Ένα ουκρανικό μαχητικό MiG-29 εθεάθη πρόσφατα κατά την διάρκεια εκτόξευσης πυραύλων AGM-88 HARM εναντίον ρωσικών στόχων. Το βίντεο δημοσιεύτηκε από την ουκρανική άμυνα και δείχνει τον πιλότο του μαχητικού να φορά στολή Άγιου Βασίλη.
Η λεζάντα του βίντεο γράφει, "Ένα MiG-29 της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας εκτελεί standoff αποστολή SEAD (καταστολή εχθρικής αεράμυνας) με ένα ζεύγος αμερικανικών πυραύλων αέρος-επιφάνειας κατά ραντάρ τύπου AGM-88 HARM."
Τα standoff όπλα είναι πύραυλοι ή βόμβες που μπορούν να εκτοξευθούν από απόσταση αρκετά μεγάλη, ώστε η πλατφόρμα που τα εκτοξεύει (π.χ. ένα αεροσκάφος με το πλήρωμά του) να μην βρίσκεται στο βεληνεκές πυρών του εχθρικού στόχου.
Το jet φαίνεται να μεταφέρει δύο AGM-88 στις εσωτερικές θέσεις όπλων και δύο πυραύλους αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς τύπου R-73 στις εξωτερικές θέσεις όπλων. Η δημοσίευση θα λέγαμε πως έκανε τον γύρο του διαδικτύου, αφού συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες likes.
Υπάρχει και Παραπληροφόρηση
Παράλληλα, μεταδίδονται στο διαδίκτυο και αρκετές αναληθείς πληροφορίες, οι οποίες προέρχονται αρκετά συχνά από πολεμικά βιντεοπαιχνίδια, τα οποία είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικά.
Για παράδειγμα, πολλά βίντεο των τελευταίων μηνών προέρχονται από το παιχνίδι Arma 3 και όχι από το πραγματικό πεδίο της μάχης. Πάρα αυτά, οι δημοσιευτές των εν λόγων υλικών τα χαρακτηρίζουν "πραγματικά" και "έκτακτα νέα" για να τα κάνουν να δείχνουν πιο αυθεντικά.
Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει την ευκολία με την οποία μπορούν να εξαπλωθούν τα fake news, ειδικά με την χρήση τέτοιου υλικού.
Ο Ουκρανικός Εξοπλισμός στο Βίντεο
Όπως και να έχει, η Ουκρανία έλαβε πυραύλους τύπου AGM-88 από την Ουάσινγκτον τον Αύγουστο. Σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, λέγεται ότι ουκρανικά αεροσκάφη MiG-29 και Su-27 έχουν ενσωματώσει αυτά τα όπλα στο οπλοστάσιό τους.
Προηγουμένως ωστόσο, ρωσικά μέσα ανέφεραν πως η πλειοψηφία πυραύλων κατά ραντάρ AGM-88 HARM απέτυχε να καταφέρει τον στόχο τους, αφού οι περισσότεροι είχαν καταρριφθεί από ρωσικά στοιχεία.
Η αναφορά δήλωνε πως η εντυπωσιακά χαμηλή ταχύτητα των HARM (λίγο πάνω από 600 μέτρα το δευτερόλεπτο) και η υψηλή ορατότητα είναι οι λόγοι της χαμηλής αποτελεσματικότητάς τους.
Τα ουκρανικά μαχητικά jets εκτοξεύουν αυτούς τους πυραύλους από μεγάλη απόσταση, επιτρέποντας τον ρωσικό στρατό να τους ανιχνεύει αρκετά πριν φτάσουν κοντά στην περιοχή των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας. Αυτό τουλάχιστον αναφέρουν οι Ρώσοι.