Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι η Ουκρανία σχεδιάζει μια «πρόκληση» που συνδέεται με τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ στην οποία εμπλέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες. Η Μόσχα είπε ότι το Κίεβο προσπαθούσε να κατηγορήσει τη Ρωσία για παραβίαση της Σύμβασης για την Πυρηνική Ασφάλεια κατά τη διάρκεια αυτού που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ στις 24 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια έφυγαν τον Απρίλιο, αν και εξακολουθούσαν να υπάρχουν ανησυχίες για το πώς οι μάχες και από τις δύο πλευρές θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κλειστή εγκατάσταση, η οποία το 1986 ήταν η σκηνή της χειρότερης ατομικής καταστροφής στον κόσμο. Οι εχθροπραξίες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, προκάλεσαν επίσης φόβους.
Μια δήλωση στο κανάλι Telegram του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας (MOD) την Τρίτη ανέφερε ότι το Κίεβο ήθελε να παρουσιάσει «αβάσιμα στοιχεία» στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 22 Φεβρουαρίου, ότι «σημαντικές περιοχές της Ουκρανίας» είχαν διαρροές ακτινοβολίας λόγω των ενεργειών των ρωσικών στρατευμάτων στο Τσερνόμπιλ και στη «ζώνη αποκλεισμού» μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου.
Η Ρωσία είπε ότι το υποτιθέμενο σχέδιο περιελάμβανε την αποστολή της Νορβηγικής Αρχής Ακτινοβολίας και Πυρηνικής Ασφάλειας να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς ότι οι άνθρωποι που ζούσαν στα βόρεια και βορειοδυτικά του Κιέβου είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας. Στη δήλωση, η Ρωσία σκιαγράφησε μια περίτεχνη εκστρατεία ενημέρωσης που θα περιλάμβανε επίσης πλαστά έγγραφα από Ουκρανούς αξιωματούχους και «κατασκευασμένες συνεντεύξεις» με εργάτες του σταθμού του Τσερνόμπιλ και ισχυρισμούς για ρωσικά στρατεύματα που λεηλατούσαν ραδιενεργά υλικά και εξοπλισμό.
Αυτή η «μεγάλης κλίμακας πρόκληση έχει πρωτίστως σκοπό να δημιουργήσει αρνητική ατμόσφαιρα και να επιβάλει πολιτική πίεση σε εκείνους τους ηγέτες των κρατών που αντιτίθενται στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Αυτό είχε ως στόχο να πιέσει τα μέλη του ΟΗΕ να υποστηρίξουν τη «Φόρμουλα Ειρήνης» της Ουκρανίας και μια άλλη πρωτοβουλία «για παράνομη κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό» και δημιουργία διεθνούς δικαστηρίου.
Η Μόσχα είπε επίσης ότι το Κίεβο ζήτησε από το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στείλει στην Ουκρανία ειδική προστατευτική ενδυμασία, προσωπικές μάσκες αερίων, συσκευές χημικής αναγνώρισης, δοσίμετρα και αντίδοτα ακτινοβολίας. Η δήλωση που έγινε από το Κοινό Αρχηγείο Συντονισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Ανθρωπιστική Αντίδραση στην Ουκρανία και κοινοποιήθηκε από το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS και την φιλική προς το Κρεμλίνο εφημερίδα Izvestiya.
Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Μόσχα κατηγόρησε επανειλημμένα την Ουκρανία χωρίς στοιχεία ότι σχεδίαζε προβοκάτσιες για να αποδώσει ευθύνες στις ενέργειες των ρωσικών στρατευμάτων. Ένα παράδειγμα ήταν τα στοιχεία ότι τα ρωσικά στρατεύματα διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Μπούχα, στην περιοχή του Κιέβου, τα οποία αρνήθηκαν οι Ρώσοι αξιωματούχοι που είπαν ότι ήταν σκηνοθετημένα.
