Το ΝΑΤΟ είναι ολοένα και πιο επιφυλακτικό για τον ρωσικό υποβρύχιο στόλο, λόγω της δυνατότητάς του να καταστρέψει και να βλάψει κρίσιμες υποδομές. Στη Δύση, πιστεύουν ότι η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει υποβρύχια για να χτυπήσει κρίσιμες υποδομές - καλώδια Διαδικτύου, αγωγούς και άλλες επικοινωνίες στον βυθό της θάλασσας.
Σύμφωνα με έγκριτο μέσο, ειδικοί σημειώνουν ότι, οι δυνατότητες της Ρωσίας σε αυτόν τον τομέα της δίνουν ένα «ασύμμετρο πλεονέκτημα», ενώ ανησυχούν σοβαρά για τη συσσώρευση του στόλου των υποβρυχίων από τη Ρωσία.
«Τα τελευταία χρόνια, η Μόσχα έχει κατασκευάσει μια σειρά από υποβρύχια ικανά να φτάσουν τους πιο σημαντικούς στόχους στις ΗΠΑ ή την ηπειρωτική Ευρώπη. Και τώρα τα μέλη του ΝΑΤΟ κρούουν όλο και περισσότερο τον κώδωνα του κινδύνου για τις δραστηριότητες του υποβρυχιακού στόλου του Βλαντιμίρ Πούτιν», αναφέρουν.
Το ρωσικό ναυτικό διαθέτει έναν από τους πιο ευέλικτους στόλους υποβρυχίων στον κόσμο. Στην απίθανη περίπτωση ενός παγκόσμιου πολέμου πλήρους κλίμακας, τα ρωσικά υποβρύχια με πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν γενική πυρηνική αποτροπή, ενώ συμβατικά οπλισμένα πλοία θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του εχθρού σε άλλες περιοχές.
Ο Michael Peterson, διευθυντής του RMSI, ενός αμερικανικού ερευνητικού κέντρου που μελετά τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας στη θάλασσα, είπε ότι πιθανές επιθέσεις σε υποθαλάσσιες κρίσιμες υποδομές σε όλο τον κόσμο αποτελούν μια πολύ σοβαρή και δικαιολογημένη απειλή.
«Για τουλάχιστον δέκα χρόνια, η Ρωσία έχει αναπτύξει σημαντικά τα μέσα διεξαγωγής πολέμου στον βυθό της θάλασσας. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο λεγόμενο GUGI, δηλαδή στην Κύρια Διεύθυνση Έρευνας Βαθέων Θαλασσών του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας (ασχολείται με την εκπαίδευση υποβρύχιων ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού», είπε ο Peterson.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτό το τμήμα υπηρετούν η ελίτ του ναυτικού, οι ναυτικοί, που εκτελούν τα πιο σύνθετα και σημαντικά καθήκοντα για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας. Ο Peterson είπε ότι στο οπλοστάσιο GUGI υπάρχει, για παράδειγμα, το μοναδικό πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod, το οποίο είναι ο φορέας των θαλάσσιων drones Poseidon (υποβρύχιες πυρηνικές τορπίλες με πυρηνικό σταθμό).
Ορισμένα άλλα υποβρύχια, είναι ικανά να τοποθετούν είτε συσκευές ακρόασης είτε εκρηκτικά σε αντικείμενα, όπως καλώδια βαθιάς θάλασσας στον πυθμένα του ωκεανού. Το GUGI έχει όλες τις δυνατότητες να διεξάγει κατασκοπεία, να διαχειριστεί την κλιμάκωση ή απλώς να διεξάγει πόλεμο με μεγάλη ζημιά στον εχθρό.
«Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν οι Ρώσοι έκοβαν τα υπερατλαντικά καλώδια του Διαδικτύου; Θα είχε τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις και θα περιόριζε επίσης σοβαρά τις επικοινωνίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της ηπειρωτικής Ευρώπης. Και η Ρωσία, έχει τέτοιες ευκαιρίες και είναι πολύ σημαντικές», προειδοποίησε ο διευθυντής του αναλυτικού κέντρου.
Ο Peterson του RMSI, μιλώντας για μια πιθανή άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, εξέφρασε την άποψη ότι το κύριο θέατρο των επιχειρήσεων θα ήταν στη στεριά. Ωστόσο, υπενθυμίζει ότι το στρατιωτικό δόγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συνεπάγεται την πρόκληση της μεγαλύτερης στρατηγικής ζημιάς στον εχθρό. Και η χρήση του υποθαλάσσιου στόλου εδώ δίνει στη Μόσχα ένα πλεονέκτημα.
Η δολιοφθορά σε κρίσιμες υποδομές είναι ένας σχετικά νέος τύπος στρατιωτικής δραστηριότητας. Και αυτός είναι ένας από εκείνους τους τομείς, στους οποίους η Ρωσία αισθάνεται το πλεονέκτημά της. Παράδειγμα, τα χτυπήματα σε σταθερές εγκαταστάσεις υποδομής στην Ουκρανία με χρήση της Ρωσικής αεροπορίας και ναυτικού.
Συμπερασματικά, ο Peterson υποστηρίζει ότι το επίπεδο επικινδυνότητας των ρωσικών υποβρυχίων, είναι πλέον τόσο μεγάλο όσο ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. «Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι, τα ρωσικά πυρηνικά υποβρύχια αναπτύσσονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ελέγχουν τις ακτές των ΗΠΑ, τη Μεσόγειο και άλλες περιφερειακές περιοχές της Ευρώπης. Τέτοιες ενέργειες ήταν χαρακτηριστικές για τον σοβιετικό στόλο υποβρυχίων κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», κατέληξε.