Μια εβδομάδα πριν από την εκδήλωση της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης (στις 21 Φεβρουαρίου) γεννήθηκαν μια «θάλασσα από φήμες». Στο πλαίσιο πολλών εκδοχών, ξεχωρίζει κανείς ιδιαίτερα: «ο Πούτιν μπορεί να ανακοινώσει την πλήρη ενσωμάτωση με τη Λευκορωσία». Οι ειδικοί αποκαλούν την επίσκεψη του Αλεξάντερ Λουκασένκο στη Μόσχα, που ανακοινώθηκε για την περίοδο από 17 έως 21 Φεβρουαρίου, ως έμμεση επιβεβαίωση αυτής της πιθανότητας.
Οι σκοποί της επίσκεψης Λουκασένκο δεν αποκαλύπτονται. Ωστόσο, ακόμη και το ίδιο το γεγονός του ταξιδιού δεν επιβεβαιώνεται, αλλά, ωστόσο, ούτε διαψεύδεται.
Ξένο μέσο ενημέρωσης διερωτάται: «Ίσως οι ηγέτες των δύο χωρών αποφασίσουν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες ολοκλήρωσης, με πλήρη δυναμικότητα και αντί για το κράτος της Ένωσης να υπάρχει μόνο ένα;» και συνεχίζει:
Θετικός σε μια τέτοια περίπτωση είναι ο Ντμίτρι Κουζνέτσοφ, μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας. Ο βουλευτής από την παράταξη Δίκαιη Ρωσία – Για την αλήθεια, μεταξύ άλλων, υπενθύμισε ότι «υπάρχουν ακόμη η Νότια Οσετία και η Αμπχαζία» και πρότεινε μια τολμηρή εκδοχή: «Ίσως η ΕΣΣΔ 2.0 και ο Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς γυρίζουν έξυπνα τη σκακιέρα».
Οι πολιτικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι, η πρόβλεψη του βουλευτή μπορεί να μην απέχει πολύ από την πραγματική γεωπολιτική ευθυγράμμιση. «Επιπλέον, τα δύο κράτη έχουν τις προϋποθέσεις για το πιο πυκνό επίπεδο ολοκλήρωσης», σημειώνει ο επικεφαλής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας (RIAC) Andrey Kortunov:
«Η ενοποίηση με τη μια ή την άλλη μορφή μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας, συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά τώρα, στην παρούσα κατάσταση, μπορούμε να μιλάμε για νέες μορφές ολοκλήρωσης σε επίπεδο ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής», εξήγησε ο πολιτικός επιστήμονας.
Πέρυσι, εγκρίθηκαν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα στη Λευκορωσία. Στη νέα έκδοση δεν υπάρχει άμεση ένδειξη για το μη πυρηνικό καθεστώς του κράτους. «Αυτές οι τροπολογίες πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες, αλλά αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή στη διαδικασία ενοποίησης με τη Ρωσία. Τώρα υπάρχει πραγματικά μια ευκαιρία και μια ανάγκη για στενότερη συνεργασία σε στρατιωτικό-τεχνικό επίπεδο», αναφέρει.
Όσον αφορά την οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση, η Ρωσία και η Λευκορωσία, εάν ενωθούν, θα μπορούσαν να πάρουν ως βάση το κινεζικό μοντέλο «μία χώρα, δύο συστήματα», σημειώνει ο πολιτικός επιστήμονας Ντμίτρι Αγρανόφσκι:
«Υπάρχει ένα παράδειγμα της Κίνας, η οποία επανενσωματώθηκε με το Χονγκ Κονγκ. Στο ζήτημα της ενοποίησης της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, το πιο σημαντικό είναι το ψυχολογικό ζήτημα. Προετοιμαζόμαστε για την ένταξη εδώ και 25 χρόνια», αναφέρει.
Σε ότι αφορά τις οικονομικές διαδικασίες, είναι απίθανο να αλλάξει κάτι δραματικά σε περίπτωση ένωσης των δύο χωρών, πιστεύει ο ειδικός. Ωστόσο, υπάρχει ένας σοβαρός κίνδυνος για τη Λευκορωσία εδώ:
«Η οικονομία της Λευκορωσίας είναι μοναδική, παράγουν πολύ οι ίδιοι. Το κυριότερο είναι ότι, η οικονομία τους δεν υποφέρει εξαιτίας των ζηλωτών ολιγαρχών μας. Θα είναι πολύ σημαντικό να το ακολουθήσουμε», πιστεύει ο Ντμίτρι Αγρανόφσκι.
Ο Αντρέι Κορτούνοφ, πιστεύει επίσης ότι οι διαδικασίες ολοκλήρωσης μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας δεν θα είναι απότομες:
«Η διαδικασία συνεχίζεται και θα συνεχιστεί χωρίς ξαφνικές κινήσεις. Το μόνο ερώτημα είναι εάν οι δύο ηγέτες θα θελήσουν να δώσουν σε αυτή τη διαδικασία έναν ιδιαίτερο πολιτικό πάθος. Στην περίπτωση αυτή, το κράτος της Ένωσης μπορεί να ονομαστεί, για παράδειγμα, «Ενωμένο», είπε.
Η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις στη νότια και ανατολική Ουκρανία
Ενισχυμένη από δεκάδες χιλιάδες εφέδρους, η Ρωσία έχει εντείνει τις επιθέσεις στη νότια και ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες και μια νέα μεγάλη επίθεση αναμένεται ευρέως, καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος της εισβολής της.
Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, η Ρωσία έχει σπάσει δύο οχυρωμένες γραμμές άμυνας στα ανατολικά της Ουκρανίας , ενώ οι δυτικοί σύμμαχοι δεσμεύτηκαν να αυξήσουν τη στρατιωτική βοήθεια για να εξοπλίσουν καλύτερα το Κίεβο καθώς προετοιμάζεται για αντεπίθεση.
«Η επίθεση του εχθρού συνεχίζεται στα ανατολικά, με επιθέσεις όλο το εικοσιτετράωρο «, δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαγιάρ.
Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι, οι ουκρανικές δυνάμεις υποχώρησαν ενόψει των ρωσικών επιχειρήσεων στην περιοχή του Λουχάνσκ.
«Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, τα ουκρανικά στρατεύματα υποχώρησαν σε απόσταση έως και 3 χιλιομέτρων από τις προηγουμένως κατεχόμενες γραμμές. Ακόμη και η πιο οχυρωμένη δεύτερη γραμμή άμυνας του εχθρού, δεν μπορούσε να συγκρατήσει την ανακάλυψη του ρωσικού στρατού», ανέφερε το υπουργείο.
Το υπουργείο δεν διευκρίνισε σε ποιο τμήμα του Λουχάνσκ έγινε η επίθεση. Οι περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ συνθέτουν το Ντονμπάς, τη βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας, που τώρα είναι μερικώς κατεχόμενη από τη Ρωσία, η οποία θέλει τον πλήρη έλεγχο.
Η κατάκτηση του Μπαχμούτ θα έδινε στη Ρωσία ένα «σκαλοπάτι» για να προχωρήσει σε δύο μεγαλύτερες πόλεις, το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ πιο δυτικά στο Ντόνετσκ, κάτι που θα αναζωογονούσε τη δυναμική της Μόσχας πριν από την επέτειο της 24ης Φεβρουαρίου από την εισβολή.