Ένοπλες Συρράξεις

Κατάλληλο και για τα νησιά μας: Ισραηλινό drone X-Wing-Looking Loitering Munition - Θα δοκιμαστεί από τις Ειδικές Επιχειρήσεις των ΗΠΑ

Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.

Τα UAV καμικάζι , διαθέτουν ως επιπλέον πλεονεκτήματα το χαμηλό κόστος κατασκευής αλλά και τη δυνατότητα να ενταχθεί στα πλαίσια της παλλαϊκής άμυνας ως χειριστές τους ,μαχητές κατόπιν σύντομης εκπαίδευσης και ο άμαχος πληθυσμός μας στο Αιγαίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ισραήλ θα αναπτύξει και θα παραδώσει νέα χειροκίνητα και ανακτήσιμα πυρομαχικά στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας πολυετούς σύμβασης πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.  Η κρατική Israel Aerospace Industries(IAI), θα σχεδιάσει το drone κάθετης απογείωσης και προσγείωσης με δυνατότητες που μοιάζουν με πυραύλους που η εταιρεία έχει ονομάσει Point Blank.

 Η σύμβαση ανατέθηκε στην IAI από τη Διεύθυνση Τεχνικής Υποστήριξης Irregular Warfare (IWTSD) του Πενταγώνου, η οποία είναι υπεύθυνη για την εξερεύνηση νέων δυνατοτήτων με ιδιαίτερη έμφαση στις αποστολές των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων.

Ο ρόλος του

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το σύστημα Point Blank θυμίζει πολύ περισσότερο ένα περιπλανώμενο πυρομαχικό, που μερικές φορές αναφέρεται ως προαιρετικά επαναχρησιμοποιήσιμο drone «kamikaze», παρά ένας πύραυλος. 

Δηλαδή, το  Point Blank εντάσσεται στην οικογένεια πυραύλων που παρέχει στις επίγειες τακτικές δυνάμεις πιο ακριβείς δυνατότητες, για να αναλαμβάνουν επιθετικές επιχειρήσεις, ειδικά εναντίον βραχύβιων στόχων.

Λόγω του σχετικά μικρότερου μεγέθους του, το χειροκίνητο Point Blank μπορεί να λειτουργήσει μόνο από έναν στρατιώτη. Η IAI λέει ότι τα πυρομαχικά ζυγίζουν περίπου 15 κιλά και έχουν μήκος  3 πόδια (περίπου 1 μέτρο). Επιπλέον, θα μπορεί να πετάξει σε υψόμετρα πάνω από 1.500 πόδια για έως και 18 λεπτά και να φτάσει σε μέγιστες ταχύτητες περίπου 178 mph. Το Point Blank θα σχεδιαστεί επίσης, με δυνατότητα κατακόρυφης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL). 

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό είναι ότι, όπως κάνουν τα περιπλανώμενα πυρομαχικά,  όταν εκτοξευτεί, το Point Blank θα μπορεί να αιωρείται στον αέρα πάνω από έναν στόχο, ενώ ο χειριστής καθορίζει καλύτερα τη θέση του και τον τρόπο εμπλοκής. Το drone θα συνοδεύεται επίσης, από την δυνατότητα «επιλογής ματαίωσης» για αυτόματη επιστροφή και προσγείωση, πράγμα που σημαίνει ότι εκτός από τη δυνατότητα εκτόξευσης απευθείας από το χέρι του χειριστή, το Point Blank μπορεί επίσης να κληθεί πίσω στον χειριστή του… αν χρειαστεί.

Το Point Blank θα είναι εξοπλισμένο με ένα υβριδικό ηλεκτρο-οπτικό (EO) και σύστημα καθοδήγησης GPS , που θα επιτρέπει στα πυρομαχικά να επικυρώνουν και να συλλέγουν πληροφορίες επιτήρησης σε πραγματικό χρόνο. Όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης δεδομένων πίσω στη μονάδα, η ιστοσελίδα του IAI για το Point Blank εξηγεί ότι, το Ground Data Link Terminal του πυρομαχικού, θα μπορεί να ενσωματωθεί σε οποιαδήποτε υπάρχουσα σύνδεση δεδομένων δικτύου κινητής τηλεφωνίας. 

