Ενέργεια
Ενημερώθηκε στις:

Gregy: Tα επόμενα βήματα για το μεγάλο πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου ύψους 4,2 δισ.

Σε στάδιο ωρίμανσης των διαδικασιών μπαίνουν οι διεργασίες για το μεγάλο πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Αιγύπτου ύψους 4,2 δισ. που υλοποιεί η Elica του ομίλου Κοπελούζου.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές εντός των ημερών αναμένεται να επιλεγούν οι σύμβουλοι που θα αναλάβουν τις δύο μελέτες Desktop Study που θα καθορίσουν την οριστική όδευση του καλωδίου και την CBA, τη μελέτη κόστους – οφέλους με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης του καλωδίου.

Όπως αναφέρει το newmoney.gr,Το επόμενο βήμα στην πορεία του έργου είναι να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τις επόμενες οριστικές μελέτες που απαιτούνται. Η κινητικότητα γύρω από το Gregy που σύμφωνα με στελέχη του ομίλου συγκεντρώνει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές τράπεζες για να το χρηματοδοτήσουν επιβεβαιώνεται και από τις επόμενες κινήσεις της εταιρείας.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες εβδομάδες μέρες θα μεταβούν στο Κάιρο στελέχη του ομίλου προκειμένου να οριστικοποιηθεί η χωροθέτηση των έργων ΑΠΕ που θα κατασκευαστούν στην Αίγυπτο και με βάση τις συμφωνίες που έχουν γίνει με την Αιγυπτιακή κυβέρνηση θα αδειοδοτηθούν με διαδικασίες εξπρές.  Όπως αναφέρουν στελέχη του ομίλου Κοπελούζου βρίσκεται σε εξέλιξη η εξασφάλιση γης για την υλοποίηση του χαρτοφυλακίου των έργων, συνολικής ισχύος 9,5 GW, εκ των οποίων το 75% θα είναι αιολικά και 25% φωτοβολταϊκά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εταιρεία έχει εισπράξει έντονο ενδιαφέρον από βιομηχανίες για την έναρξη συζητήσεων για σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων πώλησης ενέργειας που θα μεταφέρει η διασύνδεση του Gregy.

Το νέο ηλεκτρικό καλώδιο θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια σε ανταγωνιστικές τιμές με συνεχή ροή, με στόχο να συμβάλλει στην μείωση του ενεργειακού κόστους στη χώρα μας, τις ώρες που δεν παράγουν ενέργεια τα φωτοβολταϊκά πάρκα (profiling cost). Έτσι, οι βιομηχανίες θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, το οποίο αποτελεί σήμερα σημαντική παράμετρο επιβίωσης, ιδιαίτερα για τις ενεργοβόρες, και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό εξαγωγικό προσανατολισμό.

Όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής του  τομέα ΑΠΕ του ομίλου Κοπελούζου κ. Γιάννης Καρύδας, η πράσινη ενέργεια θα αποτελέσει κίνητρο ανάπτυξης νέων βιομηχανικών δραστηριοτήτων, όπως είναι για παράδειγμα τα ενεργοβόρα Data Centers, εταιρειών Τεχνητής Νοημοσύνης, αγροκαλλιέργειας και αγροτικές υποδομές, καθώς και παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Επίσης, η διασύνδεση με την Αίγυπτο θα συνδράμει στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και στην αύξηση της ευστάθειας του ελληνικού συστήματος, στη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο και σε σημαντικό εξαγωγέα πράσινης ενέργειας. Σημειώνεται ότι σημαντικά οφέλη θα αποκομίσει και η Ευρώπη, μια και το περίπου 1/3 της μεταφερόμενης από το GREGY ενέργειας θα μεταφέρεται στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

Η σύνδεση, θα αποτελείται από 4 καλώδια που θα εκτείνονται σε μήκος σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων στην ανατολική Μεσόγειο.

Το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας θα προορίζεται για την ελληνική βιομηχανία, άλλο ένα τρίτο για μεταφορά στη Βουλγαρία, την Ιταλία και στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και άλλο ένα τρίτο για την ελληνική παραγωγή καυσίμων όπως το υδρογόνο και η πράσινη μεθανόλη για τα πλοία. Το έργο έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Τα αιολικά και ηλιακά πάρκα στην Αίγυπτο θα απαιτήσουν επενδύσεις έως και 8 δισ. ευρώ και ο όμιλος Κοπελούζο στοχεύει σε μια διεθνή κοινοπραξία εταιρειών για την ανάπτυξή τους.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την Infinity Power – μια κοινοπραξία μεταξύ της αιγυπτιακής Infinity και της Masdar του Άμπου Ντάμπι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