Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Κίνδυνοι και επακόλουθα από το διαφαινόμενο εξοπλισμό των Ουκρανών με F-16 μετά την επίσκεψη Μπάιντεν

Ενώ η ιστορική αιφνιδιαστική επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία, την παραμονή της πρώτης επετείου της ρωσικής εισβολής σε αυτή τη χώρα και η νέα του προσφορά  ύψους 460 εκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, ανέβασε πάρα πολύ το ηθικό των Ουκρανών, το αίτημα του Κιέβου για  απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-16 το ταχύτερο δυνατόν, παραμένει σε εκκρεμότητα για έγκριση από την Ουάσιγκτον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Μπάιντεν πραγματοποίησε μια τόσο επικίνδυνη επίσκεψη στην Ουκρανία για να δείξει αλληλεγγύη θα κρατήσει τους Ουκρανούς αισιόδοξους ότι τελικά θα πάρουν το F-16 νωρίτερα παρά αργότερα.", επισημαίνει σε άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα ακόλουθα:

"Η Ουάσιγκτον είχε ενημερώσει τη Μόσχα για την προγραμματισμένη επίσκεψη Μπάιντεν για να μειώσει περαιτέρω τους κινδύνους.

Όπως είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, «Μια επίσκεψη ενός Προέδρου των ΗΠΑ σε μια ενεργό εμπόλεμη ζώνη όπως αυτή είναι ιστορική και άνευ προηγουμένου. Σε αντίθεση με προηγούμενες επισκέψεις προέδρων σε εμπόλεμες ζώνες, όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ δεν έχουν στρατιωτική παρουσία στο έδαφος στην Ουκρανία, γεγονός που έκανε την επίσκεψη ενός εν ενεργεία προέδρου ακόμη πιο δύσκολη».

Με τέτοια δέσμευση του Προέδρου Μπάιντεν στον ουκρανικό αγώνα , είναι πράγματι κατανοητό όταν Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι τώρα επανεξετάζει τον προηγούμενο σκεπτικισμό του για τα F-16 για την Ουκρανία.

Παρεμπιπτόντως, όταν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ θα παρείχαν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε κατηγορηματικά «Όχι».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα όταν περιγράφει τον σκεπτικισμό του Μπάιντεν λέει  ότι αντικατοπτρίζει ένα τυπικό μοτίβο των ΗΠΑ, όπου  «πρώτα να λέει όχι, μετά να υπερασπίζεται σθεναρά αυτήν την απόφαση, για να πει μόνο ναι στο τέλος».

Αυτό το μοτίβο έχει και ένα άλλο χαρακτηριστικό. Πριν πουν «Ναι», οι ΗΠΑ λένε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να πάρει τα οπλικά συστήματα που επιθυμεί από τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.

Αλλά όταν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δείχνουν την ίδια απροθυμία και λένε ότι θα δώσουν εφόσον ο αρχηγός τους, οι ΗΠΑ, δώσει πρώτη, τότε  η Ουάσιγκτον το δέχεται.

Για παράδειγμα, η Γερμανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι θα έστελναν εκτοξευτές και πυραύλους Patriot μόνο όταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε να στείλει μια συστοιχία Patriot στην Ουκρανία στα τέλη Δεκεμβρίου.

Το ίδιο συνέβη με τα θωρακισμένα οχήματα μάχης όπως τα Bradley. Η Γαλλία και η Γερμανία άνοιξαν τα αποθέματά τους μόλις η κυβέρνηση Μπάιντεν σήμανε τον Ιανουάριο ότι θα τους στείλει.

Ομοίως, η Γερμανία συμφώνησε να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα μόλις η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να στείλει το αμερικανικό M1A2 Abrams.

Το ότι τα περισσότερα από αυτά  δεν έχουν φθάσει ακόμη στην Ουκρανία λόγω μακρών διαδικασιών μεταφοράς όπλων, κυρίως όταν αυτά αφορούν εξελιγμένα όπλα, είναι διαφορετικό θέμα.

