Το 61% των εμπειρογνωμόνων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Ατλαντικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, εξέφρασαν αμφιβολίες για την πιθανότητα άμεσης σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ τα επόμενα 10 χρόνια. Αυτό, αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι τα αποτελέσματα της έρευνας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 23% των ερωτηθέντων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο άμεσης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της συμμαχίας την επόμενη δεκαετία, αλλά το 61% των ειδικών απέκλεισε ένα τέτοιο σενάριο. Την ίδια στιγμή, σε περισσότερους από τους μισούς ερωτηθέντες, το 47% είπε ότι μια τέτοια σύγκρουση είναι μάλλον αδύνατη. Το 14% πιστεύει ότι, μια τέτοια σύγκρουση είναι κατηγορηματικά αδύνατη.
Ο πρώην συνταγματάρχης του βρετανικού στρατού Hamish de Bretton-Gordon, δήλωσε ότι μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ είναι πιθανή το 2023. Η συμμαχία μπορεί να γίνει ένα από τα μέρη της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία.
Μεγάλες απώλειες
Η Δύση δεν είναι σε θέση να νικήσει τη Ρωσία και τους συμμάχους της σε περίπτωση πολέμου. Σύμφωνα με τον ειδικό στην Ανατολική Ευρώπη καθηγητή Λεονάρντο Ντίνι, η Δύση θα χάσει σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία και τους συμμάχους της.
«Το ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη μπορεί, παραδόξως, να ηττηθούν. Στην καλύτερη περίπτωση, θα πετύχουν μια πυρρίχια νίκη δηλαδή θα κερδίσουν τυπικά, αλλά με μεγάλες απώλειες, πρωτίστως σε βάρος της εξουσίας τους. Και η Κίνα, η Ρωσία , η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, η Ινδία και η Τουρκία, αν ενωθούν, θα κερδίσουν», αναφέρει ο Ντίνι.
Ο ειδικός πρότεινε ότι με την ήττα του δυτικού μπλοκ, θα αναδυόταν ένας πραγματικός πολυπολικός κόσμος. Σε αυτή την περίπτωση, στην εξουσία θα έρθουν χώρες με πραγματική δημοκρατία και όχι οι παλιές κορυφαίες παγκόσμιες δυνάμεις.
Επιπλέον, οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν μεταφέρει τα περισσότερα από τα όπλα τους στην Ουκρανία και πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες, έχουν ζητήσει περισσότερη στρατιωτική χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Σε περίπτωση σύγκρουσης με τη Ρωσία, «η Δύση θα πρέπει να αποκαταστήσει επειγόντως το οπλοστάσιο, κάτι που θα πάρει πολύ χρόνο και χρήμα», προέβλεψε ο Ντίνι.
Η τριάδα που έπεισε τον Πούτιν
Πριν από περίπου ένα χρόνο, ο Ρώσος πρόεδρος πήρε την τελική απόφαση να εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά προηγήθηκαν οι μακρές συνομιλίες του Πούτιν, με έναν πολύ περιορισμένο κύκλο στενών συνεργατών, που ώθησαν τον «κύριο» του Κρεμλίνου να πει « ναι» σε έναν μεγάλο πόλεμο.
Σε αντίθεση με τους σημερινούς πρωταγωνιστές της ρωσικής επιθετικότητας, που περιβάλλεται από τον Πούτιν, τον Υπουργό Άμυνας Σόιγκου ή τον ιδιοκτήτη του PMK Wagner Prigozhin, αυτοί προτιμούν να «παραμένουν στη σκιά», χωρίς να τονίζουν για άλλη μια φορά τον πραγματικό τους ρόλο στη σύγκρουση, που επηρέασε όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον Konstantin Skorkin, Ρώσος ειδικός στο Carnegie Center, αυτοί είναι: ο Mykola Patrushev, Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο διευθυντής του FSB Oleksandr Bortnikov και ο φίλος και συνομήλικος του Πούτιν, επιχειρηματίας Yuriy Kovalchuk.
Ο Patrushev και ο Bortnikov είναι ένα ισχυροί στο κόμμα, άνθρωποι που σχηματίστηκαν πλήρως στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Πιστεύουν ότι, μια αντιπαράθεση με τη Δύση είναι μια λογική και σωστή παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Και για να επιστρέψουμε σε μια προβλέψιμη και διαχειρίσιμη αντιπαράθεση, είναι απαραίτητο να διαιρεθούν οι σφαίρες επιρροής μέσω πολέμου, ακόμη και με κίνδυνο σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τους Patrushev και Bortnikov, η Ουκρανία θα πρέπει να βρίσκεται στη ρωσική σφαίρα επιρροής, εκτός από τις δυτικές περιοχές της, τις οποίες είναι έτοιμες να « δώσουν» στην Ε.Ε.
Οι βρετανικοί The Times ανακάλυψαν: η τριάδα Patrushev-Bortnikov-Kovalchuk ήταν πεπεισμένη για την ανάγκη για ένα «προληπτικό χτύπημα στην Ουκρανία» και ως επιχείρημα πρότειναν την ιδέα, να σωθεί η Ρωσία από την αυξανόμενη απειλή της Δύσης.
Η αμερικανική The Wall Street Journal έγραψε ότι, μετά την έναρξη της πανδημίας Covid, ο Πούτιν εγκαταστάθηκε σε μια απομακρυσμένη κατοικία κοντά στη λίμνη Βαλντάι, όπου τον επισκέφτηκε ο Kovalchuk. Αυτοί οι δύο, πέρασαν χρόνο σε μακροχρόνιες συζητήσεις για την « αποκατάσταση της Μεγάλης Ρωσίας».
Για τον στενό κύκλο των σταθερών συνομιλητών του Πούτιν, μίλησε και ο επικεφαλής της CIA, Μπιλ Μπερνς. Πιστεύει ότι μόνο λίγοι άνθρωποι είχαν πρόσβαση στον Ρώσο πρόεδρο, και κανένας από αυτούς δεν αμφισβήτησε τη σχεδόν μυστικιστική πίστη του στο πεπρωμένο του ως « αναστάτη» της επιρροής της Ρωσίας.