Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αποκάλυψη: Το Ιράν εισήγαγε λαθραία drones στη Ρωσία χρησιμοποιώντας πλοία και κρατική αεροπορική εταιρεία

Το Ιράν εισήγαγε λαθραία προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, για χρήση στην εισβολή της στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας πλοία και κρατική αεροπορική εταιρεία, αποκάλυψε έγκριτο μέσο ενημέρωσης, επικαλούμενο ιρανικές πηγές.

Τα περισσότερα από τα drones παραλήφθηκαν κρυφά από ένα ιρανικό πλοίο από μια βάση κοντά στην Κασπία Θάλασσα, αλλά μερικά στάλθηκαν σε μια ιρανική κρατική αεροπορική εταιρεία.

Το Ιράν βρίσκεται στα νότια σύνορα και η Ρωσία στα βορειοδυτικά σύνορα της Κασπίας Θάλασσας, καθιστώντας τη φυσική μεταφορά μεταξύ των συμμάχων εθνών σχετικά απλή.

Τουλάχιστον 18 από τα drones, παραδόθηκαν στη Ρωσία μετά από επίσκεψη στην Τεχεράνη από Ρώσους τεχνικούς και αξιωματικούς τον Νοέμβριο, όπου τους έδειξαν ιρανικές στρατιωτικές τεχνολογίες.

Το Ιράν έχει επίσης στείλει τεχνικούς στη Μόσχα, για να βοηθήσουν να τεθούν σε λειτουργία τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Οι πηγές αποκάλυψαν ότι, 54 αξιωματούχοι συνολικά, βοήθησαν στην ενσωμάτωση  στον ρωσικό στρατό.

 Η 10μελής ρωσική αντιπροσωπεία επέλεξε έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη Mohajer-6, τα οποία έχουν βεληνεκές περίπου 200 km και φέρουν δύο πυραύλους κάτω από κάθε πτέρυγα, μαζί με 12 drones Shahed 191 και 129, τα οποία διαθέτουν επίσης ικανότητα χτυπήματος.

Σε αντίθεση με τα πιο γνωστά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed 131 και 136, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία σε επιδρομές καμικάζι εναντίον ουκρανικών στόχων, τα drones που πετούν ψηλότερα έχουν σχεδιαστεί για να παραδίδουν βόμβες και να επιστρέφουν στη βάση ανέπαφα.

«Ζεσταίνονται» οι δεσμοί μεταξύ Ιράν και Ρωσίας

Οι αποκαλύψεις καταδεικνύουν την αυξανόμενη εγγύτητα μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας, οι οποίες μοιράζονται εχθρότητα προς τις ΗΠΑ, από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία, πριν από ένα χρόνο.

Η Ρωσία έχει στραφεί στο Ιράν και επίσης στη Βόρεια Κορέα, για να αναπληρώσει τα αποθέματά της. Πολλοί στην Ουκρανία φοβούνται ότι, η Ρωσία σχεδιάζει να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση την εποχή της επετείου του ενός έτους από τον πόλεμο, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες δυτικές κυβερνήσεις παρακολουθούν έντονα τη συνεργασία στον τομέα των όπλων, εν μέρει σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την κλιμάκωσή της. Η Μόσχα έχει επίσης επιδιώξει να αγοράσει βαλλιστικούς πυραύλους , αν και δεν υπάρχουν δημόσια στοιχεία ότι η Τεχεράνη έχει συμφωνήσει να τους στείλει.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατασκευάστηκαν στο ίδιο στρατιωτικό εργοστάσιο στην κεντρική πόλη του Ισφαχάν, που στοχοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου από ένα ισραηλινό drone. 

Η τελευταία παράδοση drone, πιστεύεται ότι τέθηκε σε λειτουργία πάνω από την Ουκρανία στις 20 Νοεμβρίου. Αναμένονταν περισσότερες εντολές πριν από το ύποπτο ισραηλινό χτύπημα, το οποίο θεωρείται ότι προκάλεσε σημαντική ζημιά στην κατασκευή των πιο προηγμένων οπλικών συστημάτων του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ακριβείας και των drones.

Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αυξανόμενου δεσμού, με ανώτερους ηγέτες, τους Khalil Mohammadzadeh, Suleiman Hamidi και Ali Shamkhani, να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στις εξαγωγές drone στη Ρωσία.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Mohajer-6 που έλαβε η Ρωσία τον Νοέμβριο, μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για έξι ώρες και να λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια. Μπορούν να μεταφέρουν βόμβες 40 κιλών και να περιέχουν συστήματα απεικόνισης και στόχευσης υψηλής ακρίβειας.

Το Shahed 129 μεταφέρει βαρύτερο ωφέλιμο φορτίο 60 κιλών, αλλά μπορεί να παραμείνει αερομεταφερόμενο μόνο για τέσσερις ώρες, ενώ το Shahed 191 μπορεί να πετάξει για πέντε ώρες, μεταφέροντας 70 κιλά. 

Και τα δύο λέγεται ότι, πετούν χρησιμοποιώντας έναν τροποποιημένο κινητήρα, αρχικά κατασκευασμένο στη Γερμανία. Οι πηγές ανέφεραν ότι, η ικανότητα του ιρανικού σκάφους να νικάει τα συστήματα εμπλοκής εκτιμάται πολύ από τη Ρωσία.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