Συνηθισμένοι από καιρό σε ρωσικό εξοπλισμό, οι στρατιώτες της Ουκρανίας χρειάζονται κατάλληλη εκπαίδευση για να χειριστούν τις δυτικές πλατφόρμες και τα όπλα. Αυτό εξηγεί γιατί τα άρματα μάχης Abrams, τα οποία οι ΗΠΑ συμφώνησαν να στείλουν, θα χρειαστούν αρκετούς μήνες για να φτάσουν στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία.

Και αυτό θα ισχύει για τα αεροπλάνα F-16, αν και η Ουκρανία λέει ότι τα χρειάζεται περισσότερο για την «εαρινή της επίθεση» εναντίον της Ρωσίας.

Να σημειωθεί ότι η Ουκρανία έχει ζητήσει δεκάδες F-16, για την παροχή αεροπορικής υποστήριξης στα στρατεύματα της  καθώς αυτά επιδιώκουν να ανακτήσουν πόλεις και κωμοπόλεις στα ανατολικά και νότια.

Παρεμπιπτόντως, αυτά τα αεροπλάνα μπορεί να μην έρθουν στην Ουκρανία απευθείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά από χώρες του ΝΑΤΟ που τα έχουν .

Η Ουκρανία κατανοεί ότι η Πολωνία θα τους προμηθεύσει το F-16 μόλις η κυβέρνηση των ΗΠΑ εγκρίνει τις πωλήσεις ή τις μεταφορές F-16 από χώρες εταίρους σε τρίτες χώρες (απαιτείται σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ), αλλά άλλοι ειδικοί λένε ότι είναι πιο πιθανό αυτά να έρθουν  από τη Δανία ή την Ολλανδία.

Καθώς η Ολλανδία έχει περίπου 40 F-16 και μεταβαίνει στο πιο προηγμένο μαχητικό F-35 (επίσης κατασκευασμένο από τη General Dynamics/ Lockheed Martin), στέλνοντας μερικά από τα F-16 της στην Ουκρανία δεν θα έχει πρόβλημα.

Παρεμπιπτόντως, ο COO του Lockheed Martin, Frank St. John, δήλωσε ότι ενώ η εταιρεία δεν συμμετέχει άμεσα στις διαπραγματεύσεις σχετικά με την πιθανή προσφορά  F 16s διαθέσιμων στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Lockheed Martin σχεδιάζει να "αυξήσει την παραγωγή σε F-16 στο Greenville (Νότια Καρολίνα) για να φτάσουμε στο σημείο όπου μπορούμε να υποστηρίξουμε αρκετά ικανά τις χώρες που επιλέγουν να κάνουν μεταφορές  για να βοηθήσουν στην τρέχουσα σύγκρουση".

Ωστόσο, το γεγονός παραμένει ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα  επιθυμεί να προμηθεύσει την Ουκρανία με τα F-16, θα χρειαστεί να λάβει άδεια από την Ουάσινγκτον πρώτα.

Εδώ  φαίνεται ότι υπάρχουν τρεις κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζει η διοίκηση του Μπάιντεν πριν δοθεί το πράσινο φως

Πρώτον, υπάρχουν ζητήματα υλικοτεχνικής υποστήριξης. Εκτός από την εκπαίδευση που πρέπει να λάβουν οι Ουκρανοί πιλότοι πριν πετάξουν τα F -16s (μια ελάχιστη περίοδος έξι μηνών πρέπει να απαιτείται για τους πιλότους της Ουκρανίας να γίνουν αρκετά ικανοί για μάχη), το τζετ πολλαπλών χρήσεων απαιτεί επίσης  διαδρόμους για απογείωση και προσγείωση .

Ωστόσο η Ουκρανία  έχει λίγα "παρθένα αεροδρόμια",  ενώ η Ρωσία θα μπορούσε να  τα βομβαρδίσει επανειλημμένα.

Δεύτερον, υπάρχει το ερώτημα εάν τα F-16 απαιτούνται από την Ουκρανία,  όταν η Ρωσία έχει τους S-400  αναπτυγμένους στην  κατεχόμενη Κριμαία και τη Λευκορωσία για να τα εξουδετερώσει.

