Η Γαλλία θα χρησιμοποιήσει ισχυρά λέιζερ, για να τυφλώσει δορυφόρους που απειλούν τα δικά της περιουσιακά στοιχεία στο διάστημα.
Η Γαλλία είναι η τελευταία χώρα που ανακοίνωσε στρατιωτική στρατηγική για το διάστημα. Να υπενθυμίσουμε ότι, πριν από δύο χρόνια ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, είπε στους στρατιωτικούς διοικητές την παραμονή της εθνικής εορτής της Γαλλίας, θα δημιουργήσει μια στρατιωτική διαστημική διοίκηση, η οποία θα εδρεύει στην Τουλούζη με επιτελείο 220 ατόμων.
Ο Αρχηγός του Γαλλικού Ναυτικού (CEMM), ναύαρχος Pierre Vandier, επίσης είχε προτείνει την ιδέα του εξοπλισμού ορισμένων πλοίων, με την ικανότητα να τυφλώνουν εχθρικούς δορυφόρους παρατήρησης μέσω ακτίνων λέιζερ.
«Τα λέιζερ μπορούν επίσης να είναι ένα όπλο διαστημικού πολέμου που λειτουργεί από σκάφη: μπορούν έτσι να τυφλώσουν δορυφόρους παρατήρησης, για να εξασφαλίσουν την απόκρυψη των ναυτικών δυνάμεων σε μια κατάσταση σύγκρουσης», είχε αναπτύξει κατά τη διάρκεια μιας κοινοβουλευτικής ακρόασης.
Μια τέτοια ικανότητα θα μπορούσε πράγματι να είναι ενδιαφέρουσα για μια ναυτική ή αμφίβια επιχείρηση, η οποία θα απέφευγε, για παράδειγμα, τον υπολογισμό του χρόνου επιδρομών ή προσγειώσεων σύμφωνα με τις επιφάνειες των δορυφόρων, κάτι που προφανώς περιπλέκει την εργασία.
Ο Emmanuel Chiva, της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών (DGA), ανέφερε ότι δεν είναι πολύ μακριά από αυτό. Τόνισε ότι, σχεδιάζεται αυτό που μπορούμε να ονομάσουμε «επίδειξης μεγάλων σημάτων», που αποτελούνται από δυνατότητες εδάφους για φωτισμό με λέιζερ των εχθρικών δορυφόρων.
Τούτου λεχθέντος, σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, η DGA δεν ξεκινά από το μηδέν σε αυτόν τον τομέα, ιδίως χάρη στο έργο του Εθνικού Γραφείου Αεροδιαστημικών Μελετών και Έρευνας (ONERA) που, τη δεκαετία του 1990, πραγματοποίησε «δοκιμές εξουδετέρωσης δορυφόρων σε φυσικό μέγεθος στο συμβατικό τέλος της λειτουργικής τους διάρκειας», γεγονός, που της επέτρεψε να συλλέγει δεδομένα, ιδίως σχετικά με τα απαιτούμενα επίπεδα ενέργειας.
Αυτή η τεχνολογία ονομάζεται «προσαρμοστική οπτική». Το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν είναι να καταστραφεί το αντικείμενο, αλλά να εμποδιστεί να εκτελέσει την αποστολή του. Συγκεντρώνοντας την ενέργεια στον στόχο, θα μπορούσε να βλάψει τα ηλιακά πάνελ ενός εχθρικού δορυφόρου ή να διεισδύσει από τα οπτικά του παράθυρα και να τον θαμπώσει.
Επιπλέον, και δεδομένου του κινδύνου υποκλοπής δορυφορικών επικοινωνιών, η DGA ηγείται επίσης του έργου Keraunos, στόχος του οποίου είναι να πειραματιστεί με μια οπτική ζεύξη επικοινωνίας, βασισμένη σε λέιζερ υψηλής ταχύτητας, μεταξύ ενός νανοδορυφόρου σε χαμηλή τροχιά και ενός επίγειου σταθμού στη Γη.
«Οι συνδέσεις λέιζερ είναι, εξ ορισμού, δύσκολο να αναχαιτιστούν και επειδή με αυτόν τον τύπο τεχνολογίας, ο επίγειος σταθμός μπορεί να είναι κινητός και ενσωματωμένος σε ένα όχημα. Αυτό μας δίνει σημαντικές ικανότητες, ανθεκτικές σε συγκεκριμένο αριθμό ενεργειών που θα μπορούσαν να επιχειρήσουν οι ανταγωνιστές μας», εξήγησε ο κ. Chiva, αναφερόμενος σε αυτό το έργο χωρίς να το κατονομάσει.
Μένει να δούμε τι προσπάθεια θα γίνει υπέρ των διαστημικών δυνατοτήτων, στο πλαίσιο του επόμενου νόμου στρατιωτικού προγραμματισμού. Αυτό που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη είχε προγραμματίσει μια επένδυση 4 δισ. ευρώ, προκειμένου να ανανεωθεί μέρος των δυνατοτήτων των γαλλικών δυνάμεων.
Αν το διάστημα χρησιμοποιούταν πάντα για στρατιωτικούς σκοπούς, ήταν μέχρι τώρα για υποστήριξη χερσαίων, θαλάσσιων ή αεροπορικών επιχειρήσεων. Από εδώ και στο εξής, είναι σαφές ότι οι διαστημικές δυνάμεις βλέπουν το διάστημα ως θέατρο πολέμου από μόνο του.