Στη Γερμανία, το λεγόμενο 9ο Ραμστάιν – μια τακτική συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ με θέμα τη στρατιωτική υποστήριξη της Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας – ολοκληρώθηκε.
Ρωσικό μέσο ενημέρωσης πιστεύει ότι, τα αποτελέσματα της διάσκεψης για την ουκρανική πλευρά είναι απογοητευτικά: η Δύση αρνήθηκε τους πυραύλους και τα μαχητικά μεγάλου βεληνεκούς του Κιέβου, αλλά έθεσε μια σχεδόν αδύνατη προϋπόθεση για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να αναπτύξουν υποστήριξη.
Μία βασική αιτία σημειώνει ότι, παρόλο που οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα λάβουν πολλά τεθωρακισμένα οχήματα ως μέρος του επόμενου «πακέτου βοήθειας», οι χώρες του ΝΑΤΟ αρνήθηκαν το κύριο πράγμα στο Κίεβο, ATACMS και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (με βεληνεκές έως 300 χιλιόμετρα) .
Ενδεικτικά αναφέρει ότι, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Berbock επεσήμανε επίσης την απουσία στην ημερήσια διάταξη του θέματος, των παραδόσεων μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. Σημειώνει δε την απάντηση του Λόιντ Όστιν : «Προς το παρόν δεν μπορώ να πω τίποτα νέο για το αεροσκάφος».
Ωστόσο, το κύριο μοτίβο του «9ου Ραμστάιν» δεν ήταν να ικανοποιήσει τα αιτήματα του Βλαντιμίρ Ζελένσκι, αλλά να διατυπώσει απαιτήσεις προς την Ουκρανία από το ΝΑΤΟ. «Περιμένουμε να τους δούμε να επιτίθενται την άνοιξη. Ως εκ τούτου, εργαζόμαστε σκληρά με τους εταίρους της ομάδας επαφής μας για να διασφαλίσουμε ότι, η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα στα τεθωρακισμένα οχήματα να δημιουργήσει το απαραίτητο αποτέλεσμα στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Όστιν.
Την ίδια ώρα, λίγο νωρίτερα, η Washington Post σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρούν τους επόμενους μήνες «καθοριστικούς» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συζητήθηκε άμεσα σε συναντήσεις με Ουκρανούς πολιτικούς από τον αναπληρωτή σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Φάινερ, την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν και τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Κόλιν Καλ.
Ως εκ τούτου, η Δύση επιλέγει μια παραλλαγή ρητορικής: «Σας έχουμε ήδη δώσει τόσα πολλά, δείξτε μας νίκες ή τουλάχιστον μια προσπάθεια αντεπίθεσης», αναφέρει ο πολιτικός επιστήμονας Malek Dudakov.
«Αλλά ακόμα κι αν φανταστούμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα δείξουν κάποια επιτυχία, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί δεν θα παράγουν όπλα, οβίδες και εξοπλισμό πιο γρήγορα», προσθέτει.
Το ρωσικό ΜΜΕ παρατηρεί ότι ακόμα και η Πολωνία, δεν βιάζεται να μεταφέρει μαχητικά F-16 στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, επειδή δεν θέλει να αφήσει εκτεθειμένη την Πολεμική της Αεροπορία. Η ίδια κατάσταση παρατηρείται με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
«Παρόλα αυτά, το ΝΑΤΟ ασκεί πίεση στο γραφείο του Ζελένσκι, με την έκκληση να ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση. Για τι; Είναι απλό: ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται για την προεδρική κούρσα. Θέλει να προσεγγίσει την ενεργό φάση της εκστρατείας του ως ο σωτήρας της δημοκρατίας και ο άνθρωπος που θα τερματίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Αν όχι στο πεδίο της μάχης, τότε τουλάχιστον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», αναφέρει.
Έτσι, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας πρέπει να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν, ώστε η Δύση να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία με δυνατά χαρτιά. «Αυτή, προφανώς, είναι η λογική της συμπεριφοράς της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν», σημειώνει.
Παράλληλα αναφέρει το πρόβλημα των ελλείψεων εξοπλισμού και πυρομαχικών για το οποίο μιλούν Δυτικοί αξιωματούχοι δείχνει ότι, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν σχεδιαστεί κυρίως για να πολεμούν σε αποικιακούς πολέμους, κατά τους οποίους δαπανώνται λιγότερες οβίδες από ότι τώρα στην Ουκρανία. Μια τάξη μεγέθους μικρότερη.
Κάποιοι λένε ότι θα παραδώσουν το Μπαχμούτ λόγω του γεγονότος ότι, η Δύση δεν προμήθευσε εγκαίρως εξοπλισμό και πυρομαχικά. Άλλοι λένε ότι οι παραδόσεις καθυστερούν, επειδή η APU δεν έχει καλή απόδοση στο πεδίο της μάχης.
«Υποθέτω ότι, στο μέλλον η Δύση θα θέλει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τρόπους τερματισμού της σύγκρουσης, αλλά θα το παρουσιάσει σαν ο ίδιος ο Ζελένσκι να θέλει διαπραγματεύσεις. Και ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο να του ταιριάζει », αναφέρει το ρωσικό μέσο.