Για να διασωθούν τα F-16, οι Ουκρανοί πιλότοι πρέπει να πετούν χαμηλά για να αποφύγουν την ανίχνευση.

Αλλά τότε θα είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά να πετάξουμε F-16 σε πολύ χαμηλό επίπεδο μέσα σε δεκάδες χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή. Και αν παραμείνουν χαμηλά, αυτό θα περιορίζει σημαντικά τις επιλογές της απασχόλησης των όπλων και του αισθητήρα.

Επομένως, δεν είναι σαφές πόσο θα προσφέρουν αυτά τα πλεονεκτήματα F-16 στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τρίτον υπάρχει έντονη ανησυχία σε ΗΠΑ-ΕΕ για τυχόν  αποστολή F-16 στην Ουκρανία,  κατά πόσο αυτή θα  εκλαμβανόταν από τον Πούτιν   ότι περνάει την κόκκινη γραμμή του , οδηγώντας έτσι σε κλιμάκωση του αγώνα και χρήση τακτικών πυρηνικών  όπλων.

Υποστηρίζεται ότι "ένα πλήρως εξοπλισμένο F-16 έχει την δυνατότητα προσβολής  στόχων βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος. 

Αυτό δεν συμβαίνει με οποιοδήποτε άλλο όπλο που η Δύση έχει δώσει στην Ουκρανία. Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να κάνει τον Zelensky  να υποσχεθεί  ότι οι πιλότοι του δεν θα πετάξουν τα αεροπλάνα στα ρωσικά σύνορα. Ο Zelensky θα μπορούσε να  συμμορφωθεί  με τη δέσμευση.

Τυχόν  εξαπάτηση θα αποξένωνε σοβαρά τον κορυφαίο προμηθευτή της Ουκρανίας,  αλλά η νοοτροπία του Πούτιν είναι η πρωταρχική ανησυχία εδώ. Θα πίστευε τη δέσμευση; "

Με άλλα λόγια, ο Πούτιν θα θεωρήσει την Ουκρανία με τα F-16 ως υπαρξιακή απειλή;

Ωστόσο, οι υποστηρικτές  της αποστολής των F-16 στην Ουκρανία υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία έχει ήδη πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας (και εντός ουκρανικών περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, που ο Πούτιν ισχυρίζεται ότι είναι μέρη της Ρωσίας), χωρίς κλιμακωτές συνέπειες, αν και τα επεισόδια μπορεί να έχουν ωθήσει τον Πούτιν να διατάξει εντονότερους ρωσικούς βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων.

Αλλά τότε θα  υπάρχει ακόμα μια διαφορά.

Μέχρι στιγμής, η Ουκρανία έχει χτυπήσει ρωσικούς στόχους με τους πυραύλους της ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, φαίνεται, με επιτόπιους σαμποτέρ.

Δεν θα είναι όμως μια ποιοτικά διαφορετική κατάσταση το χτύπημα της Ρωσίας με F-16;

Εν ολίγοις, όλοι οι παραπάνω παράγοντες παραμένουν σχετικοί, παρόλο που ο Πρόεδρος Μπάιντεν δημιούργησε ιστορία επισκεπτόμενος την Ουκρανία τη Δευτέρα.

Επομένως, μένει να δούμε αν το τυπικό πρότυπο των ΗΠΑ «πρώτα να λέμε όχι, μετά να υπερασπιστούμε σθεναρά αυτήν την απόφαση, μόνο για  να πούμε ναι στο τέλος» θα επαναληφθεί με την αποστολή F-16 στην Ουκρανία."

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η απαρχή της Νεοθωμανικής αυτοκρατορίας είναι γεγονός, η Τουρκία στέλνει το Ορούτς Ρέις στη Σομαλία να ψάξει για φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η Σομαλία έχει παραχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στην Τουρκία ενώ η Άγκυρα διατηρεί μια τεράστια βάση στην Αφρικανική...