Η τουρκική εταιρεία Baykar υπέγραψε συμφωνία με την Αλβανία για την πώληση τριών οπλισμένων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων τύπου Bayraktar TB2. Αυτήν την είδηση ανακοίνωσε η κατασκευάστρια drones της Τουρκίας.
"Υπογράψαμε ένα συμβόλαιο εξαγωγής με την Αλβανία, μία χώρα με την οποία βαδίζουμε μαζί για αιώνες και μοιραζόμαστε ιστορία, πολιτισμό και ανθρωπιστικούς δεσμούς," δήλωσε ο Haluk Bayraktar, πρόεδρος της Baykar, στις 20 Δεκεμβρίου στο Twitter. "Ο αριθμός των χωρών με τις οποίες έχουμε υπογράψει συμβόλαια εξαγωγής για τα UAV Bayraktar TB2 αυξήθηκαν στις 27."
Ούτε η Αλβανία ούτε η Τουρκία ανακοίνωσαν την αξία της συμφωνίας ή την αναμενόμενη ημερομηνία παράδοσης. Να προσθέσουμε πως και οι δύο χώρες είναι μέλη της συμμαχία του ΝΑΤΟ.
Η Αλβανία είπε πως τα drones θα είναι έτοιμα για δράση όταν η εθνική ασφάλεια της χώρας απειληθεί, ενώ πρόσθεσε πως τα TB2 θα υποστηρίξουν επίσης την αστυνομική δύναμη του κράτους. Η βαλκανική χώρα τόνισε επίσης πως τα συγκεκριμένα drones θα βοηθήσουν τις αρχές να ελέγχουν την περιοχή, να εντοπίζουν φυτείες κάνναβις και να παρακολουθούν πυρκαγιές. Τα μη επανδρωμένα εναέρια αεροσκάφη αναμένεται να εξοπλιστούν με ελαφριά όπλα laser πλοήγησης.
Η τουρκική Baykar σκοπεύει να εκπαιδεύσει 30 Αλβανούς στρατιωτικούς σε εναέριο έλεγχο και σε εναέριες επιχειρήσεις, με την χώρα να αναμένεται να επιχειρεί τα drones από την αεροπορική βάση Kucova. Η τοποθεσία της βάσης αυτής βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας, των Τιράνων. Εκεί οι Αλβανοί αναφέρουν πως τα Bayraktar θα υποστηρίζουν επιχειρήσεις εναέριου ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ, θα παρέχουν υλικοτεχνική υποστήριξη, εναέριες περιπολίες και τέλος εκεί θα πραγματοποιούνται εκπαιδεύσεις.
Και η Σερβία Bayraktar;
Νωρίτερα αυτό το έτος, ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι και ο υπουργός άμυνας Αρμέντ Μεχάι, επισκέφτηκαν ένα εργοστάσιο παραγωγής Baykar στην Τουρκία, εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους να αποκτήσουν TB2. Ως απάντηση, η αντίπαλη Σερβία ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο πως επιθυμεί να αγοράσει και η ίδια τα τουρκικής παραγωγής drones μάχης. Οι διαπραγματεύσεις αγοράς και από τις δύο χώρες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
Από αυτήν την κόντρα για τα τουρκικά drones, μέχρι στιγμής φαίνεται να βγαίνει κερδισμένη η Τουρκία, η οποία - εάν ολοκληρωθούν όλες οι προαναφερθείσες αγορές - θα προσμετρά έσοδα και από τις τρεις βαλκανικές χώρες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως θα έχει και στρατηγικές σχέσεις με την Σερβία, ειδικά αφού στέκεται στο πλευρό της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου στις νεότερες εντάσεις στην περιοχή.