Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Μυστικές συμφωνίες Τουρκίας και Ουγγαρίας : Μετά το κοινό μέτωπο στο ΝΑΤΟ για μη ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας προχωρούν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και ανταλλαγή πληροφοριών

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν κοινό αίτημα για ένταξη στη Συμμαχία, εγκαταλείποντας δεκαετίες ουδετερότητας.

Η ένταξή τους απαιτεί την ομόφωνη έγκριση από τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, και μόνο η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν δώσει μέχρι στιγμής το «πράσινο φως».

Αν και όπως επισημαίνουν πολλοί, θα υπήρχαν νομικές περιπλοκές, μια αποβολή τους από το ΝΑΤΟ θα ήταν δυνατή. Επιπλέον, η δράση προς την αναστολή ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στην τουρκική και την ουγγρική πολιτική.

Στρατιωτική συμφωνία με την Ουγγαρία 

Η τουρκική κυβέρνηση υπέβαλε στο κοινοβούλιο για έγκριση μια στρατιωτική συμφωνία, που υπεγράφη με την Ουγγαρία τον Οκτώβριο του 2022. Η συμφωνία στοχεύει, στη βελτίωση των στρατιωτικών σχέσεων και της ανταλλαγής πληροφοριών με τη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης.  

Η συμφωνία, που ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στην Τουρκία του Ούγγρου υπουργού Άμυνας Kristóf Szalay-Bobrovniczky στις 24 Οκτωβρίου 2022, θεωρήθηκε ως ένδειξη νέων αγορών αμυντικής βιομηχανίας τους επόμενους μήνες.

Οι τομείς συνεργασίας στη συμφωνία αναφέρονται ως κοινή συμμετοχή σε στρατιωτικές ασκήσεις και μη μάχιμες επιχειρήσεις, όπως η διατήρηση της ειρήνης, η ανθρωπιστική βοήθεια και οι επιχειρήσεις καταπολέμησης της πειρατείας. Η συμφωνία επιτρέπει επίσης στις δύο χώρες να συνεργαστούν στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με ξένο μέσο ενημέρωσης, με το άρθρο IV παράγραφος 6 της συμφωνίας, τα μέρη συμφωνούν επίσης να μοιράζονται στρατιωτικές πληροφορίες. Επιπλέον, τα μέρη θα παρέχουν αμοιβαία υλικοτεχνική υποστήριξη.

 Η Τουρκία και η Ουγγαρία, συμφώνησαν να διατηρήσουν τις αμυντικές συμβάσεις υπό αυστηρότερη μυστικότητα, συνάπτοντας συμφωνία για την ενίσχυση της ασφάλειας των διαβαθμισμένων πληροφοριών που σχετίζονται με τη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των δύο χωρών.

Μετά την τελετή υπογραφής, ο υπουργός Szalay-Bobrovniczky σημείωσε ότι στοχεύουν να εφοδιάσουν τον ουγγρικό στρατό με εξοπλισμό συμβατό με το ΝΑΤΟ από το 2017 και ότι, εμπιστεύονται την τουρκική αμυντική βιομηχανία από αυτή την άποψη. 

Ο Szalay-Bobrovniczky, είπε επίσης ότι 10 τεθωρακισμένα οχήματα Ejder Yalçın που παράγονται από την Τουρκία έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής και ότι, σύντομα θα πάρουν στην κατοχή τους άλλα 40.

Το τουρκικό Ejder Yalçın, είναι ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης 4×4 που αναπτύχθηκε για να καλύψει τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των στρατιωτικών μονάδων και των δυνάμεων ασφαλείας, τόσο σε αγροτικές όσο και σε αστικές περιοχές. Η Ουγγαρία εργάζεται επίσης, για την αγορά στρατιωτικών drones από την Τουρκία. Τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πέρυσι ότι, το drone KARAYEL-SU που αναπτύχθηκε από την τουρκική Vestel τέθηκε σε δοκιμαστικές μελέτες από τις ουγγρικές ένοπλες δυνάμεις.

 Οι αυξανόμενες στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ουγγαρίας έγκεινται στο γεγονός ότι, η συμφωνία τέθηκε στη διαδικασία επικύρωσης ταχύτερα από άλλες διεθνείς συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκία. Η συμφωνία εστάλη στο κοινοβούλιο για έγκριση, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουγγαρία στις 31 Ιανουαρίου, αποτελώντας μήνυμα καλής θέλησης προς την ουγγρική πλευρά.

Όπως προαναφέραμε, οι δύο χώρες είναι τα δύο τελευταία μέλη του ΝΑΤΟ των οποίων τα κοινοβούλια δεν έχουν ακόμη εγκρίνει την ένταξη στο ΝΑΤΟ των υποψήφιων χωρών Σουηδία και Φινλανδία.

Ενώ ο Τσαβούσογλου αναφέρει ότι δεν είναι κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν ευνοεί την ένταξη της Σουηδίας προς το παρόν, αλλά ότι η στάση της απέναντι στη Φινλανδία είναι πιο θετική. 

Ο Szijjártó, υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, ο οποίος αναμένεται να εγκρίνει σύντομα τις αιτήσεις ένταξης, είπε επίσης ότι είναι λάθος να περιγράφονται όσοι εκφράζουν διαφορετικές απόψεις εντός του ΝΑΤΟ ευνοώντας τον  Πούτιν και ισχυρίστηκε ότι, η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι δύο χώρες του ΝΑΤΟ που θέλουν πραγματικά ειρήνη στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.   

Η τουρκική αντιπολίτευση συχνά ισχυρίζεται ότι, ο  Ερντογάν μιμείται την αντιδημοκρατική τακτική του Ορμπάν. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