Αν και η ανάπτυξη γερμανικών αρμάτων μάχης στο ρωσικό έδαφος θα προκαλέσει την καταστροφή του Βερολίνου όπως διαμήνυσε η Μόσχα, η Γερμανία όχι μόνο θα στείλει τα «Leopard 2» στην Ουκρανία, αλλά διαπραγματεύεται την προμήθεια του τανκ Panther τέταρτης γενιάς.
Η γερμανική αμυντική εταιρεία Rheinmetall, θέλει να προμηθεύσει την Ουκρανία με το πιο σύγχρονο κύριο άρμα μάχης Panther ("Panther") και οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη με το Κίεβο, το οποίο δείχνει ενδιαφέρον και για το νέο μαχητικό όχημα πεζικού Lynx.
Το τανκ Panther είναι καλύτερα προστατευμένο από το Leopard 2 και διαθέτει τα πιο πρόσφατα συστήματα ελέγχου και καθοδήγησης.
Κύριο άρμα μάχης Panther
Κάτω από ποιες συνθήκες μπορούν οι Γερμανοί να ξεκινήσουν τη μαζική παραγωγή Panthers;
Το Panther παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι, στην έκθεση Eurosatory στο Παρίσι. Οι Γερμανοί το ονόμασαν «το πιο ισχυρό άρμα μάχης στον κόσμο». Μέχρι στιγμής, υπάρχει μόνο ένα μοντέλο επίδειξης του Πάνθηρα. Ωστόσο, η εταιρεία υπόσχεται παράδοση σε 15-18 μήνες. Η εξαγωγή θα απαιτεί έγκριση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, καθώς το Panther έχει σχεδιαστεί στη Γερμανία.
Το τανκ, το οποίο παρουσιάστηκε πέρυσι, πρέπει να υποβληθεί σε μια σειρά από κάθε είδους δοκιμές σε βεληνεκές, προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις στο σχεδιασμό. Για σύγκριση, παράδειγμα αποτελεί το ρωσικό τανκ «Armata», το οποίο συμμετείχε στην Παρέλαση της Νίκης στην Κόκκινη Πλατεία το 2015, αλλά εξακολουθεί να δοκιμάζεται. Τεράστιες προσπάθειες θα απαιτηθούν και στην εκπαίδευση των πρώτων πληρωμάτων.
Η επιθυμία της Rheinmetall να κάνει μια παράδοση, μπορεί να υποδηλώνει σχέδια για δοκιμή του νέου τανκ σε μάχη. Να υπενθυμίσουμε ότι, στο πλαίσιο του «πρώτου κύματος» η Ουκρανία θα λάβει από 120 έως 140 δυτικά άρματα μάχης από έναν συνασπισμό 12 χωρών. Αυτά θα περιλαμβάνουν το γερμανικό Leopard 2, το British Challenger 2 και το αμερικανικό M1 Abrams.
Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Μιχαήλ Ονουφριένκο πιστεύει ότι, εάν η δεξαμενή δεν είναι έτοιμη για παραδόσεις εξαγωγής, «τότε μπορούμε να μιλήσουμε για δοκιμές πεδίου».
Οι Γερμανοί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους Αμερικάνους σε εξαγωγικές δυνατότητες, δεν είναι αυτό το πεδίο τους, οπότε θέλουν να δοκιμάσουν τις μαχητικές δυνατότητες του τανκ. Εάν είναι ικανοποιητικές, αυτό θα βοηθήσει τις πωλήσεις στη διεθνή αγορά.
Παρόλα αυτά, το τανκ KF51 Panther, όπως γράφουν δυτικά μέσα, έκανε θραύση την πρώτη κιόλας μέρα της έκθεσης στο Παρίσι. Η εταιρεία είπε ότι, το τανκ ήταν «προορισμένο να αλλάξει το παιχνίδι στα πεδία μάχης του μέλλοντος». Φέρεται ότι θέτει «νέα πρότυπα» σε «θνησιμότητα, άμυνα, νοημοσύνη, δικτύωση και κινητικότητα». Η εταιρεία σημείωσε ότι το τανκ 59 τόνων, δεν σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τα κύρια άρματα μάχης Leopard 2 και Leclerc, αλλά μάλλον για την εξαγωγική αγορά.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Από τα τεχνικά χαρακτηριστικά , το Panther έχει απόθεμα ισχύος περίπου 500 χιλιομέτρων και χρησιμοποιεί εξαρτήματα του κύτους Leopard 2, αλλά είναι εξοπλισμένο με έναν εντελώς νέο πύργο. Ο κύριος οπλισμός είναι ένα πυροβόλο των 130 χιλιοστών με αυτόματη πλήρωση από δύο γεμιστήρες, καθεμία από τις οποίες χωράει δέκα πυρομαχικά.
Μπορεί επίσης, να εκτοξεύσει βλήματα με κινητική ενέργεια, καθώς και προγραμματιζόμενα πυρομαχικά εκτόξευσης. Ο πυργίσκος συμπληρώνεται από ένα ομοαξονικό πολυβόλο των 12,7 mm αντί για το ομοαξονικό πυροβόλο των 7,62 mm, με το οποίο είναι εξοπλισμένα τα περισσότερα κύρια άρματα μάχης σήμερα. Στο πίσω μέρος της οροφής του πυργίσκου υπάρχει ένας τηλεχειριζόμενος σταθμός όπλων Natter 7,62 mm.
Όλα τα πυροβόλα όπλα, είναι συνδεδεμένα σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πυρός με αποστασιοποιητές λέιζερ και σταθεροποιημένα σκοπευτικά, για τον κυβερνήτη και τον πυροβολητή.
Το Panther έχει ένα αμυντικό σύστημα τριών επιπέδων: ένα ενεργό στρώμα κατά των αντιαρματικών πυραύλων και των απειλών κινητικής ενέργειας, ένα αντιδραστικό στρώμα για την εξουδετέρωση των βλημάτων HEAT και ένα παθητικό στρώμα για να σταματήσει τυχόν εναπομείναντα στοιχεία.
Στο μεταξύ, το πλήρωμα του οχήματος αποτελείται από τρία άτομα: ο διοικητής και ο πυροβολητής βρίσκονται στον πύργο και ο οδηγός βρίσκεται στο κεντρικό κτίριο, όπου υπάρχει και επιπλέον θέση για τον χειριστή του drone. Τα όπλα του τανκ μπορούν να ελεγχθούν από όλα τα μέλη του πληρώματος.
Η Rheinmetall ανακοίνωσε την ετοιμότητα της εταιρείας να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής δεξαμενών στην Ουκρανία. Προϋπόθεση για αυτό, είναι το τέλος της ρωσικής «ειδικής» επιχείρησης και η διαθεσιμότητα άδειας εξαγωγής. «Μην κάνετε λάθος, η Ουκρανία θα συνεχίσει να χρειάζεται προστασία. Από αυτή την άποψη, είμαστε έτοιμοι να κατασκευάσουμε ένα εργοστάσιο για την παραγωγή του Panther και στην Ουκρανία», ανέφερε.