Ρώσοι πολίτες ζητούν από τον Πούτιν να κατασκευαστούν τα καταφύγια βομβών
Κάτοικοι σε μια ρωσική πόλη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία απηύθυναν ένα βίντεο έκκληση προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αποκαταστήσει ένα καταφύγιο βομβών εν μέσω φόβων για δευτερογενείς συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Το βίντεο δείχνει έναν ανώνυμο άνδρα που περιγράφει τις ανησυχίες των κατοίκων σε μια βόρεια συνοικία του Όριολ και ζητά από τον Πούτιν να αναθέσει στις περιφερειακές αρχές να αποκαταστήσουν το καταφύγιο βομβών ενός πρώην εργοστασίου.
Ο άνδρας που στεκόταν μπροστά σε μια ομάδα είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «βομβαρδίζουν συνεχώς» τις γειτονικές περιφέρειες Κουρσκ και Μπέλγκοροντ και ότι ως κάτοικοι ενός πολυώροφου κτιρίου, ένιωθαν ιδιαίτερα ευάλωτοι. Περιέγραψε πώς ένα drone χτύπησε μια αποθήκη πετρελαίου στην περιοχή του.
«Δεν μπορούμε να κρυφτούμε στα υπόγειά μας», είπε, επειδή δεν ήταν κατάλληλα για τέτοια έκτακτη ανάγκη, αλλά κατά την άποψή του, ένα καταφύγιο βομβών σε ένα κοντινό εργοστάσιο ήταν σε καλή κατάσταση και μπορούσε να προσαρμοστεί για χρήση. «Το κτίριο υπάρχει και είναι σε καλή κατάσταση. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να καταβάλετε λίγη προσπάθεια», είπε.
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο με το ευγενικό «Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς» και εκφράζοντας την υποστήριξή του σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», κάλεσε τον Πούτιν να επηρεάσει τις περιφερειακές αρχές ώστε ο κυβερνήτης να διαθέσει πόρους για την επισκευή του καταφυγίου. Το βίντεο κοινοποιήθηκε στο Telegram και στο Twitter και αναφέρθηκε από την τοπική διαδικτυακή εφημερίδα Oryol Times, η οποία σημείωσε ότι οι τοπικές αρχές είχαν ζητήσει να επισκευαστεί το καταφύγιο στην πόλη, η οποία βρίσκεται περίπου 220 μίλια νοτιοδυτικά της Μόσχας.
Ο ισχυρισμός ακολουθεί μια αναφορά ότι το Κρεμλίνο διέταξε καταφύγια και αποθήκες σε όλη τη χώρα να επιθεωρηθούν και να επισκευαστούν εν μέσω απειλής ότι οι ρωσικές πόλεις θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι χτυπημάτων κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Ουκρανία.
Από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ρωσικές περιοχές κοντά στα σύνορα έχουν πληγεί από ανεξήγητα χτυπήματα. Έχουν αναφερθεί εκρήξεις στις περιοχές Κουρσκ, Μπριανσκ και Μπέλγκοροντ, με αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικά μεταξύ αυτών που έχουν στοχοποιηθεί. Η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει άμεσα την ευθύνη.
Το Κρεμλίνο εξέδωσε διάταγμα τον Οκτώβριο για τις περιοχές της δυτικής Ρωσίας να προετοιμαστούν για την πιθανότητα χτυπημάτων, αν και οι The Moscow Times, μια ανεξάρτητη έκδοση στο Άμστερνταμ, ανέφεραν ότι δεδομένα ανοιχτού κώδικα έδειξαν ότι τα καταφύγια βομβών ετοιμάζονταν σε όλη τη χώρα. Οι αρχές σε περιοχές σε όλη τη χώρα έχουν κάνει σημαντική επένδυση σε καταφύγια βομβών μετά από παραγγελίες από τη Μόσχα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο ανέφερε ότι προσκλήσεις για προσφορές για την επισκευή των τοποθεσιών βρέθηκαν σε επίσημη διαδικτυακή πύλη. Τον περασμένο μήνα, φέρεται να εγκαταστάθηκαν συστήματα αεράμυνας πάνω από κτίρια στη Μόσχα.