Ένοπλες Συρράξεις

“Κήρυξ του Αρμαγεδδώνα” : Ποιον σοβιετικό πύραυλο φοβάται περισσότερο η Δύση

Οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον για τη συνθήκη της New START, ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά διεκόπησαν την τελευταία στιγμή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι, παραβιάζει τη συνθήκη με το να μην επιτρέπει τη διενέργεια επιθεωρήσεων σε ρωσικό έδαφος.

Η νέα συνθήκη New START, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2011, περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, και επίσης περιορίζει, την ανάπτυξη πυραύλων χερσαίων και υποβρυχίων.

Ένα όπλο όμως είναι αυτό που κράτησε την Ουάσιγκτον μακριά για δεκαετίες και ξεπέρασε ότι είχαν οι Αμερικανοί από άποψη καταστροφικής ισχύος. Πριν από πενήντα χρόνια, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες επιτυχημένες πτητικές δοκιμές του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου R-36M, με το παρατσούκλι «Σατανάς» για τη Δύση. 

Πάνω από διακόσιες Χιροσίμα

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, έγινε σαφές στη διοίκηση των Σοβιετικών Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων ότι ο βαρύς βαλλιστικός πύραυλος R-36 που υιοθετήθηκε το 1967, δεν πληρούσε πλήρως τις απαιτήσεις του στρατού. Το ICBM μπορούσε να φέρει μόνο τρεις κεφαλές και δεν ήταν πολύ ακριβές στον στόχο τους.

Το 1969,  άρχισε να αναπτύσσεται ένας εντελώς διαφορετικός πύραυλος, τρεις φορές ανώτερος από τον προκάτοχό του σε ακρίβεια, τέσσερις σε ετοιμότητα μάχης, ενάμιση σε ενεργειακές δυνατότητες και 15-30 σε ασφάλεια εκτοξευτών.

Η κεφαλή του R-36M έχει τρεις επιλογές: ένα ελαφρύ μονομπλόκ με γόμωση οκτώ μεγατόνων και εμβέλεια 16.000 χιλιομέτρων, ένα βαρύ μονομπλόκ  20 μεγατόνων και 11.200 χιλιόμετρα, και ένα διαχωριστικό  με δέκα κεφαλές των 400 κιλοτόνων το καθένα.

Όλες οι επιλογές, ήταν  με ένα βελτιωμένο σύνολο μέσων για να ξεπεραστεί η αντιπυραυλική άμυνα. Συγκεκριμένα, φέρει ένα σύνολο δολωμάτων που προσομοιώνουν τα χαρακτηριστικά των κεφαλών στην εξωατμοσφαιρική τροχιά και ένα σημαντικό μέρος της ατμοσφαιρικής. Θεωρήθηκε ότι, τα ραντάρ του αμερικανικού συστήματος προειδοποίησης επίθεσης πυραύλων (SPRN), δεν θα μπορούσαν να διακρίνουν το πραγματικό R-36M από το «εικονικό».

Ακόμη και ένα περιορισμένο χτύπημα από τέτοιους πυραύλους εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, θα προκαλούσε απαράδεκτη ζημιά στην Ουάσιγκτον. Η κεφαλή MIRV είναι συγκρίσιμη σε ισχύ με τις 25 ατομικές βόμβες που έπεσαν στη Χιροσίμα.  Η Σοβιετική Ένωση κατάφερε να κατασκευάσει 190 από αυτά τα ICBM.

Στόχος Προτεραιότητας

Το 1980, υιοθετήθηκε μια βελτιωμένη έκδοση, το R-36M UTTKh.  Αυτό εξασφαλίστηκε από ένα νέο σύστημα που ανέπτυξε κεφαλές σε βέλτιστα διαστήματα. Αυξήθηκε η μνήμη του ενσωματωμένου υπολογιστή και  εκσυγχρονίστηκε το σύστημα ελέγχου. Η διαδικασία προετοιμασίας της εκτόξευσης ήταν σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένη και μειώθηκε σε ένα λεπτό.

Η κεφαλή είναι διαχωρίσιμη, η καθεμία με δέκα κεφαλές των 750 κιλοτόνων. Ένας πύραυλος είναι ικανός να πλήξει διαφορετικούς τύπους στόχων, σε έκταση έως και 300.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι, υπήρχαν 308 μονάδες στις Σοβιετικές Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις, ένα σάλβο με ολόκληρο το οπλοστάσιο ήταν εγγυημένο ότι θα καταστρέψει βασικές πόλεις και εγκαταστάσεις υποδομής ενός πιθανού εχθρού.

Η επόμενη τροποποίηση, το R-36M2, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 1988, θεωρείται δικαίως το κορυφαίο επίτευγμα του βαρέως σοβιετικού προγράμματος ICBM. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, οι σχεδιαστές προσπάθησαν κυρίως να βελτιώσουν τα αντίμετρα στα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και να κάνουν τον πύραυλο πιο ανθεκτικό, στους καταστροφικούς παράγοντες μιας πυρηνικής έκρηξης. 

Αυτό είναι το πιο ισχυρό πυραυλικό σύστημα μάχης στον κόσμο, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε υπηρεσία με τις Ρωσικές Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις σήμερα.

Το R-36M2 είναι έτοιμο να εκτοξεύσει δέκα κεφαλές των 800 κιλοτόνων για 11.000 χιλιόμετρα. Οι Σοβιετικοί στρατηγοί υπολόγισαν ότι, ένα χτύπημα οκτώ έως δέκα πυραύλων, θα κατέστρεφε το 80 τοις εκατό του βιομηχανικού δυναμικού των ΗΠΑ και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Βέβαια, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να θεωρούν τον «Σατανά» ως στόχο προτεραιότητας για το πρώτο χτύπημα. Ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκολο να καταστραφεί αυτό το ICBM.

Απόγονος του Σατανά

Αυτό το ICBM θα αντικατασταθεί από το πολλά υποσχόμενο συγκρότημα RS-28 Sarmat.

Τα χαρακτηριστικά απόδοσης αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά στο φόρουμ Army-2019. Εμβέλεια  ρεκόρ 18 χιλιάδες χιλιόμετρα, μήκος  35,5 μέτρα, διάμετρος τρία. Το ICBM θα παραδώσει στον στόχο από δέκα έως 15 κεφαλές των 500-750 κιλοτόνων. Επιπλέον, ο πύραυλος είναι συμβατός με υπερηχητικές κατευθυνόμενες κεφαλές Avangard, οι οποίες επιταχύνουν στα 15 Mach. Στην πραγματικότητα, είναι ένα άτρωτο όπλο.

Η πρώτη εκτόξευση του Sarmat στο πλαίσιο του κρατικού προγράμματος δοκιμών, πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου 2022. Το Υπουργείο Άμυνας στη συνέχεια σημείωσε ότι, τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού σε όλα τα στάδια της πτήσης επιβεβαιώθηκαν, εκπαιδευτικές κεφαλές έφτασαν από το Plesetsk σε μια δεδομένη περιοχή εκπαίδευσης (Kura) στην Καμτσάτκα. Η ρωσική ηγεσία τονίζει ότι το νέο ICBM θα τεθεί σε μάχιμη υπηρεσία στο εγγύς μέλλον.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...