Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Σενάριο προμήθειας στην Ουκρανία F-16 με δυτικούς πιλότους

Βαθαίνει ακόμα πιο πολύ το ρήγμα δύσης και Ρωσίας, μετά την απόφαση χορήγησης βαρέος οπλισμού, κάτι που θα επιφέρει σίγουρα ισχυρή ρωσική απάντηση, πολλών μεγατόνων.  

Η Lockheed Martin ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην ζήτηση για αεροσκάφη της F-16, καθώς ορισμένοι από τους στενότερους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουκρανίας θέλουν να δώσουν αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη στο Κίεβο.

Η αμερικανο-γερμανική απόφαση να σταλούν άρματα μάχης  LEOPARD στην Ουκρανία, έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις, τις οποίες οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στον τομέα της άμυνας προειδοποίησαν ότι ήταν σε πρώιμο στάδιο.

Ο Frank St. John, επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της Lockheed Martin, είπε στους FT ότι υπήρξε «πολλή συζήτηση σχετικά με τη μεταφορά F-16 από τρίτους», σύμφωνα με την οποία οι χώρες θα επανεξάγουν τα αμερικανικά μαχητικά στην Ουκρανία, για  να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της".

Η Lockheed δεν εμπλέκεται άμεσα σε συνομιλίες σχετικά με την πιθανή παράδοση στρατιωτικών αεροσκαφών στο Κίεβο.

Ωστόσο, ο St. John είπε ότι η εταιρεία «θα αύξανε την παραγωγή των F-16 στο Greenville [Νότια Καρολίνα] για να να είναι σε θέση να συμπληρώσει με αρκετά μεγάλη ικανότητα οποιεσδήποτε χώρες επιλέξουν να κάνουν μεταφορές αεροσκαφών για να βοηθήσουν με την τρέχουσα σύγκρουση».

Οι ΗΠΑ απορρίπτουν το ουκρανικό αίτημα για F-16 προς το παρόν 

Ο Λευκός Οίκος απορρίπτει έως τώρα τις εκκλήσεις της Ουκρανίας για σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη όπως το F-16, από φόβο ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν ρωσικό έδαφος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να εγκρίνει τις πωλήσεις ή τις μεταφορές σε τρίτες χώρες, αμερικανικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών, πράγμα που σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα χρειαστούν πολιτική υποστήριξη από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

“Μαζί με τους διεθνείς συμμάχους και εταίρους μας, βρισκόμαστε σε τακτική επικοινωνία με τους Ουκρανούς για τις ανάγκες και τα αιτήματά τους», δήλωσε αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ.

«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε τίποτα να ανακοινώσουμε σχετικά με τα F-16», τόνισε ο ίδιος.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής μαχητικών στην Ουκρανία.

«Έχω ξεκαθαρίσει από πολύ νωρίς ότι δεν θα στείλουμε  μαχητικά αεροσκάφη και θα το πω ξανά εδώ», είπε την Τετάρτη.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ που θέλουν να δώσουν F-16 απευθείας στην Ουκρανία είναι μια σειρά επιλογών, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, επισημαίνοντας ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη θα μπορούσαν επίσης να σταλούν από δυτικά κράτη σε χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας που θα μπορούσαν στη συνέχεια να στείλουν τα δικά τους Σοβιετικής κατασκευής μαχητικά στο Κίεβο.

Στην αρχή του πολέμου, η Βαρσοβία προσφέρθηκε να στείλει τα σοβιετικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στις ουκρανικές αεροπορικές δυνάμεις, ζητώντας από τις ΗΠΑ να στείλουν F-16 για να αναπληρώσουν το κενό στην πολωνική αεροπορία.

Η πρωτοβουλία εγκαταλείφθηκε τον Μάρτιο, αφού η Ουάσιγκτον δεν την ενέκρινε.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Wopke Hoekstra δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ολλανδία θα εξετάσει τυχόν αιτήματα για αποστολή F-16 με «ανοιχτά μυαλά» και ότι δεν υπάρχουν «ταμπού» στη στρατιωτική υποστήριξη.

Η Ολλανδία διαθέτει περίπου 40 F-16 και βρίσκεται στη διαδικασία σταδιακής απόσυρση τους μέσω της αγοράς πιο προηγμένων F-35.

Εκτός από την Ολλανδία, άλλες επτά ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ πετούν F-16, συμπεριλαμβανομένων της Πολωνίας, της Νορβηγίας και της Ρουμανίας.

Αρκετά από τα οπλικά συστήματα της Lockheed έχουν διαδραματίσει βασικούς ρόλους στο ουκρανικό πεδίο μάχης, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (Himars), του συστήματος καθοδηγούμενης πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (Gmlrs), των πυραύλων Javelin και του πιο πρόσφατα παρεχόμενου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Patriot, συμπεριλαμβανομένου του που συνοδεύουν τους πυραύλους PAC-3.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