Η αποτελεσματική χρήση όπλων αεροσκαφών υψηλής ακρίβειας που καθοδηγούνται με λέιζερ (ASP), εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαφάνεια της ατμόσφαιρας (καιρικές συνθήκες, καπνός).
Αυτή η έλλειψη στερείται πυρομαχικών με καθοδήγηση GPS. Τέτοια όπλα εξαρτώνται από την ακρίβεια του προσδιορισμού της θέσης του φορέα και από την ακρίβεια του προσδιορισμού των συντεταγμένων του στόχου. Σε σύγκριση με την καθοδηγούμενη με λέιζερ TSA, οι βόμβες που καθοδηγούνται με GPS είναι σημαντικά φθηνότερες.
Τα πυρομαχικά κοινής άμεσης επίθεσης (JDAM), είναι ένα σχετικά φθηνό κιτ για τη μετατροπή βομβών ελεύθερης πτώσης που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, σε όπλα ακριβείας με CEP λίγων μόνο μέτρων. Για παράδειγμα, οι βόμβες Mk84 (2000 λίβρες, 904 κιλά), Mk82 (500 λίβρες, 227 κιλά) και άλλες βόμβες TSA μπορούν να εξοπλιστούν με παρόμοιο εξοπλισμό.
Σε άρθρο μας αναφέραμε ότι, οι ΗΠΑ παρέχουν στην Ουκρανία μια βόμβα μεγάλης εμβέλειας καθοδηγούμενη από GPS, που είναι ικανή να πλήξει στόχους μίλια μακριά. Δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα επιβεβαίωσαν πως το όπλο είναι το Extended-Range Jdam, γνωστό ως Jdam-ER.
Το Πεντάγωνο δεν έχει επισήμως αναγνωρίσει ότι, στέλνει την τροποποιημένη έκδοση του Joint Direct Attack Munition της Boeing, λέγοντας μόνο ότι θα έστελνε «αεροπορικά πυρομαχικά ακριβείας» ως μέρος ενός πακέτου 1,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ανακοινώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου.
Εάν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας λάβουν επαρκή ποσότητα πυρομαχικών JDAM-ER και βόμβες μικρής διαμέτρου από το έδαφος (GLSDB) στις περιοχές της πρώτης γραμμής, τότε από την πλευρά των Ρωσικών δυνάμεων πολλά θα πρέπει να επανεξεταστούν.
Για παράδειγμα, σε απόσταση 150 km από τη γραμμή επαφής, θα χρειαστεί να μετακινηθούν σχεδόν όλες οι αποθήκες με υλικά περιουσιακά στοιχεία πυρομαχικά, καύσιμα, τρόφιμα, τεχνικά μέσα αεροπορίας, ένδυση και ιατρικός εξοπλισμός. Θα πρέπει δηλαδή οι Ρωσικές δυνάμεις, να επανεξετάσουν τις θέσεις όλων των αποθηκών υλικών πόρων και να αντιμετωπίσουν στενά τα θέματα της μέγιστης διασποράς τους.
Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, θα είναι επίσης απαραίτητο να διευκρινιστεί η τοποθεσία των διοικητικών και εκφορτωτικών σιδηροδρομικών σταθμών, οι οποίοι μπορεί τώρα να βρίσκονται εντός της εμβέλειας του JDAM-ER / GLSDB.
Οι ομάδες δυνάμεων και μέσων τεχνικής υποστήριξης, ενδέχεται να υποστούν σημαντικές αλλαγές. Θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε βαθύτερο πίσω μέρος των σωμάτων επισκευής και αποκατάστασης και των αντίστοιχων αποθηκών , τεθωρακισμένων και αυτοκινήτων, κ.λπ.
Θα πρέπει επίσης να αναθεωρηθεί το τρέχον σύστημα διοίκησης και ελέγχου στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Οι θέσεις διοίκησης, εφεδρικής διοίκησης, πίσω και βοηθητικές θέσεις διοίκησης και ελέγχου θα πρέπει είτε να απομακρυνθούν από τη γραμμή επαφής σε σημαντικά μεγαλύτερες αποστάσεις ή θα πρέπει να καμουφλάρονται πιο προσεκτικά και να ενισχυθούν τα μέτρα καμουφλάζ ασυρμάτου και επικοινωνιών.
