Σε ένα μπαράζ ενίσχυσης με οπλικά συστήματα, συστήματα αεράμυνας και πιθανή αποστολή μαχητικών F/A-18 φαίνεται να προχωρούν οι Δυτικές συμμαχικές δυνάμεις στην Ουκρανία.
Η Φινλανδία, η οποία έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ως απάντηση στην εισβολή της γειτονικής Ρωσίας στην Ουκρανία, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να παράσχει στο Κίεβο μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 Hornet.
Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin, είναι ανοιχτή στη μεταφορά του αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους F/A-18 Hornet, ανέφερε το YLE. Η Φινλανδή πρωθυπουργός, φέρεται να ανέφερε τη δυνατότητα αποστολής πολεμικών αεροσκαφών στο Κίεβο κατά την επίσκεψή της στις 10 Μαρτίου.
Η Marin είπε ότι, μια τέτοια συζήτηση θα μπορούσε να γίνει στη Φινλανδία, καθώς η χώρα αγοράζει νέα μαχητικά για να αντικαταστήσει αυτά που διαθέτει αυτή τη στιγμή.
Η Πρωθυπουργός είπε: «Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τα μαχητικά Hornet, εάν θα ήταν δυνατό να τα προσφέρουμε στην Ουκρανία και τι είδους εκπαίδευση χρειάζεται για αυτό».
Τόνισε ότι όλες οι τρέχουσες συζητήσεις για τα μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στα πρώτα τους στάδια και ότι, θα χρειαστεί εκτεταμένη συνεργασία μεταξύ των δυτικών συμμάχων σε αυτό το θέμα.
Το 2021, η Φινλανδία ανακοίνωσε την απόκτηση 64 μαχητικών τζετ F-35A 5ης γενιάς από τις ΗΠΑ, για να αντικαταστήσει τον απαρχαιωμένο στόλο της F/A-18 Hornets. Το πρώτο F-35 αναμένεται να φτάσει στη Φινλανδία το 2025.
Στις 10 Μαρτίου, η πρωθυπουργός Marin ταξίδεψε στο Κίεβο. Μίλησε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy και παρευρέθηκε σε μνημόσυνο για τον Dmytro Kotsyubailo, έναν εθνικό ήρωα που πέθανε στη μάχη για το Bakhmut στις 7 Μαρτίου.
Η νέα εξέλιξη έρχεται καθώς εκπρόσωποι της Πολωνίας και της Σλοβακικής κυβέρνησης, επανέλαβαν το αίτημά τους προς τους συμμάχους να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.
Η Βαρσοβία και η Μπρατισλάβα, ισχυρίζονται ότι είναι έτοιμες να μεταφέρουν τα αεροσκάφη MiG-29 της Σοβιετικής εποχής στο Κίεβο. Δεν είναι ακόμη σαφές, εάν άλλες δυτικές χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία είναι έτοιμες να στηρίξουν αυτή την κίνηση.
Σύστημα αεράμυνας NASAMS
Σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Νορβηγία θα προμηθεύσει στην Ουκρανία δύο μονάδες εκτόξευσης NASAMS. Θα έρθουν επιπλέον των δύο μονάδων εκτόξευσης που παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες το περασμένο φθινόπωρο.
«Η Ουκρανία έχει επείγουσα ανάγκη να αμυνθεί έναντι των επιθέσεων με πυραύλους και η Νορβηγία θα τη βοηθήσει να το πετύχουν», δήλωσε ο νορβηγός υπουργός Άμυνας Μπιορν Άριλντ Γκραμ.
Η προσθήκη δύο ακόμη μονάδων εκτόξευσης, θα βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα της Ουκρανίας να προστατεύει τις πόλεις και τις κρίσιμες υποδομές της, από επιθέσεις ρωσικών πυραύλων. «Η Νορβηγία θα εκπαιδεύσει επίσης, το ουκρανικό προσωπικό για τη συντήρηση και τη λειτουργία του συστήματος», ανέφερε το υπουργείο.
Το NASAMS έχει αποδειχθεί ότι, είναι ένα αποτελεσματικό σύστημα αεράμυνας. Η προσθήκη δύο ακόμη μονάδων θα βελτιώσει σημαντικά την ικανότητα της Ουκρανίας, να προστατεύει τις πόλεις και τις κρίσιμες υποδομές της από επιθέσεις ρωσικών πυραύλων.
Το NASAMS είναι ένα φορητό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα για την καταστροφή στόχων ελιγμών σε χαμηλά και μεσαία ύψη. Το συγκρότημα αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '90 από τη νορβηγική εταιρεία Kongsberg Defense, με τη συμμετοχή της αμερικανικής εταιρείας Raytheon. Το σύστημα αεράμυνας τέθηκε σε υπηρεσία με τις Νορβηγικές Ένοπλες Δυνάμεις το 1994.
Το βεληνεκές των πυραύλων AIM-120 AMRAAM που λειτουργούν στο σύστημα είναι μεταξύ 20-40 km, με μέγιστο ύψος 20 km. Το κόστος μιας τέτοιας μονάδας είναι περίπου 65 εκατομμύρια δολάρια.
AGM-84 Harpoon στην Ουκρανία
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, παρέλαβαν 25 αντιπλοϊκούς πυραύλους κρουζ AGM-84 Harpoon από τη Δανία και την Ισπανία.
Η μεταφορά αυτών των όπλων στην Ουκρανία έγινε την άνοιξη του 2022, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποίησαν παρόμοια όπλα στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας. Ο ακριβής αριθμός των πυραύλων αυτού του τύπου που παραμένουν σε υπηρεσία με τον ουκρανικό στρατό είναι ακόμη άγνωστος, ωστόσο, η εμβέλεια των στόχων χτυπήματος για τον τελευταίο είναι τουλάχιστον 120 χιλιόμετρα, κάτι που αποτελεί αρκετά σοβαρό κίνδυνο.
Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), οι πύραυλοι μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία το 2022, ενώ δεν είναι ακόμη με βεβαιότητα γνωστό εάν οι τελευταίοι προορίζονται για εκτόξευση βλημάτων από σταθερούς ή κινητούς εκτοξευτές.
Η προμήθεια αυτού του αντιπλοϊκού όπλου στην Ουκρανία, ήταν μια από τις πρώτες σοβαρές κλιμακώσεις στη στάση της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, περιορίζοντας σαφώς τις δυνατότητες του ρωσικού στόλου στη δυτική Μαύρη Θάλασσα λόγω του κινδύνου που ενέχουν αυτοί οι πύραυλοι.