Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής Γκομέλ της Λευκορωσίας, ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε απόψε τα σύνορα με την Ουκρανία. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι, η έκρηξη σημειώθηκε μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα, η οποία, μετά το περιστατικό στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Machulishchi και την ανάπτυξη μεγάλων δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στα σύνορα με τη Λευκορωσία, προκαλεί εξαιρετικά σοβαρές ανησυχίες.
Ταυτόχρονα, είναι γνωστό ότι η έκρηξη σημειώθηκε τη στιγμή που ακούστηκαν σήματα αεροπορικής επιδρομής στην περιοχή Zhytomyr, η οποία μπορεί να οφείλεται στην επίθεση ορισμένων στόχων από drone, καθώς ακόμη και τα ουκρανικά συστήματα HIMARS αναπτύσσονται κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία , και επιπλέον, η έκρηξη μπορεί επίσης να είναι συνέπεια των ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας.
Αεροπορική βάση στη Λευκορωσία
Ένα ρωσικό αεροσκάφος A-50U Αερομεταφερόμενου Συστήματος Προειδοποίησης και Ελέγχου (AWACS), καταστράφηκε σε επίθεση με drone στην αεροπορική βάση Machulishchy στη Λευκορωσία.
Σύμφωνα με αναφορές, η επίθεση διενεργήθηκε από την Λευκορωσική παρτιζάνικη ομάδα BYPOL, η οργάνωση ανέλαβε αργότερα την ευθύνη και επιβεβαίωσε τις επιθέσεις. Η ζημιά στο Α-50 ήταν επίσης, εκτεταμένη και το κατέστησε εκτός ενεργείας για σημαντικό διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η BYPOL χρησιμοποίησε δύο drones σε μια επιχείρηση «δολιοφθοράς» και εκμεταλλεύτηκε το «μεγάλο» μέγεθος του αεροσκάφους.
Ρωσία και Λευκορωσία εξοργίστηκαν
Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Λευκορωσίας, βρήκαν αργότερα μια τσάντα με πίνακες ελέγχου drone, που επιβεβαίωσαν την πράξη δολιοφθοράς. Τόσο η Μόσχα όσο και το Μινσκ, θα το αντιμετωπίσουν τώρα πιθανώς ως τρομοκρατική ενέργεια.
Η Ρωσία κατηγορεί εδώ και καιρό την Ουκρανία ότι, χρησιμοποιεί μεθόδους που ισχυρίζεται ότι την χαρακτηρίζει ως «τρομοκρατική» τακτική, μετά τη δολοφονία αμάχων στο ρωσικό έδαφος (Daria Dugina) και τον βομβαρδισμό της γέφυρας Κερτς.
Ωστόσο, αυτό που μένει να φανεί είναι εάν η απενεργοποίηση του αεροσκάφους AWACS, θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις της ρωσικής αεροπορίας (VVS) από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, καθώς το VVS έχει πολύ λίγα αεροσκάφη AWACS.
Το αεροδρόμιο Machulishchy απέχει 12 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μινσκ, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες συγκλονίστηκε από δύο ισχυρές εκρήξεις. Η ομάδα BYPOL ανέλαβε αργότερα την ευθύνη για την επίθεση.
«Ένα από τα εννέα AWACS των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων αξίας 330 εκατομμυρίων δολαρίων καταστράφηκε», ανέφερε η δήλωσή τους.
Η Ρωσία είναι ήδη ελλιπής σε AWACS
Η Ρωσία είναι από καιρό γνωστό ότι διαθέτει μικρό αριθμό αεροσκαφών AWACS και αυτό ήταν ένα από τα μόνα εννέα αεροσκάφη του αποθέματός της.
Το Beriev A-50 είναι ένα αεροσκάφος AWACS της σοβιετικής εποχής, βασισμένο στο αεροσκάφος Ilyushin Il-76 που πέταξε για πρώτη φορά το 1978. Τέθηκε σε υπηρεσία το 1985, με περίπου 40 να παράγονται μέχρι το 1992. Η έλλειψή τους και οι αναφερόμενες καθυστερήσεις στην εισαγωγή του A -100 AWACS λόγω των βιομηχανικών και τεχνολογικών κυρώσεων, είναι πιθανό να επηρεάσουν την ικανότητα της Ρωσίας έναντι των δυνατοτήτων αερομεταφερόμενων επιθέσεων μεγάλης εμβέλειας, εάν η Ουκρανία αποκτήσει τέτοιες στο μέλλον.
Η Ουκρανία έχει ζητήσει F-16, και ορισμένες χώρες του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) εκπαιδεύουν ακόμη και τους πιλότους τους, σε περίπτωση που ληφθεί μια τέτοια απόφαση. Ως εκ τούτου, η κρισιμότητα των αερομεταφερόμενων αεροπλάνων έγκαιρης προειδοποίησης γίνεται ακόμη πιο έντονη για τη Ρωσία.
Ορισμένοι Ρώσοι ειδικοί στην άμυνα φοβούνται τώρα ότι δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, τους οποίους η Ρωσία είχε κατηγορήσει εδώ και καιρό ότι βοηθούν κρυφά τα ουκρανικά στρατεύματα στο έδαφος, μπορεί να εκμεταλλευτούν την απουσία ενός AWACS και να βοηθήσουν την Ουκρανία να επινοήσει τακτικές για πιο τολμηρή χρήση των MiG-29 και Su -27 μαχητές.