Επίσης, σχεδιάστηκε ειδικά για να παρέχει τόσο σε μικρότερες επίγειες ομάδες τακτικής όσο και σε μεγαλύτερα τάγματα, μια μεταφερόμενη και εξαιρετικά ακριβή ικανότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εμπλοκή διαφόρων στόχων. Αυτό περιλαμβάνει και εκείνα στους ναυτικούς τομείς. 

Μόνο από το Ισραήλ

Το Point Blank, θα προστεθεί μόνο στη λίστα των δυνατοτήτων επίθεσης και επιτήρησης που μοιάζουν με drone, που προέρχονται από το Ισραήλ. Εταιρείες που εδρεύουν σε τοπικό επίπεδο όπως η IAI και η Elbit Systems, για παράδειγμα, αντλούν συστήματα όπως αυτό πρόσφατα, οι περισσότερες με έμφαση στην υποστήριξη μικρότερων επίγειων μονάδων με δυνατότητα επίγνωσης της κατάστασης και επίθεσης.

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε σε επιτελείς του ΓΕΣ παρουσίαση από εκπροσώπους της εταιρείας ELBIT SYSTEMS, σχετικά με συστήματα αντιμετώπισης Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.

 Η συγκεκριμένα εταιρεία πρόσφατα παρουσίασε το σύστημα RING(ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ), ένα σύστημα κατά μη επανδρωμένων αεροσκαφών που διαθέτει μια σειρά από εξελιγμένες δυνατότητες. Όπως λένε ειδικοί, «όποιος ξέρει να φτιάχνει το ξίφος δίνει και την ασπίδα αλλά και αντίστροφα».

Ενώ παρόμοια συστήματα υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, και η χρησιμότητα των πυρομαχικών που εκτοξεύονται από στρατιώτες έχει τονιστεί μόνο από τον πόλεμο στην Ουκρανία όπου αυτό το σύστημα διαφοροποιείται, είναι η ευκολία εκτόξευσης και ανάκτησης σε συνδυασμό με υψηλότερες επιδόσεις. Πέρα από αυτό, το σύστημα αποτελεί άλλη μια υπενθύμιση ότι, η εναέρια επιτήρηση και ο βομβαρδισμός ακριβείας συνεχίζουν να εκσυγχρονίζονται μέχρι το επίπεδο της «ομάδας», ακόμη και του μεμονωμένου στρατιώτη, με αυξανόμενη ευκολία χρήσης και επέκταση των δυνατοτήτων.

Δηλαδή, θα μπορεί μετά από εκπαίδευση να το χειριστούν πλέον του ενεργού στρατού και των ΤΕΑ, ακόμη και άνδρες και γυναίκες πολίτες.

Αλήθεια για παράδειγμα σε ποια άλλη περίπτωση ένας άνδρας ή γυναίκα 65 ή 15 ετών που ζει σε ένα νησί μας στο Αιγαίο, εκτός από αυτήν του χειριστού UAV καμικάζι, θα δύναται να σκοτώσει ή τραυματίσει μία ομάδα επίλεκτων τούρκων πεζοναυτών ή καταδρομέων, και μάλιστα με ένα και μόνο κτύπημα; 

Κλείνοντας, επισημαίνουμε την αναγκαιότητα άμεσης απόκτησης UAV, USV drones από τη χώρα μας, προκειμένου να κλείσουμε την «ψαλίδα» σε σχέση με την Τουρκία που υπάρχει στον εν λόγω τομέα, ο οποίος έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να καθορίσει την έκβαση μιας πολεμικής αναμέτρησης σε πολύ μεγάλο βαθμό.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...