Ένοπλες Συρράξεις

“Φόρμουλα” Ειρήνης του Ζελένσκι: Ποιο είναι το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι, προωθεί σθεναρά το ειρηνευτικό του σχέδιο 10 σημείων, συζητώντας το με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μεταξύ άλλων και προτρέποντας τους παγκόσμιους ηγέτες να πραγματοποιήσουν μια Παγκόσμια Σύνοδο για την Ειρήνη με βάση αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Ποιο είναι το σχέδιο του Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε για πρώτη φορά τη φόρμουλα ειρήνης του, σε μια σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών τον Νοέμβριο.

Το σχέδιο προβλέπει:

1. Ακτινοβολία και πυρηνική ασφάλεια, με επίκεντρο την αποκατάσταση της ασφάλειας γύρω από το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, τη Zaporizhzhia στην Ουκρανία, η οποία είναι πλέον ρωσική κατοχή.

2. Επισιτιστική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας και της διασφάλισης των εξαγωγών σιτηρών της Ουκρανίας στα φτωχότερα έθνη του κόσμου.

3. Ενεργειακή ασφάλεια, με έμφαση στους περιορισμούς των τιμών στους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, καθώς και στην παροχή βοήθειας στην Ουκρανία για την αποκατάσταση της υποδομής ηλεκτρισμού της, η μισή από τις οποίες έχει καταστραφεί από τις ρωσικές επιθέσεις.

4. Απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων και απελαθέντων, συμπεριλαμβανομένων των αιχμαλώτων πολέμου και των παιδιών που απελάθηκαν στη Ρωσία.

5. Αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και επιβεβαίωση της Ρωσίας σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, για τον οποίο ο Ζελένσκι είπε ότι «δεν εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις».

6. Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και παύση των εχθροπραξιών, αποκατάσταση των κρατικών συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

7. Δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης ειδικού δικαστηρίου για τη δίωξη των ρωσικών εγκλημάτων πολέμου.

8. Προστασία του περιβάλλοντος, με επίκεντρο την αποναρκοθέτηση και την αποκατάσταση εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού.

9. Πρόληψη κλιμάκωσης των συγκρούσεων και οικοδόμηση αρχιτεκτονικής ασφάλειας στον ευρωατλαντικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων για την Ουκρανία.

10. Επιβεβαίωση του τέλους του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου εγγράφου υπογεγραμμένο από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Πρόταση για την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη

Τον Δεκέμβριο, ο Ζελένσκι προέτρεψε τους ηγέτες της Ομάδας των Επτά εθνών, να υποστηρίξουν την ιδέα του για τη Σύνοδο Κορυφής για την Παγκόσμια Ειρήνη, τον χειμώνα που θα επικεντρωνόταν στο ειρηνευτικό σχέδιο «στο σύνολό του ή σε ορισμένα συγκεκριμένα σημεία ειδικότερα».

Η απάντηση του κόσμου

Η Ρωσία, απέρριψε την ειρηνευτική πρόταση του Ζελένσκι αυτόν τον μήνα και η Μόσχα επανέλαβε  ότι, δεν θα παραχωρήσει κανένα έδαφος που έχει καταλάβει με τη βία, περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, την οποία λέει ότι έχει προσαρτήσει.

Ο Ζελένσκι, βρίσκεται σε ένα διπλωματικό «μαραθώνιο» παρουσιάζοντας το σχέδιό του σε ηγέτες, όπως ο Μπάιντεν, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, η χώρα του οποίου έχει αναλάβει την προεδρία της G20.

Η υποστήριξη του δυτικού κόσμου στον στρατό της Ουκρανίας ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια, με επικεφαλής την Ουάσιγκτον, και τα έθνη έσπευσαν να βοηθήσουν το Κίεβο με την αποναρκοθέτηση και τη διόρθωση υποδομών ενέργειας.

Αλλά η απάντηση, στο ειρηνευτικό σχέδιο του Ζελένσκι και την προτεινόμενη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη, ήταν πιο προσεκτική.

Κατά την επίσκεψη του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον στις 22 Δεκεμβρίου , ο Μπάιντεν είπε σε δημόσιες παρατηρήσεις μόνο ότι αυτός και ο Ζελένσκι, "μοιράζονται το ίδιο ακριβώς όραμα" για την ειρήνη και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεσμεύονται να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία μπορεί να αμυνθεί.

ΗΠΑ: Τρία διαφορετικά σχέδια ''μαγειρεύονται'' για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία 

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει τρία διαφορετικά μοντέλα για το πώς θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος και κάθε ένα από τα μοντέλα αυτά έχει υποστηρικτές στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

Το πρώτο από τα τρία μοντέλα στην πραγματικότητα, ανταποκρίνεται στο ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε ο πρόεδρος Ζελένσκι, το οποίο προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων απ’ όλα τα διεθνώς αναγνωρισμένα εδάφη της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας που είχε προσαρτηθεί το 2014.

Το δεύτερο μοντέλο προβλέπει, την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στις θέσεις πριν από την 24η Φεβρουαρίου, ημέρα που άρχισε η ευρείας κλίμακας εισβολή, που θα σήμαινε ότι, θα άφηνε υπό τον έλεγχο της Ρωσίας την Κριμαία και μέρος του Ντονμπάς.

Το τρίτο μοντέλο προβλέπει, να περάσουν υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας όλα τα εδάφη των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όπως και άλλων περιοχών που έχουν καταληφθεί, όχι όμως η Κριμαία. Προϋποτίθεται ότι, σε αυτή την περίπτωση το ζήτημα της Κριμαίας και ενδεχομένως μέρους του Ντονμπάς, θα επιλύονταν μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι, οι τελευταίες δύο προτάσεις δεν είναι αποδεκτές για την Ουκρανία. Ωστόσο,  «κατά τη συνάντησή τους πρόσωπο με πρόσωπο, ο Μπάιντεν ζήτησε τις “τρέχουσες σκέψεις του Ζελένσκι σχετικά με το πώς θα πρέπει να μοιάζει αυτό”,  ενώ αναγνώρισε ότι “ήταν ένα είδος ακαδημαϊκής συζήτησης σε αυτό το σημείο”, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να συνομιλήσει».

Οι ηγέτες της G7 δήλωσαν ότι, έχουν δεσμευτεί να φέρουν την ειρήνη στην Ουκρανία, «σύμφωνα με τα δικαιώματά της που κατοχυρώνονται στον Χάρτη του ΟΗΕ».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι οι πιθανότητες για οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες να αρχίσουν σύντομα είναι μικρές.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

mitsotakis
Κυβέρνηση 0

«Το τέλος σας πλησιάζει» - Τρομοκρατημένοι αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έπειτα από τις χθεσινές διαμαρτυρίες για τα Τέμπη - «Νευρική» η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τρομοκρατήθηκαν από τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις στο σύνταγμα και αλλού