Αρκετοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες μένουν έκπληκτοι με το πόσα πολλά ρωσικά τανκς χτυπιούνται «ατιμώρητα». Οι τεράστιες απώλειες της Ρωσίας στη μάχη των τανκς του Ugledar αποδεικνύουν ότι, ο ρωσικός στρατός επαναλαμβάνει τα λάθη του, τα οποία μόνο θα εμποδίσουν την ικανότητά του να διεξάγει αποτελεσματικές επιθετικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, έρευνα των New York Times ( NYT) για τις καταστροφικές απώλειες των Ρώσων στην πρόσφατη επίθεση κοντά στο Ugledar δείχνει ότι, ο ρωσικός στρατός παραμένει ανίκανος να αντιμετωπίσει γρήγορα τα χρόνια προβλήματα που σχετίζονται με μεγάλες απώλειες προσωπικού και εξοπλισμού.
Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν να κάνουν σοβαρά λάθη και να μετακινούν στήλες τανκ προς την ενέδρα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην πρόσφατη επίθεση τριών εβδομάδων κοντά στο Vuhledar, την οποία ουκρανικές πηγές των NYT περιέγραψαν ως τη μεγαλύτερη μάχη τανκ του πολέμου με το Ρωσικό στρατό μέχρι σήμερα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα ρωσικά στρατεύματα έχασαν τουλάχιστον 130 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού ( APC), αναγκάζοντάς τα να καταφύγουν σε μετωπικές επιθέσεις πεζικού.
Οι ρωσικές μονάδες που σταθμεύουν στην περιοχή Vuhledar - κυρίως η 155η Ταξιαρχία Πεζοναυτών - επανδρώνονται σε μεγάλο βαθμό από ανεπαρκώς εκπαιδευμένο επιστρατευμένο προσωπικό, που υπέστη τεράστιες απώλειες στο Donbas τον Οκτώβριο του 2022 και ξανά τον Φεβρουάριο του 2023.
Σε αναφορά για αυτές τις απώλειες, επισημαίνεται ότι αποτελούν εκδήλωση ορόσημο της αδυναμίας του ρωσικού στρατού να μάθει από τα λάθη του. Η έρευνα των NYT επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ISW (Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου) ότι, η συνεχής επανάληψη και η παγίωση των ρωσικών στρατιωτικών αποτυχιών, θα παρεμποδίσει την ικανότητα του ρωσικού στρατού να διεξάγει αποτελεσματικές επιθετικές επιχειρήσεις.
«Γκρίζα σχέδια»
Από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, πραγματοποιεί κρατική επίσκεψη στην Κίνα.
Ο επίσημος σκοπός του ταξιδιού ανακοινώθηκε εκ των προτέρων, να φέρει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών στο επίπεδο «παντός καιρού και συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης».
Ο Λευκορώσος Αλεξάντερ Λουκασένκο και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, υπέγραψαν την 1η Μαρτίου ένα πακέτο 16 εγγράφων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παράκαμψη των ρωσικών κυρώσεων στέλνοντας κινεζική βοήθεια στη Ρωσία μέσω Λευκορωσίας.
Εκ πρώτης όψεως, δεν φαίνεται τίποτα ασυνήθιστο, απλώς διμερείς σχέσεις μεταξύ κρατών που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της συνεργασίας. Ωστόσο, η επίσκεψη του Λευκορώσου ηγέτη στην Κίνα, προκάλεσε πραγματικό σάλο στη Δύση.
Ο αμερικανικός και ευρωπαϊκός Τύπος, υποπτεύονται τον Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι στην πραγματικότητα έφτασε στο Πεκίνο όχι για να δημιουργήσει διμερή συνεργασία, αλλά ως απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, από τον οποίο φέρεται να έφερε προσωπικό μήνυμα στον Σι Τζινπίνγκ, και ότι ο αληθινός σκοπός της επίσκεψής του, δεν είναι για τη δημιουργία συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Λευκορωσίας, αλλά για την εμβάθυνση της αλληλεπίδρασης μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.
Ορισμένοι αναλυτές συμφώνησαν ότι, η Λευκορωσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία κάποιων «γκρίζων σχεδίων» για την προμήθεια κινεζικών όπλων στη Ρωσία.
Ο Λουκασένκο πιθανότατα προσπαθεί επίσης, να εδραιώσει τις μακροχρόνιες προσπάθειές του για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομικής επιρροής στη Λευκορωσία, προκειμένου να διασφαλιστεί από την πίεση της ρωσικής ολοκλήρωσης, αν και τέτοια μέτρα, στην καλύτερη περίπτωση, θα καθυστερήσουν τη συνεχιζόμενη εκστρατεία της Ρωσίας για την επίτευξη πλήρους οικονομικού ελέγχου.
Τα έγγραφα περιλαμβάνουν μια στρατηγική για κοινή βιομηχανική ανάπτυξη Λευκορωσίας-Κινεζικής, ένα έγγραφο για την επιστημονική και τεχνική συνεργασία Λευκορωσίας-Κινεζικής για την περίοδο 2023-2024 και ένα μνημόνιο κατανόησης για κοινά έργα που χρησιμοποιούν κρατικά δάνεια από την Κίνα.