Ένα βίντεο που δείχνει τις συνέπειες των ρωσικών πυραύλων που άφησαν την ουκρανική αεροπορική βάση σε ερείπια και κατέστρεψαν πολλά ουκρανικά στρατιωτικά αεροσκάφη γίνεται viral στο διαδίκτυο. Το βίντεο, το οποίο φαινόταν να εμφανίστηκε στις 16 Φεβρουαρίου, παρουσίαζε την έκβαση της πυραυλικής επίθεσης σε στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Σύμφωνα με τις αναφορές, η στρατιωτική βάση, όπου βρίσκονται πολλά μαχητικά αεροσκάφη, καταστράφηκε ουσιαστικά σε έναν μόνο γύρο επιθέσεων με πυραύλους. Ένα μαχητικό αεροπλάνο φαίνεται στα πλάνα αναποδογυρισμένο, πιθανότατα από τα ωστικά κύματα που προκάλεσαν οι εκρήξεις.
Στο βίντεο, πολλά μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου ενός MiG-29, διακρίνονται σε κατεστραμμένη κατάσταση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις κατέστρεψαν τουλάχιστον δέκα στρατιωτικά αεροσκάφη πρώτης γραμμής. Για ευνόητους λόγους, τα περισσότερα αεροσκάφη δεν μπορούν να αποκατασταθούν, αλλά η αεροπορική βάση θα μπορούσε να ανακατασκευαστεί για μελλοντική χρήση ακόμη και χωρίς μαχητικά αεροσκάφη. Με βάση την καταστροφή που είναι ορατή στο βίντεο, φαίνεται ότι έχει καταστραφεί και η γύρω υποδομή, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης αποθήκευσης των πυρομαχικών.
Η ακριβής ημερομηνία και τοποθεσία του βίντεο παραμένει άγνωστη. Το βίντεο φέρεται να καταγράφηκε το περασμένο καλοκαίρι, αλλά η ουκρανική πλευρά το δημοσιοποίησε πρόσφατα.
Εν τω μεταξύ, κορυφαίοι Ουκρανοί αξιωματούχοι προβλέπουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα εξαπολύσουν εκτεταμένες πυραυλικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας πριν από την πρώτη επέτειο της εισβολής. Ο Mykhailo Podolyak, ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας, δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης στις 18 Φεβρουαρίου ότι αναμένει από τη Ρωσία να εξαπολύσει επιθέσεις κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του έθνους του από Τρίτη έως Παρασκευή.
Στις 18 Φεβρουαρίου, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός είχε ξεκινήσει πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αστικών εγκαταστάσεων στην περιοχή Χμελνίτσκι της δυτικής Ουκρανίας. Υπάρχει μια εγκατάσταση πυρηνικής ενέργειας σε αυτήν την περιοχή. Ωστόσο, την Κυριακή, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι δυνάμεις του εκτόξευσαν πυραύλους κρουζ με βάση τη θάλασσα σε μια στρατιωτική εγκατάσταση και μια αποθήκη πυρομαχικών στο Χμελνίτσκι.
Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, ένα ερευνητικό ινστιτούτο των ΗΠΑ, παρατήρησε ότι η Ρωσία μπορεί να επιχειρήσει να αναγκάσει έκτακτες διακοπές λειτουργίας πυρηνικών σταθμών στην Ουκρανία.
Η Ρωσία αλλάζει την τακτική της επίθεσης
Τη νύχτα 15 προς 16 Φεβρουαρίου, η Ρωσία εκτόξευσε συνολικά 36 πυραύλους κρουζ από τον αέρα και τη θάλασσα. 16 από αυτούς τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν από την ουκρανική αεράμυνα, ανακοίνωσε ο Βαλέρι Ζαλούζνι, Ανώτατος Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Στο χτύπημα αναπτύχθηκαν, 12 Kh-101/Kh-555 αέρος εκτοξευόμενοι πύραυλοι κρουζ, 8 θαλάσσιοι πύραυλοι κρουζ Kalibr, 12 πύραυλοι κατά πλοίου κρουζ Kh-22, 3 κατευθυνόμενοι πύραυλοι Kh-59/31 και ένας αντιπλοϊκός πύραυλος Onyx. Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από ρωσικά βομβαρδιστικά, Tu-22M3 και Tu-95MS. Επιχείρησαν έξω από την Κασπία Θάλασσα και την περιοχή του Κουρσκ. Επιπλέον, δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 εκτόξευσαν πυραύλους από την προσωρινά κατεχόμενη περιοχή της Μελιτόπολης.
Ωστόσο, τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν τους πυραύλους Kh-22. Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας είπε ότι το έθνος του δεν διαθέτει σύστημα ικανό να αναχαιτίζει και να καταρρίπτει πυραύλους Kh-22. Ο πύραυλος Kh-22 μπορεί να αναγνωριστεί από την εκτόξευση, το ύψος και την ταχύτητα πτήσης του, αλλά η πτήση του πυραύλου θα μπορούσε να είναι μακριά εκατοντάδες μέτρα, σύμφωνα με τον Αντιστράτηγο Nikolai Oleshuk, Διοικητή της Πολεμικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Παρόλο που οι εισερχόμενοι πύραυλοι μπορεί να αναγνωριστούν ως Kh-22 από το εξελιγμένο σύστημα ανίχνευσης της Ουκρανίας, κανένας πύραυλος δεν έχει ακόμη αναχαιτιστεί με επιτυχία.
Οι αναλυτές επέστησαν την προσοχή στο γεγονός ότι η πιο πρόσφατη επίθεση με πυραύλους δείχνει ότι ο ρωσικός στρατός έχει κάνει μερικές αλλαγές στη στρατηγική επίθεσης. Σε σύγκριση με προηγούμενες επιθέσεις, αυτή διεξήχθη αργά το βράδυ από τις ρωσικές δυνάμεις, ανέφεραν πολλά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.
Ο πρώην πιλότος της ινδικής αεροπορίας Vijainder K. Thakur έκανε παρόμοια παρατήρηση, σύμφωνα με τους Eurasian Times, δηλώνοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτοξεύουν πυραύλους κρουζ τη νύχτα και όχι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο Thakur σημείωσε, «Το Kh-22 ταξιδεύει με ταχύτητες μεταξύ M 3,5 και M 4,6 σε υψόμετρα έως και 40 km. Κατά την εκτόξευση, ο πύραυλος σκαρφαλώνει σε περίπου 40 km, αφήνοντας τη στρατόσφαιρα και, στη συνέχεια, καταδύεται κάθετα στον στόχο, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την κατάρριψη».
Σύμφωνα με τον Thakur, ένας από τους πιθανούς λόγους για τους οποίους η Ρωσία κατέφυγε σε νυχτερινά πλήγματα ήταν «η αντιανάπτυξη οπτικών παρατηρητών που μπορούν να βοηθήσουν στην σχεδίαση εισβολών χωρίς την ανάγκη ενεργοποίησης ραντάρ που γίνονται επιρρεπή στην επίθεση Kh-31P μόλις ανάψουν».
Πριν από αυτή τη νυχτερινή επίθεση με πυραύλους, οι Ρώσοι άλλαξαν την προσέγγισή τους στη χρήση του πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς τους. Η Ρωσία άρχισε να χρησιμοποιεί αναγνωριστικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μπαλόνια εξοπλισμένα με γωνιακούς ανακλαστήρες για τον εντοπισμό εγκαταστάσεων αεράμυνας της Ουκρανίας και για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των επιθέσεων πυραύλων.