Ένοπλες Συρράξεις

Η Τουρκία χάνει δις δολάρια από την απόσυρση της Ρωσίας από την συμφωνία με το σιτάρι

Η Τουρκία διέκοψε τη διαμετακόμιση δυτικών εμπορευμάτων στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον  οικονομολόγο Konstantin Dvinsky, η διακοπή της διαμετακόμισης σχετίζεται άμεσα με την παράταση της λεγόμενης συμφωνίας σιτηρών, η οποία λήγει στις 18 Μαρτίου.

Η Τουρκία έχει αναδειχθεί, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως μία από τις χώρες που παρέχουν οικονομική σωτηρία στη Ρωσία. Η αξία των διμερών αγαθών που ανταλλάσσονται μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, έχει  αυξηθεί περίπου 200 τοις εκατό καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο Λευκός Οίκος, έστειλε έναν αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών τόσο στην Τουρκία όσο και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, για να τους πιέσει να κόψουν τους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Η Τουρκία, σύμφωνα με τον οικονομολόγο,  ενδιαφέρεται περισσότερο για τη συμμετοχή της Ρωσίας στο «σιταριακό deal». Η Άγκυρα προσπαθεί έτσι απλώς να ενισχύσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά τροφίμων.

«Η Τουρκία αγοράζει δημητριακά, τα μεταποιεί σε αλεύρι και στη συνέχεια πουλά το προϊόν αυτό στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Έτσι, η Άγκυρα όχι μόνο κερδίζει  χρήματα από αυτό το σχήμα, αλλά ενισχύει επίσης τη γεωοικονομική και γεωπολιτική της επιρροή στον τρίτο κόσμο», αναφέρει.

Να υπενθυμίσουμε ότι, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν επρόκειτο να ανανεώσει τη συμμετοχή της στη συμφωνία. Ο διπλωμάτης το εξήγησε με το γεγονός ότι, δημιουργούνται εμπόδια για την εξαγωγή ρωσικών αγροτικών προϊόντων σε όλο τον κόσμο.

«Είναι απαραίτητο να σταματήσουν οι παράνομες κυρώσεις, κάθε μορφή παραβίασης της ελευθερίας του διεθνούς εμπορίου, χειραγώγησης της αγοράς, αυθαίρετης επιβολής ανώτατων ορίων τιμών και άλλες προσπάθειες ιδιοποίησης ξένων φυσικών πόρων», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Αυτή η θέση της Ρωσίας δεν ταιριάζει στην Τουρκία, η οποία προσπαθεί με όλα τα μέσα που διαθέτει να πείσει τη Μόσχα να επαναλάβει τη συμμετοχή της στο «σιτηροσυμφωνία». Ωστόσο, σύμφωνα με τον Konstantin Dvinsky, η συμμετοχή στη συμφωνία είναι αντίθετη προς τα συμφέροντα της Ρωσίας.

Ενόψει της κριτικής, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αρνήθηκε ότι η Τουρκία εξάγει προϊόντα τεχνολογίας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε στρατιωτικό εξοπλισμό σε συνέντευξη Τύπου τον Φεβρουάριο.

Ξένο μέσο ενημέρωσης, ανέφερε προηγουμένως ότι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών εδάφους αεροδρομίων της Τουρκίας Havas, είχε προειδοποιήσει τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες ότι, ενδέχεται να σταματήσει να παρέχει υπηρεσίες σε αεροσκάφη δυτικής κατασκευής λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ουάσιγκτον.

Να επισημάνουμε ότι, η Τουρκία καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - ωστόσο αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις - αλλά εξακολουθούσε να οπλίζει το Κίεβο με εξελιγμένα όπλα ακόμη και πριν από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλου εξοπλισμού.

«Όμως η Τουρκία έχει ωφεληθεί από τους δεσμούς της με τη Μόσχα εν μέσω οικονομικής κρίσης και αυξανόμενου πληθωρισμού. Ο Ερντογάν θέλει να τοποθετήσει την Τουρκία ως κόμβο φυσικού αερίου, στέλνοντας πιθανώς ρωσικό αέριο στην Ευρώπη. Οι Ρώσοι έχουν γίνει επίσης μεγάλοι αγοραστές τουρκικών ακινήτων», αναφέρει το μέσο ενημέρωσης.

 

 


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