.
Παράλληλα η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Συρίας με την ρωσική παρουσία στη Συρία αλλά και το Ιράν, δημιουργούν έναν αντιδυτικό συνασπισμό κρατών στην περιοχή, ενάντια στο υπό διαμόρφωση ΝΑΤΟ Μ.Ανατολής από τις ΗΠΑ-Ισραήλ-Αραβικές χώρες.
Τέλος η Κίνα έχει όφελος από την μη δημιουργία κουρδικού μορφώματος στη Βόρεια Συρία, αφού στο "δρόμο του μεταξιού" δεν θα εύρισκε μπροστά της, ένα φιλοδυτικό κρατίδιο.
Τα "απόνερα" για Ελλάδα-Κύπρο
Οι επιπτώσεις για Ελλάδα-Κύπρο θα είναι σημαντικότατες σε περίπτωση υλοποίησης της παραπάνω σχεδίασης, εφόσον το ψευδοκράτος αναγνωρισθεί από την Συρία και χαράξει ΑΟΖ μαζί του, δημιουργώντας επιπλέον αναστάτωση στη ΝΑ Μεσόγειο.
Τέλος οι τουρκικές θέσεις εκτιμούμε ότι μελλοντικά θα τύχουν περισσότερο της κατανόησης της Ρωσικής πλευράς, με ότι αυτό συνεπάγεται για Αιγαίο και Ελληνοτουρκικά.
Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι η προώθηση της τετραμερούς διάσκεψης των ΥΠΕ Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν-Συρίας αντιστρατεύεται τα συμφέροντα ΗΠΑ-ΕΕ-Ισραήλ στην Μ.Ανατολή.
Ιδιαίτερα η Τουρκία με την στάση της αυτή, ακόμη και μετά τους σεισμούς δείχνει να περιφρονεί τις ΗΠΑ και την βούλησή τους αναφορικά με τους Κούρδους του YPG και τον Άσαντ, ρίχνοντας νέα γροθιά στο μαχαίρι, συνομιλώντας με εχθρούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.