«Θα πρέπει να ξεχάσουν τα προηγούμενα πρότυπα, την απόσταση από το LBS στα 30-40, 70-100 και 100-150 km. Τέλος, θα χρειαστεί να αλλάζουν πολύ πιο συχνά τους τόπους ανάπτυξής τους», αναφέρει το μέσο ενημέρωσης.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι, η Ουκρανία άρχισε μια ενεργή μεταφορά εχθροπραξιών βαθιά στο ρωσικό έδαφος, έχοντας καταφέρει να καταστρέψει πολλά στρατηγικά βομβαρδιστικά των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων στα «πίσω» αεροδρόμια, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μία πολύ άσχημη εξέλιξη για την Ρωσία.
Το JDAM-ER/GLSDB θα έχει τον πιο σημαντικό αντίκτυπο στη λειτουργία των κόμβων επικοινωνίας των σημείων ελέγχου, τα οποία παρέχουν το σχηματισμό καναλιών διαφόρων τύπων επικοινωνίας και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των σημείων ελέγχου.
Δεν θα υπάρχουν πρακτικά ασφαλή μέρη στο Ντονμπάς εάν η Δύση προμηθεύσει το Κίεβο με κιτ JDAM-ER για βόμβες σκόπευσης.
Τέλος, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η έννοια του πίσω μέρους εξαφανίζεται εντελώς για τις Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, τις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορόζιε, βόμβες μικρής διαμέτρου εκτοξευόμενες από το έδαφος μπορούν επίσης να φτάσουν στις βόρειες περιοχές της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένου του Αρμιάνσκ.
Φυσικά, ο αγώνας ενάντια στο JDAM-ER / GLSDB προβάλλει υψηλότερες απαιτήσεις για το Ρωσικό σύστημα αναγνώρισης ραντάρ, τον βαθμό ετοιμότητας μάχης και την ένταση του μαχητικού καθήκοντος των αντιαεροπορικών πυραυλικών δυνάμεων.
Έχει αναφερθεί ότι, το βομβαρδιστικό πρώτης γραμμής Su-24 της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, εκσυγχρονίστηκε από Πολωνούς ειδικούς για να μπορεί να εκτοξεύει τακτικούς πυραύλους κρουζ του προτύπου του ΝΑΤΟ, καθώς αυτό είναι το μόνο ουκρανικό αεροσκάφος ικανό να μεταφέρει πυραύλους Storm Shadow και SCALP.
Από τη μία πλευρά, το κιτ πυρομαχικών κοινής άμεσης επίθεσης μπορεί να τοποθετηθεί σε Ουκρανικά αεροσκάφη, και στη συνέχεια μια πρόσθετη απειλή, θα «κρέμεται» πάνω από το ρωσικό στρατιωτικό αρχηγείο, τις αποθήκες και τις διαβάσεις.
Επίσης είναι πιθανό η μεταφορά των τεχνολογιών JDAM στην κυβέρνηση του Κιέβου, να είναι ένα ενδιάμεσο βήμα προς την επακόλουθη παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-15 και F-16 στην Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.
Οι Ρωσικές δυνάμεις εναποθέτουν την αντιμετώπιση των υπόψιν βομβών στο αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα μικρού βεληνεκούς Tor (από πολλές απόψεις δημιουργήθηκε για την καταπολέμηση των όπλων αεροπλάνων ολίσθησης) και στο αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Pantsir-S1 που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το JDAM-ER / GLSDB.
Επιπλέον, τα JDAM-ER μπορούν να χτυπηθούν επιτυχώς από αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300PM και S-400. Από τα μέσα στρατιωτικής αεράμυνας, τα αεροσκάφη JDAM-ER είναι αρκετά ικανά για τα συστήματα αεράμυνας Buk M2 και M3. Δηλαδή, ο ρωσικός στρατός έχει κάτι να αντιταχθεί στα νέα πυρομαχικά με καθοδήγηση ακριβείας.